In 2011, Finlanda a initiat o campanie menita sa atraga noi turisti in aceasta tara linistita, in care a folosit linistea ca produs de marketing. Campania a constat intr-o serie de fotografii care infatisau cate un singur personaj surprins in mijlocul naturii si sloganul “Liniste, te rog!”.
Finlanda a intuit astfel potentialul pe care il va avea in viitor linistea, in conditiile in care traim in societati din ce in ce mai aglomerate si mai zgomotoase. O miscare inteleapta din partea ei, din moment ce, studiile recente arata ca linistea este mult mai importanta pentru creierul nostru decat am fi crezut.
Ssssssst! Creierul se regenereaza….
Un studiu din 2013, efectuat pe soareci de laborator a folosit linistea si sunetele doar pentru a vedea ce efecte au acestea asupra creierului soarecilor. Descoperirea la care s-a ajuns a fost uimitoare: atunci cand soarecii au fost expusi la doua ore de tacere, s-au dezvoltat noi celule in hipocampus. Hipocampusul este o regiune a creierului asociata cu memoria, emotiile si invatarea. Cresterea de noi celule in creier nu ne aduce beneficii tangibile pentru sanatate, insa cercetatorul Imke Kirste a aratat ca aceste celule se transforma in neuroni functionali. Cu alte cuvinte, tacerea duce la cresterea creierului.
Creierul internalizeaza si evalueaza informatii in liniste
Un studiu din 2001 a definit un “default mode” al creierului, aratand ca, atunci cand se odihneste, creierul este in continuare foarte activ, internalizand si evaluand informatiile. Un studiu urmator a aratat ca acest “default mode” al creierului este folosit si in timpul nostru de auto-reflectie. Prin urmare, atunci cand nu esti distras de zgomote sau de executarea unor sarcini precise, creierul tau are parte de o liniste in timpul careia proceseaza informatii. In timpul acestor perioade de liniste, creierul tau beneficiaza de libertatea de care are nevoie pentru a-si identifica locul in lumea ta interna si externa. Mai exact, in acest “default mode” al creierului, tu poti sa te gandesti la lucruri profunde intr-un mod foarte creativ. Nu degeaba Herman Melville spunea la un moment dat ca: “Toate lucrurile si emotiile profunde sunt precedate si urmate de liniste”.
Linistea te elibereaza de stres si tensiune
Studiile au aratat ca zgomotul duce la cresterea hormonilor de stres in organismul nostru. Undele sonore ajung la creier ca semnale electrice prin intermediul urechii. Corpul nostru reactioneaza la aceste semnale chiar si atunci cand dormim. Se crede ca o regiune a creierului situata in lobul temporal este activata astfel si atunci are loc eliberarea de hormoni ai stresului. Asadar, daca iti desfasori activitatea intr-un mediu foarte zgomotos, este foarte probabil sa te confrunti cu un nivel al stresului mai ridicat decat majoritatea indivizilor.
Un studiu din 2002, publicat in Psychological Science a analizat efectele pe care le-a avut relocarea aeroportului din Munchen asupra sanatatii si gandirii copiilor. Gary W. Evans, profesor de ecologie umana la Universitatea Cornell, a aratat ca micutii expusi la zgomot au dezvoltat o reactie de stres, ignorandu-l. Ceea ce a fost si mai interesant de observat a fost faptul ca micutii nu au ignorat doar stimulii nocivi ci si cei la care ar fi trebuit sa fie atenti, cum ar fi vorbirea. Evans a declarat atunci ca aceasta este cea mai graitoare dovada ca zgomotul, chiar si atunci cand nu afecteaza auzul, cauzeaza stres si este daunator oamenilor.
Linistea are efecte opuse asupra creierului. In liniste, corpul nostru se relaxeaza eliberandu-se de tensiune. Un studiu a aratat ca doua minute de liniste sunt mult mai benefice pentru organism decat ascultarea de muzica de relaxare. Acest lucru s-a constatat analizandu-se tensiunea arteriala si circulatia sangelui in creier in liniste, respectiv in timp ce se asculta muzica de relaxare.
Linistea reface resursele noastre cognitive
Efectele pe care le are poluarea sonora asupra capacitatilor noastre cognitive au fost indelung studiate. S-a constatat ca zgomotul are un impact negativ asupra performantelor noastre la munca si la scoala. In zgomot, motivatia noastra scade si suntem mai predispusi la greseli. Functiile cognitive cel mai afectate de zgomot sunt atentia, memoria si rezolvarea de probleme.
Alte studii au aratat ca micutii care locuiesc in apropierea aeroporturilor, a cailor ferate sau a autostrazilor isi dezvolta mai lent abilitatile cognitive si limbajul, avand totodata performante slabe la citit.
Din fericire, creierul are capacitatea de a-si regenera resursele cognitive pierdute din cauza zgomotului, atunci cand acesta se afla intr-un mediu linistit.
Asadar, chiar daca nu ai momentan resursele necesare pentru a calatori in Finlanda pentru o “cura” de liniste, ar fi indicat si benefic pentru tine sa te bucuri in fiecare zi de o portie zdravana de liniste intr-un parc sau chiar la tine acasa, dupa ce ai inchis geamul, telefonul, televizorul, calculatorul, tableta, radioul, etc…
Comentarii recente