Bineinteles ca poti sa iti faci un test de inteligenta si sa afli raspunsul imediat fara prea mari batai de cap. Insa si testele de inteligenta sunt destul de controversate… Psihologii au gasit de-a lungul anilor numeroase alte modalitati de a aprecia nivelul de inteligenta a unei persoane, spun ei, mai eficiente si mai relevante decat testele de IQ. Iata cateva dintre ele:
Ai luat lectii de muzica?
Psihologii sunt de parare ca lectiile de muzica ii ajuta pe copii sa se dezvolte mai bine intelectual. Un studiu din 2011 a aratat ca mai multi copii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani au obtinut note mai bune la testele de inteligenta verbala dupa doar o luna de lectii de muzica.
Un studiu din 2004, realizat de Glenn Schellenberg a aratat ca copiii de 6 ani care au luat timp de 9 luni lectii de pian sau canto au inregistrat un impuls al IQ-ului in comparatie cu copiii care au luat lectii de teatru sau nu au luat niciun fel de lectii. Un alt studiu realizat de el in 2013 a aratat ca, in general, copiii cu performante bune la invatatura vor fi cei care vor lua si lectii de muzica pe parcursul vietii.
Esti cel mai mare dintre copii?
Se pare fratele mai mare este cel mai inteligent, si asta nu din motive genetice. Un studiu realizat de epidemiologii norvegieni pe 250 000 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 19 ani, nascuti intre 1967 si 1976, a aratat ca, in general, cel mai mare dintre frati are un IQ de 103, mijlociul are un IQ de 100, iar mezinul – 99.
Esti slab?
Un studiu realizat in 2006 pe 2200 de adulti carora li s-au dat teste de inteligenta regulat pe parcursul a 5 ani a aratat ca, cu cat dimensiunea taliei este mai mare cu atat abilitatile cognitive sunt mai scazute.
Un alt studiu realizat in acelasi an a aratat ca elevii de 11 ani care obtineau rezultate slabe la testele verbale si nonverbale erau cei mai predispusi sa devina obezi in jurul varstei de 40 de ani. Studiul explica acest lucru prin faptul ca colegii lor mai inteligenti urmau sa se bucure de mai mult succes in viata, vor obtine joburi mai bune, salarii mai bune si, prin urmare, vor avea mai multa grija de silueta lor.
Ai o pisica?
Un studiu realizat in 2014 pe 600 de studenti a aratat ca posesorii de caini sunt oameni mai sociabili si ies mai des in oras, in timp ce posesorii de pisici au obtinut rezultate net superioare la testele privind abilitatile cognitive.
Ai fost alaptat?
Un studiu din 2007 arata ca bebelusii hraniti la san au sanse sa creasca mai inteligenti decat cei care au primit doar hrana cumparata.
Ai folosit droguri recreationale?
Un studiu din 2012 realizat pe 6000 de britanici nascuti in 1958 a gasit o legatura intre IQ-ul din copilarie si consumul de droguri interzise la maturitate. Se pare ca indivizii mai inteligenti sunt si cei mai predispusi sa foloseasca substante interzise.
Esti stangaci?
Pana acum stangacii au fost asociati cu criminalii, oamenii de stiinta neputand justifica cu precizie de ce cei mai multi dintre criminali sunt stangaci. Insa studiile mai recente au aratat si ca stangacii beneficiaza de ceea ce se numeste “gandire divergenta”, o forma de creativitate ce presupune sa vii cu idei noi intr-un timp foarte scurt.
Esti inalt?
Un studiu din 2008 realizat la Princeton pe mii de indivizi a aratat ca persoanele mai inalte au IQ -ul mai mare si ca, cel mai probabil, vor castiga mai mult la maturitate.
Bei alcool regulat?
Psihologul evolutionist Satoshi Kanazawa a aratat ca indivizii care inregistreaza rezultate bune la testele de IQ in copilarie sunt si cei care vor consuma mai mult alcool la maturitate.
Ai invatat sa citesti devreme?
Un studiu realizat in 2012 pe 2000 de perechi de gemeni a aratat ca fratele geaman care a invatat primul sa citeasca a fost si cel care a obtinut rezultate mai bune la testele de abilitati cognitive.
Iti faci o multime de griji?
Tot mai multe studii din ultima vreme sustin ca indivizii care sufera adesea de anxietate sunt si mai inteligenti. Un studiu recent realizat pe 126 de liceeni in ani terminali a aratat ca cei care chibzuiau cel mai mult asupra situatiilor care ii nemultumeau si isi faceau cele mai multe griji, au obtinut note mai mari la testele de inteligenta verbala, in timp ce, cei care nu se ingrijorau prea mult au obtinut note mai mari la testele de inteligenta nonverbala.
Esti amuzant?
Intr-un studiu, 400 de studenti la psihologie au fost supusi la teste de inteligenta verbala si de gandire abstracta. Ulterior li s-a cerut sa interpreteze niste benzi desenate. V-ati prins, studentii care au fost cotati ca fiind mai inteligenti au dat si cele mai amuzante interpretari ale benzilor desenate.
Foto: smh.com.au
Comentarii recente