Insula Socotra se afla in Oceanul Indian la o distanta de aproximativ 250 km de Somalia si 340 km de Yemen si s-a desprins din continentul african acum cca. 6 – 7 milioane de ani. Peisajul pe care il ofera insula pare desprins din filmele SF, asta pentru ca aici se gasesc cca. 800 de specii rare de flora si fauna, dintre care, o treime nu mai sunt intalnite nicaieri in lume, iar unele dintre ele sunt vechi de 20 de milioane de ani.
Insula beneficiaza de plaje largi de nisip, pesteri de calcar si munti inalti, iar clima este semi-desertica, cu o temperatura medie de 25 grade Celsius si ploi foarte rare, ceea ce face ca flora si fauna de aici sa fie foarte diferite de restul lumii. Numai Hawaii, New Caledonia si Insulele Galapagos au mai multe specii rare decat Insula Socotra potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru plante din Orientul Mijlociu care a mai aratat si ca 307 din cele 825 de specii rare din Insula Socotra pot fi intalnite doar aici.
Insula este unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pamant de origine continentala si a facut parte candva din super-continentul Gondwana care s-a divizat in Miocen.
Copacul sangele dragonului (Dracaena cinnabari), una dintre cele mai spectaculoase specii intalnite aici, cu o coroana sub forma de umbrela era folosit in magia medievala, in timp ce rasina lui rosie ca sangele poate fi folosita la fabricarea medicamentelor si a colorantilor. Copacul trandafirul desertului cu o tulpina interesanta sub forma unui bulb urias este folosit de bastinasi de asemenea pentru medicamente dar si in scopuri cosmetice.
Insula care mai este denumita si Galapagosul Oceanului Indian sau “cel mai extraterestru loc de pe Pamant” are in jur de 40 000 de locuitori, insa primele drumuri au fost construite aici abia in urma cu doi ani. Insula Socotra presarata cu campii inguste de coasta, un platou de calcar si munti inalti de pana la 1 500 de metri a fost declarata recent ca facand parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
Insula face parte din Republica Yemen, iar denumirea ei se pare ca provine din sanscrita si ar insemna in traducere Insula Fericita. Denumirea insulei ar putea proveni de asemenea si din termenii arabi “sug’ care inseamna piata sau “gotra” care inseamna a picura tamaie.
Foto: 210countries.com
Comentarii recente