Pentru ca incepand din acest an B’ESTFEST imbraca haine „verzi”, organizatorii recomanda publicului sa adopte aceeasi atutudine eco, punand la dispozitia sa biciclete ce pot fi inchiriate de la statia de Metrou Pipera special pentru transportul pana in B’ESTFEST Park.
B’ESTFEST Summer Camp 2011 se va desfasura in perioada 1-3 iulie, la iarba verde, pe malul lacului Pasarea din comuna Tunari (in nordul Bucurestiului, la doar 10 minute de Piata Presei Libere).
Fanii B’ESTFEST au o sansa in plus sa se implice in cadrul programului de responsabilizare ecologica B’ESTFEST goes green alegand ca mijloc de transport pana la festival (unde va exista o parcare special amenajata!) una dintre cele mai eco-friendly variante: bicicleta. Cei care nu au bicicleta proprie nu trebuie sa se intristeze pentru ca vor putea inchiria una chiar de la statia de Metrou Pipera. Bicicletele sunt puse la dispozitie de Asociatia Green Revolution si Raiffeisen Bank in cadrul programului StudentOBike si se inchirieaza doar pe baza buletinului si a biletului de intrare la festival pe o perioada de maximum 24 de ore.
Tot o alternativa de transport mai prietenoasa cu mediul inconjurator este si sistemul carpooling: un mecanism simplu prin care mai multi calatori care merg in aceeasi directie impart aceeasi masina. Pentru a fi mai usor de gasit „partenerii de drum”, cei interesati se pot inscrie ca soferi cu locuri disponibile in masina sau ca pasageri, pe site-ul cumasina.net, la sectiunea concerte / B’ESTFEST.
Pentru o atitudine eco, dar si pentru utilitate, este recomandata folosirea mijloacelor de transport in comun, disponibile inclusiv pe timp de noapte! In zilele de festival va functiona o linie speciala, pusa la dispozitie de RATB, cu traseu de la Piata Charles de Gaulle (langa statia de metrou Aviatorilor), cu oprire si in Piata Presei Libere, pana la B’ESTFEST Park, si microbuzul 445 ce poate fi luat de pe refugiul de tramvai al liniei 16 si 36 (din statia de metrou Pipera) sau de la Statia Baneasa S.A. Ambele vor circula inclusiv pe timp de noapte iar capatul de linie se va afla in imediata apropiere a festivalului. Doua microbuze Ford Transit vor asigura transportul tur si retur intre statia de autobuz si maxi-taxi si intrarea in spatiul de festival.
Aceasta noua atitudine a festivalului vizavi de protejarea mediului inconjurator va fi vizibila si in spatiul de eveniment, in cadrul platformei B’ESTFEST Goes Green urmand a se implementa o serie intreaga de mecanisme menite sa reduca impactul unui astfel de eveniment. Pornind de la facilitarea mijloacelor de transport ecologice, continuand cu procesele de colectare selectiva a deseurilor ce se vor desfasura in cadrul festivalului, si incheind cu utilizarea unor surse alternative de energie, intregul proiect se adreseaza deopotriva echipei de organizatori, artistilor si spectatorilor in egala masura. De altfel, in cadrul B’ESTFEST Park va exista o zona destinata programelor eco ce se va numita „Green Village” si care va fi coordonata de Zoli Toth si Asociatia Star Education. „Orasul verde” va gazdui workshopuri, prezentari si dezbateri despre responsabilizare ecologica, expozitii ale unor lucrari de arta realizate din deseurile colectate chiar din incinta festivalului, proiectii de filme eco si un targ de ONG-uri, printre cei care si-au anuntat deja prezenta numarandu-se Centrul de Informare ONU pentru Romania, 10:10 (Marea Britanie), Romprest, EcoRom Ambalaje, Green Revolution, Recolamp, Asociatia Ivan Patzaichin Mila 23 – Rowmania, Pro Vobis, Let’s Do It Romania, Fundatia Prais, Green Revolution.
Nici artistii nu vor face nota discordanta fata de directia eco, tratamentul de care acestia se vor bucura pe durata sederii in Romania fiind unul la fel de atent. Solicitarile lor au fost extrem de stricte in ceea ce priveste grija fata de mediul inconjurator, incepand cu veiozele cu becuri economice din cabine, continuand cu vesela si tacamurile reciclabile si terminand cu preferintele culinare, ce includ alimente si preparate bio. Din backstage nu vor lipsi asadar fructele proaspete de sezon, legumele, sucurile naturale, salatele si supele vegetariene, cei doi membrii ai trupei Lamb solicitand in plus ca in cabina lor sa existe cateva boluri cu seminte de floarea soarelui, nuci si alune nesarate si chiar… morcovi! Mika a cerut ca in meniul sau sa fie humus la discretie, vin rosu, bere romaneasca si numeroase sortimente de ceaiuri, echipa artistului solicitand in mod expres ca in culise artistul sa aiba la dispozitie numai cani albe din portelan. Cererile extravagante vin din partea celor de la Flogging Molly, care vor in backstage un lichior japonez care se obtine din orz, cartofi dulci si orez, precum si ceai traditional chinesc realizat pritr-un proces unic ce presupune ofilirea sub soare puternic si oxidare. Membrii trupei House of Pain vor sa bea suc natural de portocale chiar inainte de a intra pe scena, iar Skunk Anansie vor in backstage cat mai mult ceai negru.
Foto: Florin Panaitescu
Comentarii recente