In Suedia, mai precis la Stockholm, exista o gradinita intitulata sugestiv Egalia, in care, copiii sunt scutiti de asteptarile diferentiate pe sexe pe care societatea le are de la ei. Cu alte cuvinte, politica acestei graditine este de a-i lasa pe copii sa se manifeste asa cum simt ei si nu asa cum ne-a obisnuit societatea de-a lungul anilor: fetitele se joaca cu papusi, baietii cu masinute, asa cum mai tarziu, mamicile au grija cu predilectie de copii in timp ce barbatii au sarcina de a aduce bani in casa…
Pentru a-si indeplini acest obiectiv cadrele didactice din aceasta gradinita au desfiintat genul, aici nu exista el si ea, ci doar “hen” – un pronume care nu desemneaza un anumit gen, imprumutat din finlandeza. Copiii sunt obisnuiti sa nu foloseasca pronume precum el si ea cand vorbesc intre ei ci doar apelativul “prietene” sau prenumele copilului sau… “hen”.
Cartile si materialele educative folosite aici au fost atent selectate, astfel incat acestea sa nu contina prezentarile traditionale ale genurilor sau modul diferentiat in care se aplica rolurile parentale. Asadar, povesti precum Frumoasa din Padurea Adormita si Cenusareasa au fost inlocuite cu povesti, de exemplu, despre doua girafe care gasesc un pui de crocodil si il adopta.
Jucariile sunt aceleasi ca in oricare alta gradinita: papusi, tractoare, truse de jucat in nisip, insa diferenta este ca acestea sunt asezate unele langa altele, astfel incat copiii sa aleaga orice le doreste inima si nu neaparat fetitele – papusi si baieteii – tractoare.
Directoarea gradinitei, Lotta Rajalin a declarat ca astfel li se ofera copiilor posibilitati mai largi de a alege si nu sunt limitati doar la asteptarile traditionale ale societatii bazate pe gen. “Vrem sa le oferim copiilor intregul spectru al vietii, nu doar jumatate ” a declarat Lotta Rajalin, citata de bbc.co.uk. Cadrele didactice din gradinita sunt ferm convinse de faptul ca in societatea in care traim asteptarile legate de noi sunt strict legate de gen: un lucru se asteapta de la o fata, si cu totul altele sunt asteptarile cand vine vorba de un baiat. La Egalia aceasta mentalitate este considerata gresita, intrucat nu face altceva decat sa-i limiteze pe adultii de mai tarziu.
Suedia este una dintre tarile in care egalitatea dintre sexe functioneaza foarte bine, aici ducandu-se o lupta apriga impotriva discriminarilor de orice fel. Totusi atat psihologii suedezi cat si oamenii de rand cred ca in acest caz s-a mers prea departe, unii numind ceea ce se intampla la Egalia “o nebunie de gen”, in timp ce altii numesc ideea “absurda”, si cred ca originea ei se afla intr-un soi de obsesie nesanatoasa a suedezilor in privinta genului.
Comentarii recente