Mierea de albine este saraca in apa si bogata in zahar, nepermitand astfel bacteriilor sa se dezvolte in ea. Mierea contine de asemenea mici cantitati de apa oxigenata care inhiba dezvoltarea microbilor. In aceste conditii nu e de mirare ca oamenii au iubit-o inca din cele mai vechi timpuri.
Urme de ceara de albine au fost gasite pe ceramica datand inca din anul 7000 i.Hr. fiind folosita cel mai probabil pentru impermeabilizare. Vechii egipteni ofereau miere zeilor, iar mai tarziu, asemeni grecilor, romanilor si chinezilor au folosit-o pentru vindecarea ranilor, ca tratament pentru febra si boli ale stomacului.
Astazi despre miere se crede ca poate preveni cancerul si bolile de inima, ca usureaza durerile provocate de ulcer si problemele digestive, regleaza zaharul din sange, calmeaza tusea si durerile in gat si creste performantele atletilor. Insa doar cateva dintre aceste proprietati au fost dovedite de stiinta. Iata care dintre acestea:
Proprietati antibacteriene
Nu exista indoieli in ceea ce priveste capacitatea mierii de albine de a ucide bacteriile. Studiile au aratat ca mierea este eficienta in lupta impotriva E.coli si salmonella. Mai mult, anumite tipuri de miere, precum mierea de Manuka si mierea malaieziana Tualang s-au dovedit a fi eficiente impotriva ulcerelor peptice si a infectiei cu Helicobacter pylori.
De ce este mierea antimicrobiana? Pentru ca cele mai multe albine depoziteaza in mierea lor apa oxigenata, dat fiind faptul ca ele sintetizeaza polenul din flori. Adaugati la asta faptul ca mierea este in mod natural acida si avem reteta perfecta a unei substante cu proprietati antimicrobiene.
Asta explica rolul jucat de secole de catre mierea de albine in accelerarea vindecarii ranilor si in ameliorarea afectiunilor gastrice. Stiinta moderna a demonstrat rolul mierii in tratarea ulcerelor, a arsurilor, leziunilor cutanate si a inflamatiilor, dar si ca mierea poate vindeca rani care nu raspund la antibiotice.
Calmeaza tusea
Un studiu realizat pe 139 de copii a aratat ca mierea de albine este mult mai eficienta in usurarea tusei pe timp de noapte decat anumite siropuri de tuse pentru copii. Un alt studiu realizat pe 105 copii a aratat ca mierea de hrisca este mult mai eficienta in suprimarea tusei pe timp de noapte decat dextrometorfanul. Atentie insa, mierea de albine nu trebuie data copiilor mai mici de un an intrucat sistemul digestiv al sugarilor nu poate face fata contaminantilor din miere, cum ar fi sporii de exemplu, care cauzeaza botulism.
Imbunatateste performantele atletilor
Trei studii realizate in laboratorul de alimentatie sportiva de la Universitatea din Memphis au aratat ca mierea este mult mai eficienta pentru imbunatatirea rezistentei la efort a atletilor decat glucoza sau zaharul. Cum studiul a fost finantat insa de National Honey Board, mai multe cercetari trebuie efectuate in acest sens.
In ceea ce priveste cancerul, bolile de inima si diabetul, lucrurile nu sunt la fel de clare. Studii pe sobolani diabetici au aratat ca mierea Tualang joaca un rol in reglarea glucozei din sange. Insa sobolanii nu sunt oameni si expertii avertizeaza in legatura cu folosirea acestui tip de miere dat fiind faptul ca mierea este metabolizata tot ca un zahar.
In laborator s-a aratat ca mierea Tualang distruge celulele canceroase in cazul cancerelor de san, de col uterin si de piele, dar un simplu studiu de laborator nu poate garanta ca acelasi lucru s-ar intampla si in cazul unor experimente pe oameni.
Cu toate acestea nu putem nega faptul ca mierea poate fi un pretios agent anti-cancer si un inamic impotriva bolilor de inima, intrucat este bogata in antioxidanti care lupta impotriva stresului oxidativ si a inflamatiilor, care stau la baza multor tipuri de cancer si a unor boli de inima.
Asadar, trebuie tinut cont de faptul ca mierea poate ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor, asa cum de ajutor sunt si afinele, broccoli, strugurii, legumele cu frunze verzi, ceaiul, cerealele integrale sau orice alt aliment sanatos. Insa mierea singura nu va va trata de nicio boala.
Comentarii recente