Un Paris fals, cu replici ale celebrului bulevard Champs-Elysées si a frumoasei Gare du Nord a fost construit de francezi spre sfarsitul Primului Razboi Mondial cu scopul de a deruta bombardierele germane. Cutezatorul plan al francezilor a iesit la iveala in timp ce capitala Frantei se pregateste sa comemoreze implinirea a 93 de ani de la semnarea Armistitiului (11 noiembrie 1918).
Potrivit arhivelor studiate si facute publice de cotidianul francez Le Figaro, planificatorii militari francezi s-au gandit ca prin construirea unui fals Paris ii vor putea deruta pe germani care, ar fi urmat astfel sa bombardeze orasul marioneta si nu adevarata capitala a Frantei. Falsul Paris ar fi fost amplasat in periferia de nord a orasului, si ar fi avut strazi iluminate electric, replici ale cladirilor din Paris si chiar o copie fidela a celebrei Gare du Nord.
Istoricul Jean-Claude Delarue, citat de The Telegraph, a declarat referitor la acest capitol fascinant din istoria Parisului: “E o poveste extraordinara despre care pana si parizienii stiu foarte putine lucruri. Planul a fost tinut secret din motive evidente, dar arata cat de in serios luau planificatorii militari amenintarea unui potential nou bombardament aerian”.
Planul care viza atragerea nemtilor spre un obiectiv fals a fost pus la cale de grupul de aparare aeriana francez in 1918, cand Primul Razboi Mondial se apropia de sfarsit. Reusita lui era posibila in conditiile in care radarul era la inceputurile lui in 1918, iar bombardierele cu raza lunga Gotha folosite de nemti erau de asemenea destul de primitive.
Al doilea Paris sau falsul Paris era situat la cca. 15 mile departare de adevaratul Paris si includea faimoasele cartiere ale Parisului, inclusiv cele din apropierea Arcului de Triumf sau a Operei, precum si suburbiile lui industriale precum Saint-Denis sau Aubervilliers. Replici din lemn ale cladirilor au fost ridicate cu multa indemanare, constructorii reusind sa reproduca in mod ingenios pana si detalii precum acoperisurile de sticla murdare ale fabricilor, cu ajutorul unor bucati de panza vopsita. Lampi cu lumina alba, galbena sau rosie au fost folosite pentru a imita cuptoarele unei fabrici functionand pe timp de noapte, in timp ce false trenuri si cai ferate au fost si ele partial iluminate. Cel caruia i-a revenit misiunea de a ilumina al doilea Oras al Luminilor a fost inginerul Fernand Jacopozzi, cel care a iluminat mai tarziu pentru intaia oara Turnul Eiffel.
In ciuda eforturilor depuse de francezi, replica Parisului nu a fost gata inainte de ultimul raid aerian al nemtilor asupra capitalei Frantei din septembrie 1918, prin urmare aceasta replica nu a fost niciodata testata. Falsul Paris a fost daramat la scurt timp dupa terminarea Primului Razboi Mondial si, potrivit profesorului Delarue, a durat destul de mult timp pana s-au inaltat noi cladiri in locul vechilor falsuri.
Comentarii recente