In mod sigur, cand pleci la cumparaturi hotarat sa iei tot ce e mai proaspat si mai bun in materie de alimente pentru familia ta, nici prin gand nu-ti trece sa iti faci aprovizionarea cu legume de la congelatoare sau de la rafturile cu legume la conserva. Paradoxal insa, acest tip de legume este mult mai bogat in substante nutritive decat legumele proaspete.
Legumele mai hranitoare sunt in congelatoarele supermarketurilor!
Cum poate fi adevarat? Ei bine, explicatia e destul de simpla. In momentul in care sunt culese, nutrientii din legume incep sa se degradeze. In momentul in care ai rupt un fruct sau o leguma din arbore, din tufis sau din vita de vie, fructul sau leguma, dupa caz, este indepartata de sursa ei de hrana. Prin urmare, ea incepe sa isi foloseasca din propriii nutrienti pentru a se mentine in viata. Fructele si legumele pe care le gasesti in magazin la raionul de fructe si legume proaspete probabil ca au strabatut zile sau saptamani pe drum din momentul culegerii. Iar asta inseamna ca au suferit schimbari semnificative in ceea ce priveste nutrientii pe care ii contin.
Inca un lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand cumparam fructe si legume proaspete, este faptul ca, de obicei, pentru a evita stricarea lor pana sa ajunga la raft, agricultorii le culeg cand acestea nu sunt inca suficient de coapte. Asadar, aceste legume nici macar nu ajung vreodata sa contina toti nutrientii pe care ar trebui sa ii contina in mod normal.
Pe de alta parte, fructele si legumele congelate sau la conserva sunt procesate exact in momentul coacerii, prin urmare nutrientii lor sunt blocati inauntru si nu prea lise da sansa sa se piarda pe parcurs.
De ce se crede opusul?
De obicei oamenii nu au incredere in fructele si legumele congelate pentru ca in momentul conservarii sau chiar al congelarii, acestea sunt supuse la caldura, care poate distruge nutrientii. Insa, in comparatie cu degradarea naturala, aceasta pierdere de nutrienti prin conservare este minimala. Cele mai mari pierderi se inregistreaza la vitaminele degradabile in apa precum vitamina B si C. Conform unui studiu publicat in revista Journal of the Science of Food and Agriculture, broccoli pierde 13% din vitamina C cand este refrigerat timp de 21 de zile, si 50% cand este congelat. Insa acelasi studiu a aratat ca alti nutrienti, precum antioxidantii de tipul polifenolilor, nu se degradeaza aproape deloc cand leguma este congelata sau conservata, legumele congelate avand de multe ori un continut mai bogat de antioxidanti decat cele proaspete.
Un alt motiv pentru care oamenii fug de fructele si legumele congelate este faptul ca prin procesare, legumelor li se pot adauga substante nesanatoase precum sodiul. In aceste conditii, nimic nu se poate compara cu legumele si fructele proaspete culese in aceeasi zi in care urmeaza sa fie consumate. Insa, trecand peste acest aspect, practic nu ai alte motive sa eviti legumele sau fructele congelate, mai ales ca, atunci cand vine vorba de fructe si legume, cantitatea acestora este importanta si nu forma sub care sunt consumate. Congelate sau proaspete, legumele iti vor oferi oricum necesarul de nutrienti foarte importanti pentru sanatate!
Sursa: curiosity.com
Comentarii recente