Nu trece nicio zi fara ca o noua statistica referitoare la cancer sa fie data publicitatii. Cea mai noua statistica pe aceasta tema, spune ca, de-a lungul vietii, una din doua persoane va face cancer. In aceste conditii e si normal sa te intrebi: Ce pot face pentru a nu ma imbolnavi?
Nutritionista Jane Clarke a vorbit pentru Daily Mail in legatura cu corectiile alimentare pe care le putem face in dieta noastra zilnica pentru a ne feri de cancer, dat fiind faptul ca multe tipuri de cancer, printre care cel de stomac si cel de intestine sunt provocate de dieta si cresterea in greutate. Ea a facut de asemenea si cateva lamuriri in legatura cu cele mai populare mituri privind legatura dintre mancare si cancer:
Mituri si adevaruri despre legatura dintre alimente si cancer
Mit: Carnea provoaca cancer
Adevar: Cateva studii sugereaza ca un consum crescut de carne rosie procesata: bacon, sunca, duce la aparitia cancerului de intestine. Asadar, e mai recomandat sa consumati o friptura sanatoasa de cateva ori pe saptamana decat carne procesata.
In genere, studiile arata ca 50 g de carne procesata pe zi (2 felii de sunca sau o felie de bacon) duc la un risc cu 20% mai mare de cancer de intestine. Explicatia ar fi ca nitrozaminele, compusii rezultati atunci cand mancam carne, duc la deteriorarea ADN-ului din celulele noastre.
Specialistii ne sfatuiesc sa consumam 500 de grame sau mai putin de carne rosie pe saptamana. Asadar, luati in considerare faptul ca un sos bolognese facut din 500 de grame de carne de calitate superioara de vita ar trebui sa hraneasca 5 adulti flamanzi.
Mit: Vinul te protejeaza
Adevar: Studiile au aratat ca antioxidantii din vin pot proteja impotriva cancerului si a altor boli grave, insa acest lucru este valabil doar in laborator. In realitate, s-a aratat ca exista o legatura destul de convingatoare intre consumul de alcool si cancerul de gura, gat, esofag, ficat si intestine.
Alcoolul este de asemenea un factor cheie in cresterea riscului de cancer de san la femei. Barbatii nu ar trebui sa depaseasca doua pahare de vin pe zi, iar femeile unul.
Mit: lactatele provoaca cancer
Adevar: In aceasta privinta nu exista inca rezultate clare. Unele studii au aratat ca un aport crescut de calciu ne poate proteja impotriva cancerului intestinal, insa alte studii au aratat ca ar putea exista o legatura intre consumul mare de lactate si aparitia cancerului de prostata si ovarian.
In ceea ce priveste cancerul de san datele sunt contradictorii. O posibila legatura intre cancerul de san si consumul de lactate a fost pusa pe seama grasimilor saturate continute de acestea sau a poluantilor si toxinelor, insa nu exista inca nicio dovada evidenta in sprijinul acestei teorii.
Alta teorie sustine ca produsele lactate ne-ar putea proteja de cancerul de san datorita aportului ridicat de calciu, dar si in aceasta privinta mai sunt necesare studii suplimentare.
Specialistii recomanda consumul de lactate, astfel incat acestea sa nu depaseasca 8% din dieta noastra zilnica.
Mit: zaharul hraneste cancerul
Adevar: Zaharul nu determina evolutia mai rapida a cancerului daca il ai deja. Toate celulele, inclusiv cele canceroase depind de glucoza din sange pentru a-si lua energia, insa daca le dai mai mult zahar celulelor canceroase acestea nu vor creste mai repede.
La fel de adevarat este faptul ca daca nu le vei da zahar, nu le vei flamanzi.
Exista dovezi ca un consum mai mare de zahar este asociat cu un risc mai mare al aparitiei cancerului – inclusiv al celui de prostata, care este favorizat in primul rand de cresterea in greutate si diabet.
Asadar, este recomandat sa va luati cantitatea de zahar necesara(care va ajuta sa aveti energie) din curmale, tort de nuci, sau compot. In felul acesta pe langa zahar veti oferi organismului si ceva fibre si vitamine.
Fructe, legume si turmeric
Ati auzit asta de un milion de ori, dar tot pare greu de pus in practica, nu-i asa? Consumul de fructe si legume proaspete reduce riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer precum cel de gura, gat, stomac si plamani. Antioxidantii din fructele si legumele proaspete lupta impotriva radicalilor liberi pe seama carora este pusa aparitia cancerului.
Consumul a zece portii de fructe si legume diferite pe zi este asociat cu scaderea cu 13 % a riscului de cancer, potrivit unui studiu realizat de Imperial College Londra.
O alegere foarte buna la acest capitol este sfecla rosie care contine antioxidanti foarte puternici. La fel si rosiile, care cu cat sunt mai rosii cu atat sunt mai bune pentru ca contin mai mult licopen. Licopenul se crede ca este legat de scaderea incidentei anumitor tipuri de cancer, inclusiv a celui de prostata. Cantitatea de licopen din rosii creste daca acestea sunt gatite.
Fibrele
Sunt foarte importante in prevenirea cancerelor sistemului digestiv, inclusiv a celui de intestine. Fibrele grabesc scaunele si le fac mai consistente, curatand organismul mai bine de toxinele ce pot provoca modificari ale celulelor. Aveti nevoie atat de fibre solubile (gasite in fructe, legume si cereale) cat si de fibre insolubile pe care le gasiti in graul integral.
Avem nevoie de in jur de 18 grame de fibre pe zi. O felie de paine integrala ne furnizeaza 2 gr, un bol de muesli in jur de 4,2 gr iar o banana in jur de 4,2 gr.
Turmeric
Studiile recente au aratat o incidenta mai mica a cancerului in tarile in care oamenii consuma pe perioade indelungate turmeric. Se crede ca ingredientul activ din turmeric, curcumina, poate reduce modificarile din celule, care cresc riscul de cancer, si poate chiar sa ucida celulele canceroase. Curcumina este solubila in grasimi, asadar este mai bine absorbita atunci cand este consumata in timpul unei mese decat luata ca supliment nutritiv.
Comentarii recente