Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenti cineasti ai ultimelor decenii, care s-a stins in iulie anul acesta la Paris, la varsta de 76 de ani, va fi celebrat in cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes a Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata speciala, cu acest prilej, este actrita Mania Akbari, care va lua parte la proiectii si va discuta cu publicul in primele patru zile de festival.
Festivalul incepe vineri, 14 octombrie, si va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Taranului si Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei.
Actrita, regizoare, pictorita si fotograf, Mania Akbari exploreaza continuu formele identitatii feminine si conditia femeii in Iran. Filmele si proiectele ei video i-au adus premii in marile festivaluri internationale si cenzura in propria tara. Akbari a fost exilata din Iran si traieste in prezent in Londra, tema abordata in filmul Life May Be (2014), realizat impreuna cu Mark Cousins si proiectat la Karlovy Vary. Filmele sale provocatoare si radicale au fost in centrul unor retrospective organizate de British Film Institute (2013), Denmark Film Institute (2014) sau Oldenburg IFF (2014). A avut, totodata, numeroase expozitii in galerii prestigioase precum Tate Modern. Cel mai recent proiect al ei este A Moon For My Father, realizat in colaborare cu artistul britanic Douglas White.
Patru dintre filmele care i-au adus renumele regizorului iranian vor fi proiectate in sectiunea Tribut Abbas Kiarostami. Close-Up (1990) a fost proiectat in numeroase festivaluri internationale si are in centru un cinefil care trece drept un cineast renumit, Mohsen Makhmalbaf, cu care seamana si care exista in realitate. Granitele dintre fictiune si documentar sunt greu de depistat, Kiarostami insusi jucandu-si propriul rol. Au travers des oliviers/ Through the Olive Trees (1994), selectat in competitie la Cannes, urmareste o echipa de filmare care ajunge intr-un sat din nordul Iranului devastat de cutremur pentru a realiza filmul Et la vie continue.
Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry ii aduce recunoasterea suprema in 1997, cand primeste Palme d’Or la Cannes. Filmul despre suicid, interzis pana atunci in Iran, a primit permisiunea de a fi proiectat cu o seara inainte de decernarea premiului, sub forma unei versiuni mai conforme cu politica Islamului. Cu Ten (2002), selectionat din nou in competitie la Cannes, regizorul a demonstrat ca cinema-ul poate fi produs cu un minimum de mijloace. Filmat intr-o masina, cu Mania Akbari in rolul principal, Ten este o colectie de zece viniete care vorbesc despre vietile a zece femei. Akbari, care a devenit cunoscuta pe plan international cu acest rol, va povesti despre aceasta experienta sambata, 15 octombrie, de la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco.
Abbas Kiarostami (22 iunie 1940, Teheran – 4 iulie 2016, Paris) a fost regizor, scenarist si producator de film. Autor a peste 40 de filme, Kiarostami a devenit o figura emblematica pentru cultura iraniana, filmele lui conturand un portret nuantat al Iranului. A fost remarcat in festivaluri inca de la inceputuri, cu scurtmetrajul Le pain et la rue. Dupa revolutia iraniana din 1979, cineastul a ales sa ramana in tara pentru ca cinema-ul sau n-ar fi suportat, marturisea el, dezradacinarea. Recunoasterea internationala vine odata cu primul film din „Trilogia Koker”, Ou est la maison de mon ami? (1987), din care fac parte si Et la vie continue (1992) si Au travers des oliviers (1994), acesta din urma selectionat in competitie la Cannes. Close-Up (1990), Le Goût de la cerise / Taste of Cherry (1997), distins cu Palme d’Or la Cannes, si Le Vent nous emportera (1999), premiat la Festivalul de la Venetia, ii consolideaza reputatia de cineast original, remarcabil in felul in care topeste granitele dintre realitate si fictiune. Printre ultimele sale filme se numara Copie conforma (2010), cu Juliette Binoche, si Like Someone in Love (2012), ambele prezentate la Cannes.
———————–
Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, in prezenta regizoarei Maren Ade. Renumitul cineast francez Olivier Assayas se va intalni cu publicul la premiera noului sau film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, si va sustine un masterclass cu intrare libera la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00. Totodata, criticii de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur) si Michał Oleszczyk (Rogerebert.com), unul dintre cei mai cunoscuti critici polonezi, vor introduce si modera discutii cu invitatii festivalului. Un masterclass cu intrare libera va sustine si regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Invitati speciali sunt si regizorul israelian Eran Kolirin, cu Beyond the Mountains and Hills, finlandezul Juho Kuosmanen, al carui debut, The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, a castigat Premiul Un Certain Regard si este propunerea Finlandei la Oscar, si Mehmet Can Mertoğlu, distins cu Prix Révélation France 4 in Semaine de la Critique pentru Album.
Les Films de Cannes a Bucarest se va desfasura anul acesta intre 14 si 23 octombrie 2016, cu o editie extinsa si cu cele mai asteptate filme din selectia Festivalului de la Cannes. Pentru prima data, vor avea loc proiectii concomitente cu filmele selectate si la Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.
Comentarii recente