Cercetatorii japonezi sustin ca au gasit depozite vaste de pamanturi rare pe fundul Oceanului Pacific, care, daca ar putea fi exploatate, ar pune sub semnul intrebarii dominatia Chinei, care produce la ora actuala 97% din metalele din pamanturi rare ale lumii.
Pamanturile rare reprezinta un grup de 17 elemente chimice din tabelul periodic (printre care se numara si scandiul si ytriul) fiind folosite in producerea a aproximativ o treime din tehnologia actuala (telefoane mobile, componente de calculator, motoare electrice, baterii etc).
Potrivit geologilor japonezi de la Universitatea din Tokyo, in noroiul de pe fundul Oceanului Pacific s-ar gasi resurse de aproximativ 100 de miliarde de tone de pamanturi rare, repartizate in 78 de zone diferite, aflate la adancimi intre 3 500 si 6 000 de metri.
Potrivit profesorului Yasuhiro Kato, citat de bbc.co.uk, depozitele au o concentratie foarte mare de pamanturi rare si un singur kilometru patrat din aceste depozite ar putea furniza o cincime din consumul anual la nivel global.
Depozitele se afla in apele internationale de la est si vest de Hawaii si la est de Tahiti, in Polinezia Franceza.
Un studiu efectuat de geologii americani estima de curand ca resursele mondiale de pamanturi rare ar totaliza 100 de milioane de tone si ca acestea s-ar gasi in principal in China, Russia si alte tari fost- sovietice si in Statele Unite.
In momentul de fata tot mai multe firme solicita licenta pentru a fora in apele Oceanului Pacific, Compania Nautilus fiind printre primele care a obtinut licenta de a fora in apele marilor Bismarck si Solomon din apropierea insulei Papua Noua Guinee.
In timp ce exploatarea acestor resurse reprezinta o provocare aproape de nerefuzat pentru companiile care isi pot permite acest lucru, expertii in mediu atrag atentia asupra daunelor pe care le-ar provoca ecosistemelor marine aceste lucrari.
Comentarii recente