Damian Drăghici vine vineri, 4 martie la TVR Cultural, în emisiunea Profil. poveste. personaj (ora 21.30). Moderatorul Marius Constantinescu a pregătit un interviu complet: “Vineri, 4 martie şi apoi pe 11 martie, e timpul confesiunilor făcute ca niciodată: despre jazz, dar şi despre ţigani, despre America, dar şi despre furişatul printre graniţe, despre el si numai despre muzică. Damian este muzica la orice oră, iar felul său năvalnic de a povesti are ceva din autenticitatea unei improvizatii libere. Dezbrăcat de clişee şi de imagini publicitare şi îmbrăcat doar în plăcerea naiului, a pianului sau a vocii umane”.
Sâmbătă, 5 martie, TVR Cultural a programat, de la ora 12.00, un alt episod din „Simfonia animalelor” (LA SYMPHONIE ANIMALE – Franţa, 2006), realizat de Stephane Quinson. Un episod numit “Sunetele de război” care răspunde altor necunoscute: ştiaţi că elefanţii comunică prin infrasunete pe care le pot percepe de la mai multe zeci de kilometri distanţă ? Că masculul-păianjen, dacă nu vrea să fie devorat,trebuie să cânte la harpă pe plasa femelei de care încearcă să se apropie? Universul sonor al animalelor este puţin cunoscut, dar extraordinar de bogat şi de surprinzător. Acest episod este consacrat rolului jucat de comunicarea sonoră în vânătoare. Descoperim trucurile şi strategiile utilizate în relaţia pradă-prădător.
Sâmbătă, 5 martie, TVR Cultural difuzează, de la ora 13.00, filmul documentar Exilatii, realizat de Sanda Vişan. În 2010, Teatrul National “I.L. Caragiale” din Bucuresti şi Teatrul National “Ivan Vazov” din Sofia au început colaborarea, marcată de piesa Exilatii. Adusă în martie în Bucureşti de Teatrul Naţional din Sofia, reprezentaţia este o adaptare semnată de Alexander Morfov, după câteva nuvele ale lui Ivan Vazov. Montarea a fost realizată la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea teatrului profesionist din Bulgaria. Subiectul ales este unul cu rezonanţă istorică: mişcarea insurectională anti-otomană de la sfirsitul secolului al XIX-lea, desfasurată de revoluţionarii bulgari, exilaţi în România.
Tot pe TVR Cultural, în emisiunea Artdelenisme (ora 16.30) de sâmbătă, 5 martie, este invitat scriitorul Peter Demeny. Poet, prozator, eseist şi traducător, Peter Demeny este un multiculturalist convins, în viziunea lui neexistând hotare. Pentru invitat, patria adevărată este cultura, care formează punţi între oameni, între comunităţi.
Sâmbătă, 5 martie, de la ora 23.00, emisiunea Profesioniştii … cu Eugenia Vodă il are ca invitat pe Nicolae Furdui Iancu. Născut într-o comună din Ţara Moţilor, Nicolae Furdui Iancu este, fără îndoială, un exponent demn al acestei regiuni încărcate nu numai de istorie, ci şi de un autentic folclor românesc. Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea. A profesat meseria de dascăl până în 1989, când a renunţat, dedicându-se în întregime cântecului popular.
Comentarii recente