Un experiment recent realizat pentru BBC de Andy Meharg, profesor de stiinte biologice la Universitatea din Queens, Belfast, arata ca metoda pe care majoritatea indivizilor o folosesc pentru prepararea orezului este periculoasa pentru sanatate.
Prin simpla fierbere in apa, orezul se contamineaza cu arsenic, un rezultat al toxinelor industriale si a pesticidelor care se folosesc in cultivarea lui. In felul acesta, indivizii care consuma orez astfel preparat risca sa sufere de probleme grave de sanatate, printre care se numara problemele de dezvoltare la copii, bolile de inima, diabetul sau cancerul.
Desi pana acum s-a crezut ca urmele de arsenic sunt eliminate prin fierbere, acum expertii sustin ca urmele de arsenic din orez se elimina doar atunci cand orezul este lasat la inmuiat peste noapte in apa.
Profesorul Andy Meharg a testat in cadrul emisiunii difuzate de BBC, “Trust Me, I’m a Doctor” trei metode de preparare a orezului pentru a vedea in care dintre ele nivelul de arsenic este alterat considerabil.
In prima metoda, Meharg a fiert orezul in apa (metoda folosita pe scara larga in prepararea orezului) adaugand la o portie de orez doua parti de apa. S-a demonstrat ca prin aceasta metoda orezul pastreaza cea mai mare cantitate de arsenic.
In a doua metoda, Meharg a folosit pentru fierbere cinci parti de apa la o portie de orez, excesul de apa fiind indepartat ulterior. Prin aceasta metoda orezul a mai pastrat doar jumatate din cantitatea de arsenic, iar in a treia metoda, orezul a fost lasat la inmuiat in apa peste noapte dupa care, gatit. In felul acesta s-a indepartat 80% din cantitatea totala de arsenic.
In concluzie, cea mai buna metoda de gatire a orezului este ca acesta sa fie lasat la inmuiat peste noapte in apa, apoi clatit foarte bine pana apa ramane limpede, si apoi fiert, adaugandu-se cinci parti de apa la o portie de orez.
Sursa: The Independent
Comentarii recente