Bert van Landeghem (29 de ani), un economist de la Universitatea Maastricht din Belgia a realizat de curand un studiu in urma caruia a concluzionat ca daca am desena un grafic al fericirii de-a lungul vietii unui individ, curba rezultata ar semana cu litera U. Asa s-ar explica de ce oamenii de varsta mijlocie sunt in mare parte nefericiti… Studiul s-a axat pe analiza modului in care oamenii isi percep starea de bine in diferite stadii ale vietii lor.
Potrivit acestui studiu, gradul de fericire al unui individ incepe sa scada dupa 20 de ani, urmand sa revina la “cote” mai inalte dupa 50 de ani. Explicatia ar consta in faptul ca tinerii sunt lipsiti de griji si plini de speranta in viitor iar oamenii trecuti de 50 de ani incep sa se impace cu incercarile vietii si sa nu se mai lase intr-o masura foarte mare afectati de ele. In acelasi timp, persoanele de varsta mijlocie incep sa se simta coplesite de grijile vietii, multe persoane din aceasta categorie confruntandu-se in aceasta etapa cu pierderea locului de munca sau pierderea unui membru drag al familiei. In acelasi timp persoanele de varsta mijlocie au prea putin timp pentru ele, concentrandu-se mai mult asupra ingrijirii copiilor si parintilor in varsta si incercand totodata sa asigure un echilibru intre cariera si viata de familie.
Bert van Landeghem a explicat ca fericirea nu creste la varste mai inaintate pentru ca oamenii isi recapata starea de spirit din tinerete, ci pur si simplu pentru ca la aceasta varsta oamenii invata sa se impace cu soarta lor. “O curba a fericirii in forma de U nu inseamna neaparat ca o persoana de 65 de ani prefera aceasta varsta mai degraba decat cea de 25 de ani. Atat cei de 25 de ani cat si cei de 65 de ani vor cadea de acord asupra faptului ca e mai bine sa ai 25 de ani decat 65. Cu toate acestea persoanele de 65 de ani s-ar putea sa fie mai multumite datorita faptului ca au invatat sa se multumeasca cu ceea ce au”, a explicat autorul studiului citat de The Telegraph.
Concluziile lui van Landeghem sunt in acord cu afirmatiile profesorului emerit de biologie de la Universitatea din Londra, Lewis Wolpert, care a declarat ca fericirea ar putea atinge cele mai inalte cote la varsta de 80 de ani. Intr-o carte intitulata “You’re Looking Very Well” profesorul declara ca la varsta de 20 de ani, oamenii sunt destul de fericiti, pentru ca ulterior cotele fericirii sa scada din cauza eforturilor pe care le implica intretinerea unei cariere si a unei familii in paralel. Dupa 45 de ani, sustinea acesta, gradul de fericire al indivizilor creste treptat, urmand sa atinga cote maxime in jurul varstei de 70 sau chiar 80 de ani. Explicatia data de profesor consta in faptul ca odata cu inaintarea in varsta creste capacitatea indivizilor de a se concentra si de a se bucura de lucrurile care ii fac fericiti, evitand mai usor partile vietii care nu le ofera satisfactii. Faptul ca acum oamenii se pot bucura de o sanatate buna si la varste inaintate precum si usurinta cu care luam decizii odata cu inaintarea in varsta ar constitui alte explicatii ale acestei teorii.
Un alt studiu care ne indreptateste sa credem ca intr-adevar culmea fericirii vine odata cu batranetea este cel realizat de Academia Nationala Americana de Stiinte care concluziona ca gradul nostru de fericire incepe sa creasca pe masura ce ne apropiem de varsta de 50 de ani si nu atinge apogeul pana la 85 de ani…
Sursa foto: The Telegraph
Comentarii recente