Se numeşte Raluca van Staden şi, după 12 ani dedicaţi cercetării, a descoperit un senzor care, odată introdus în sângele prelevat de la un pacient, spune în doar 6 minute dacă suferă de cancer gastrointestinal, ovarian, de sân sau de prostată. Pentru această descoperire, românca şi soţul ei au primit premiul ProInvent, trei medalii de aur şi numeroase premii speciale internaţionale la saloanele de la Geneva, Varşovia şi Moscova. Duminică, 25 martie, de la ora 18:00, corespondentul Ştirilor ProTv, Paula Herlo, o aduce în faţa telespectatorilor pe cea graţie căreia celulele canceroase pot fi detectate înainte de a forma o tumoră. „Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atât de performante încât să descopere un cancer în stadiul de pre-tumoră, aşa cum face senzorul Ralucăi”, a declarat Paula.
România se află pe primul loc în Europa privind incidenţa cancerului de sân şi în fiecare an 6000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea târziu. Raluca van Staden visează să scoată pe piaţă un aparat de dimensiunea unui glucometru, pe baza căruia românii vor putea să-şi stabilească singuri, acasă, riscul de a face cancer. Povestea unei românce a cărei descoperire ar putea salva nenumărate vieţi, duminică, la România, te iubesc!, într-un reportaj realizat de laureata premiului Emmy, Paula Herlo.
Marfa contrafăcută nu se mai vinde de mult în portbagajul maşinii sau în ganguri obscure, ci în văzul tuturor, acolo unde consumatorii s-ar aştepta cel mai puţin: în magazinele cu pretenţii. În aceeaşi ediţie a emisiunii, Rareş Năstase atrage atenţia telespectatorilor asupra unui fenomen care se dezvoltă încet şi sigur sub ochii românilor: piaţa produselor contrafăcute. „Victimele sigure sunt cumpărătorii dispuşi să dea un ban în plus ca să aibă un lucru de calitate. Trăim în secolul vitezei şi nu avem timp să studiem produsul, să punem întrebări, vedem un articol şi, mai ales, brandul, şi atraşi de marcă, de atmosfera de siguranţă oferită de magazine şi de vânzători primitori, plătim în speranţa că vom cumpăra un produs original”, a declarat Rareş Năstase. „Adevărul e că putem oricând să fim înşelaţi”, a continuat corespondentul Ştirilor ProTv. Deşi românii au demonstrat în nenumărate rânduri că nu mai vor să fie păcăliţi şi au renunţat la cumpărăturile din pieţe în favoarea celor din centrele comerciale mari, clienţii nu au garanţia că nu achiziţionează produse contrafăcute.
Pe piaţa falsurilor, România ocupă un loc fruntaş, iar autorităţile se dovedesc a fi incapabile să pună capăt unui fenomen care ne-a transformat în paradisul falsificatorilor de lux. Cine alimentează cu falsuri piaţa românească şi cine tolerează acest lucru, duminică, la România, te iubesc!.
Comentarii recente