Regizorul și exploratorul rezident National Geographic James Cameron a coborât 10,89 km pentru a ajunge la ”Challenger Deep”, cel mai adânc loc din ocean situat în Groapa Marianelor, într-un submersibil special construit numit DEEPSEA CHALLENGER. Tentativa a fãcut parte din expediția DEEPSEA CHALLENGE, o expediție științificã realizatã de Cameron, National Geographic și Rolex, cu scopul efectuãrii unor cercetãri și explorãri oceanice la mare adâncime. Cameron este singurul om care a reușit o scufundare într-un vehicul operat de o singură persoanã și prima persoanã din 1960 încoace care atinge fundul oceanului într-un submersibil cu echipaj uman. Pe parcursul scufundãrii, Cameron a realizat prima explorare științificã umanã a punctului ”Challenger Deep”.
Submersibilul a fost lansat în oceanul Pacific la 322 km S-V de Guam în ziua de luni, 26 martie, la ora localã 5:15. Cãlãtoria pânã în punctul ”Challenger Deep” a durat douã ore și 36 de minute. Cameron a ajuns din nou la suprafațã la ora localã 12:00. Submersibilul – construit în urma unui efort ingineresc de mai bine de șapte ani – a rãmas pe fundul oceanului aproximativ trei ore, timp în care Cameron a strâns probe pentru cercetare în biologie marinã, microbiologie, astrobiologie, geologie marinã și geofizicã. De asemenea, Cameron a efectuat fotografii și filmãri ale universului întâlnit în Groapa Marianelor.
”Aceastã cãlãtorie este apogeul a peste șapte ani de planificãri pentru mine și pentru echipa uimitoare a expediției DEEPSEA CHALLENGE”, spune Cameron. ”Mai important, însã, este faptul că putem demonstra că omul își depãșește limitele în privința locurilor unde poate ajunge, a ceea ce poate vedea și cum poate interpreta aceste informații obținute. Fãrã sprijinul National Geographic și Rolex și fãrã credința lor cã putem ajunge în cel mai adânc loc al oceanului – și înapoi – aceastã realizare nu ar fi fost posibilă.”
”Alãturi de restul lumii, sãrbãtorim realizarea impresionantã a lui Jim Cameron și a echipei expediționare DEEPSEA CHALLENGE”, spune Terry Garcia, vicepreședinte executiv la National Geographic.
”În 2012, continuãm sã explorãm locuri necunoscute, așa cum National Geographic a fãcut timp de aproape 126 de ani. Sunt încântat sã spun cã epoca de aur a explorãrii și descoperirilor continuã.”
Detalii ale expediției pot fi gãsite pe deepseachallenge.com; pe Twitter urmãrind @DeepChallenge sau folosind #deepseachallnge; sau pe Facebook la https://www.facebook.com/deepseachallenge.
Punctul ”Challenger Deep” a mai fost atins o singurã datã, într-o coborâre cu echipaj uman, pe 23 ianuarie 1960, de locotenentul din Marina Navalã Americanã Don Walsh – care este consultant în expediția DEEPSEA CHALLENGE și care s-a aflat la bordul vasului Mermaid Sapphire în timpul tentativei reușite a lui Cameron – și de oceanograful elvețian Jacques Piccard, la bordul batiscafului Trieste. Walsh și Piccard au petrecut aproximativ 20 de minute pe fundul oceanului înainte de a reveni la suprafațã.
Beneficiind de progresele științifice și folosind abordări unice de inginerie a structurilor și noi metode de captare a imaginilor cu ajutorul unei camere stereoscopice de dimensiuni foarte reduse, capabilă să funcționeze la adâncimi foarte mari în ocean, Cameron a putut lansa expediția DEEPSEA CHALLENGE. El speră ca expediția să dezvăluie informații despre alte habitate necunoscute aflate la mari adâncimi, cum ar fi Groapa New Britain și punctul Sirena Deep.
Compania lui James Cameron, CAMERON | PACE Group, care oferă soluții de producție și tehnologii 3-D, a făcut posibilă înregistrarea istoricei scufundări în format 3-D și la rezoluție înaltă.
În 1960, un ceas experimental, Rolex Deep Sea Special, a fost fixat pe coca batiscafului Trieste și a revenit la suprafață în condiții de funcționare perfecte după ce a suportat o uriașă presiune la aproape 11 km adâncime. Pentru misiunea actuală, producătorul elvețian a creat un nou ceas experimental, Rolex Deepsea Challenge, purtat la mână chiar de Cameron în submersibilul care l-a transportat pe fundul oceanului.
”Rolex transmite cele mai calde felicitãri lui James Cameron și echipei expediției DEEPSEA CHALLENGE pentru scufundarea reușitã, o realizare istoricã ce va deschide o erã nouã și fascinantã a explorãrii marine”, a declarat Gian Riccardo Marini, CEO Rolex SA. Reușita lor este rezultatul pasiunii, curajului, talentului și înaltelor standarde de excelențã și inovație în extinderea cunoștințelor umane. Suntem încântați sã facem parte din misiunea DEEPSEA CHALLENGE și sã continuãm tradiția de jumãtate de secol de scufundãri la mare adâncime.”
Două dintre pasiunile lui Cameron – cinematografia și scufundările – se împletesc în filmele și documentarele sale. În perioada proiectului ”Titanic”, Cameron a efectuat 12 scufundări cu submersibilul la celebra epavă, la patru kilometri adâncime în Atlanticul de Nord. Succesul tehnic al acelei expediții l-a motivat pe Cameron să fondeze Earthship Productions, care produce filme despre explorarea și protejarea oceanului. De atunci, a mai condus șase expediții, a realizat un studiu legist asupra epavei Bismarck și a efectuat înregistrări 3-D ale fisurilor hidrotermale situate de-a lungul Dorsalei Atlantice și Dorsalei Pacificului Oriental și din Marea Cortez. Cameron a efectuat mai bine de 70 de scufundări cu submersibilul la mari adâncimi, din care 33 la epava Titanicului. 51 din aceste scufundări s-au petrecut la bordul unor submersibile rusești Mir, la adâncimi de până la 4,87 km.
Expediția DEEPSEA CHALLENGE va reprezenta subiectul unui film 3D despre uriașele eforturi tehnologice și științifice care au făcut posibilă scufundarea istorică. Filmul va fi lansat mai întâi în cinematografe și apoi difuzat de National Geographic Channel. Totodată, revista National Geographic va publica un material despre această expediție. Cameron va colabora cu revista pentru crearea unor materiale educaționale accesibile unui public cât mai larg.
Instituția Oceanografică Scripps din cadrul Universității California din San Diego este principalul colaborator științific al echipei DEEPSEA CHALLENGE. Timp de aproape un deceniu, Scripps a colaborat cu Cameron pentru dezvoltarea unor metode noi de explorare și studiu ale celor mai adânci zone ale oceanelor. Având la activ decenii de explorare subacvatică, Scripps este recunoscută la nivel internațional ca lider în investigații științifice ale abisurilor oceanice, de la explorarea caracteristicilor geologice ale adâncurilor până la studierea viețuitoarelor marine exotice din aceste habitate.
Aprobãrile pentru cercetarea punctului ”Challenger Deep” au fost obținute din partea Statelor Federale ale Microneziei. Cea mai mare parte a Groapei Marianelor este acum zonã protejatã a Statelor Unite, conform proclamației din 2009 a președintelui George W. Bush, prin care a fost declarat Monumentul Național Marin Groapa Marianelor și care oferã responsabilitate organizatoricã asupra acestuia organismului guvernamental United States Fish and Wildlife Service, în colaborare cu agenția federalã National Marine Fisheries Service. United States Fish and Wildlife Service a eliberat permisele pentru scufundãrile din regiunile americane ale Gropii Marianelor.
Comentarii recente