Misterele Universului se dezbat in luna septembrie pe National Geographic intr-un nou serial incitant dedicat in exclusivitate secretelor Cosmosului. Iata mai jos descrierea episoadelor ce va vor prezenta timp de patru zile consecutiv mistere fascinante despre lumea din care suntem si noi o mica parte:
FALIA TEMPORALĂ (luni, 3 septembrie, ora 20:00)
Timpul. Îl irosim, îl economisim, îl omorâm, ni-l facem. Lumea funcționează pe baza lui. Însă, întreabă fizicienii ce este timpul, de fapt, iar răspunsul te va șoca: nu au nici cea mai mică idee. Chiar și mai surprinzător, sentimentul profund pe care-l trăim cum că timpul trece din prezent la trecut ar putea să nu fie altceva decât o iluzie. Cum poate modul nostru de a percepe ceva atât de familiar să fie atât de eronat? În căutarea răspunsurilor, Brian Greene pornește într-o impresionantă călătorie în timp, înaintând cu viteză 50 de ani în viitor și apoi intrând într-o ”gaură de vierme” pentru a se întoarce în timp. Pe parcursul călătoriei sale, Greene ne va dezvălui un nou mod de a gândi despre timp, în care momentele trecut, prezent și viitor – de la epoca lui T-rex până la nașterea străstrănepoților noștri – există simultan. Ne întoarcem înapoi în timp până la momentul Big Bang, acolo unde fizicienii consideră că se ascund secretele timpului. Urmărește acest episod și cu siguranță nu te vei mai uita la ceas la fel ca până acum.
ODISEEA SPAȚIALĂ (marti, 4 septembrie, ora 20:00)
Spațiul. Separă indivizii între ei, galaxiile între ele, atomii între ei. Se află peste tot în univers. Însă, pentru cei mai mulți dintre noi, spațiul este nimic, un vid. Ei bine, se pare că spațiul nu este ceea ce pare. De pe locul pasagerului dintr-un taxi newyorkez care rulează aproape cu viteza luminii până la o sală de biliard unde mesele fac lucruri fantastice, Brian Greene studiază și demonstrează faptul că spațiul are o structură dinamică ce se poate întinde, răsuci, curba și undui sub influența gravitației. Un ingredient nou descoperit al spațiului, care constituie de fapt 70% din univers, continuă să fie neînțeles. Fizicienii îl numesc energie neagră deoarece, deși știu că este acolo undeva, determinând spațiul să se extindă și mai rapid, nu au nici cea mai vagă idee ce anume este. Explorarea spațiului la cele mai mici scări nu face decât să adâncească misterul – acolo, în spațiu, se petrec lucruri pe care fizicienii de azi abia le pot pătrunde cu mintea – există forțe suficient de puternice încât generează universuri întregi. În plus, unele dintre cele mai bizare locuri din spațiu, găurile negre, i-au făcut pe cercetători să propună ideea că, asemenea hologramei de pe cardurile noastre de credit, spațiul ar putea fi nimic mai mult decât o proiecție a unei realități bidimensionale, care se desfășoară într-o suprafață îndepărtată care ne înconjoară. Spațiul, departe de a fi gol, abundă de unele dintre cele mai mari mistere ale timpului nostru.
MECANICĂ CUANTICĂ (miercuri, 5 septembrie, ora 20:00)
Brian Greene pornește într-o călătorie fantastică pe tărâmul ciudat al fizicii cuantice, care guvernează universul la cele mai mici scări. Brian aduce la viață mecanica cuantică într-un club ieșit din comun, unde obiectele apar sau dispar fulgerător, iar ce se petrece în punctul A poate afecta ce se petrece în punctul B, instantaneu, fără ca nimic să traverseze spațiul dintre cele două puncte. Acum un secol, în timpul primelor ”focuri” ale revoluției cuantice, cele mai strălucite minți ale acelei generații – printre care Albert Einstein și Niels Bohr – s-au confruntat pe marginea interpretării noii teorii a mecanicii cuantice. Cum se poate ca regulile universului cuantic, care funcționează atât de bine pentru a descrie comportamentul atomilor individuali și al componentelor acestora, să se ciocnească violent cu regulile cotidiene care guvernează oamenii, planetele și galaxiile? Poate că mecanica cuantică este irațională pentru noi, dar este una dintre cele mai reușite teorii din istoria științei, emițând previziuni care au fost confirmate în proporție de mai bine de unu la un miliard, lansând totodată progresele tehnologice aflate la baza vieții moderne, precum calculatoarele și telefoanele mobile. Dar chiar și azi, după toate aceste realizări uimitoare, dezbaterea continuă cu înflăcărare despre ce reprezintă mecanica cuantică şi ce ne învață ea despre adevărata natură a realității.
MULTIVERS (joi, 6 septembrie, 20:00)
Oricât de greu ar fi de crezut, teoriile ultramoderne sugerează că universul nostru nu ar fi singurul univers existent. Dimpotrivă, s-ar părea că el este doar unul dintr-o infinitate de lumi care constituie multiversul. Brian Greene explorează această nouă și curajoasă teorie, aflată la granița fizicii, explicând de ce cercetătorii cred că este adevărată și demonstrând cum ar putea arăta unele dintre aceste realități alternative. Unele universuri ar putea fi greu de distins de propriul nostru univers; altele ar putea conține variațiuni ale fiecăruia dintre noi, unde existăm cu alte familii, cariere și povești de viață. În altele, realitatea ar putea fi atât de radical diferită de a noastră încât să fie imposibil de recunoscut. Brian Greene explică de ce această nouă imagine radicală a cosmosului capătă atenție deosebită din partea oamenilor de știință. Nu va fi o teorie ușor de dovedit, dar dacă se dovedește adevărată, cunoștințele noastre despre spațiu, timp și locul nostru în univers vor fi transformate pentru totdeauna.
Comentarii recente