China este prima tara din lume care a declarat dependenta de internet o boala, si totodata una dintre tarile in care numarul tinerilor care sufera de aceasta afectiune este foarte mare: in jur de 23 de milioane. O cifra proportionala cu comunitatea online chineza de astazi, cea mai mare din lume, care numara 710 milioane de utilizatori.
Jurnalistul britanic Tom Phillips, de la publicatia The Guardian a vazut cum este viata in centrele de reabilitare a tinerilor care sufera de dependenta de internet din China si a aflat cum ajung tinerii aici, dar si ce fel de viata duc acestia pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp pentru a-si recapata libertatea…
Heroina electronica: cat de mare poate fi dependenta de internet?
Xu Xiangyang este unul dintre chinezii care si-au dedicat viata salvarii tinerilor din ceea ce unii numesc “iadul virtual” declansand in acest sens o lupta la nivel global. El este totodata proprietarul unui centru de tratare si reabilitare a dependentilor de internet, situat in Huai’an, un oras aflat la aproximativ 400 km distanta de Shanghai.
“Sunt total impotriva jocurilor online” spune Xu Xiangyang (57 de ani) via The Guardian. “Ele distrug complet sanatatea oamenilor. Ii lasa pe indivizi fara resursele necesare pentru a castiga bani si pentru a se intretine. Sunt total lipsite de sens si nu aduc nimic pozitiv unei familii sau unei persoane”.
In 1997 cand Xu Xiangyang si-a deschis scoala, dependentii de internet erau foarte putini si China era foarte departe de cifrele ingrijoratoare de astazi. In 1997 China era conectata la internet doar de trei ani si avea doar 300 000 de computere si 620 000 de oameni care aveau acces la internet, potrivit cifrelor oficiale. In doar 20 de ani, numarul celor care au acces la internet a crescut la 710 milioane, iar numarul dependentilor a explodat.
Potrivit sotiei lui Xu Xiangyang, care este si partenera lui de afaceri, singuratatea indurata de tinerii nascuti in era digitala este principalul vinovat de situatia in care s-a ajuns. “Ei simt un gol in inima. Nu pot trai la inaltimea asteptarilor parintilor lor. Asadar, se duc la internet cafe”. Si odata ajunsi acolo se amagesc ca scapa de singuratate jucand zile intregi jocuri precum League of Legends sau Counter-Strike. Si asa se ajunge la adevarate drame.
In aprilie, un tanar de 17 ani din provincia Guangzhou a suferit un accident vascular cerebral dupa ce a jucat King of Glory timp de 40 de ore fara intrerupere. Un reportaj realizat in 2014 despre dependentii de internet din China, arata ca unii gameri purtau pampersi pentru a nu fi nevoiti sa isi paraseasca ecranele. Nu degeaba internetul a ajuns sa fie numit “heroina electronica”.
Viata grea din centrele de “dezintoxicare”
Odata cu cresterea numarului dependentilor de internet au luat amploare si centrele de reabilitare organizate in forma unor Boot Camp-uri. Tehnicile folosite erau uneori prea dure, si, in unele cazuri, chiar interzise. Unul adintre aceste centre, povesteste Xu Xiangyang via The Guardian, folosea ca metoda terapia electroconvulsiva (electrosocurile).
Xu se declara impotriva unor astfel de metode inumane, declarand ca in clinica lui (unde un an de internare costa 4 200 de lire sterline) incearca sa ii aduca pe dependentii de internet inapoi in lumea reala prin intermediul activitatilor culturale: concerte, spectacole de stand-up comedy, balet, teatru etc.
Cu toate acestea, Xu Xiangyang, un fost soldat in Armata chineza de Eliberare a Poporului, crede ca nicio metoda nu da roade mai bune decat marsul. Asadar, de cel putin trei ori pe an, copiii, majoritatea provenind din familii instarite, efectueaza un traseu de 300 de kilometri prin tara. Copiii merg pana la epuizare, pe temperaturi care ating uneori 40 de grade Celsius, aflandu-se in schimb departe de internet si avand astfel posibilitatea sa reflecte indelung asupra vietii lor offline.
Cel putin in centrul de recuperare detinut de Xu Xiangyang nu se aplica tratamente draconice precum inchiderea in celule asemanatoare celor din inchisori si pedepse corporale, asa cum anchetele guvernamentale au aratat ca se intampla in alte centre.
In centrul de recuperare al lui Xu Xiangyang tinerii se bucura de o piscina in aer liber si de cursuri care ii atrag suficient incat sa uite de internet. Unul dintre profesorii centrului spune ca misiunea lor este de a-i educa pe cei pe care ii au in grija si nu de a-i pedepsi, precizand totodata ca: “Unii parinti folosesc doar metode severe, precum bataile sau dojana aspra. Habar nu au cum sa isi ghideze copiii spre o lume frumoasa”…
Sursa: The Guardian
Comentarii recente