Google a dedicat logo-ul special de astazi, 12 iulie, implinirii a 450 de ani de existenta a Catedralei Sf. Vasile din Moscova, un simbol al Rusiei si totodata o capodopera arhitecturala a lumii. Rusia va marca acest eveniment printr-o serie de manifestari ample, care vor include o expozitie dedicata “sfantului nebun” (dupa Hristos), o slujba tinuta aici de Patriarhul Ortodox Rus Kirill si un concert de clopote. Manifestarile dedicate implinirii a 450 de ani de existenta a catedralei se asteapta sa dureze pana pe 14 octombrie a.c.
Situata in Piata Rosie din Moscova care este considerata a fi nu numai centrul Moscovei, deoarece de aici pornesc toate drumurile principale ale orasului, dar si centrul Rusiei, Catedrala Sf. Vasile a fost supusa in ultimul deceniu unor lucrari ample de restaurare care au costat 14 milioane de dolari.
Construita in forma ei actuala intre anii 1555-1561, Catedrala Sf Vasile a “crescut” pe locul vechii biserici Sfanta Treime, unde, Ivan cel Groaznic a adaugat cate o noua biserica din lemn, dupa fiecare victorie impotriva tatarilor din Hanatul de Kazan. Cele opt domuri simbolizeaza cele opt atacuri ale tarului asupta Kazanului, in timp ce al noualea si cel mai inalt adaposteste moastele Sfantului Vasile. Catedrala este considerata astazi “un altar si un simbol al Rusiei”. Adapostind moastele Fericitului Vasile, unul dintre cei mai venerati sfinti ai Rusiei a carui notorietate s-a datorat profetiilor si curajului sau, edificiul a supravietuit comunistilor care au daramat zeci de mii de biserici si care au dorit sa o dinamiteze si pe cea in discutie din cauza ca bloca drumul paradelor militare. Catedrala Sf. Vasile a fost salvata de intentiile comunistilor fiind transformata in muzeu. Se spune ca inima lui Stalin insusi s-ar fi inmuiat in momentul in care i s-a aratat un plan al Pietii Rosii din care era indepartata Catedrala, refuzand planurile de distrugere a acesteia. Cu un secol mai devreme, in timpul retragerii lui Napoleon din Moscova (1812), catedrala ar fi scapat intentiilor acestuia de a o incendia, intrucat o ploaie puternica a stins focul cu care francezii au vrut sa distruga edificiul. Se spune de asemenea ca lui Napoleon i-ar fi placut atat de mult edificiul incat ar fi vrut sa-l ia cu el la Paris, dar cum acest lucru era imposibil, a dispus sa i se dea foc…
Unicitatea catedralei consta in culorile vii in care este pictata atat pe dinafara cat si pe dinauntru precum si in cele noua capele, ridicate toate pe aceeasi fundatie, si care se termina in celebrele domuri sub forma de ceapa, colorate in spirala. Catedrala imbina stilul rusesc cu influente bizantine si islamice intr-un complex arhitectural de o frumusete unica. Legenda spune ca Ivan cel Groaznic ar fi comandat dupa finalizarea constructiei ca arhitectii sa fie orbiti pentru a nu mai putea inalta niciodata ceva la fel de frumos.
Comentarii recente