Caderea parului… o realitate neplacuta care uneori ajunge sa ne ingrijoreze. Care sunt cauzele? Incepand de la o dieta neadecvata, pana la schimbari hormonale complexe care au loc in organism in anumite perioade ale vietii, cauzele caderii parului pot fi nenumarate.
Chiar si in aceste conditii, multe dintre lucrurile legate de caderea parului pe care le citim pe internet sunt neadevarate. Haideti sa descoperim in randurile de mai jos cele mai frecvente mituri si adevaruri despre caderea parului, confirmate de dermatologi:
Mit: Biotina opreste caderea parului
Lipsa de Biotina sau Vitamina B8 este extrem de rara. Asadar, in timp ce biotina luata fara prescriptie medicala poate reduce despicarea parului si il poate face mai sanatos, in ceea ce priveste caderea parului nu iti va fi de prea mare folos. Problemele de cadere ale parului sunt in mare parte de natura genetica, hormonala sau nutritionala si rareori au legatura cu biotina.
Adevar: Vopsirea parului il face sa cada
Chimicalele din vopsea pot distruge structura si textura parului ducand la slabirea si deteriorarea parului. Asadar, orice tratament ii vei aplica parului, care implica o multime de chimicale sau care va crea tensiune in par, va duce la deteriorarea acestuia. Asadar, sunt de evitat si instrumentele cu caldura care va ajuta la coafat, dar si vopselele de par sau decolorarea frecventa a parului.
Adevar: Anticonceptionalele provoaca caderea parului
Progesteronul, un hormon care se gaseste in anticonceptionale, este strans legat de subtierea parului. Daca mai aveti si un istoric in familie, cu cazuri de pierdere masiva a parului, si daca ati observat ca parul a inceput sa va cada mai tare dupa ce ati inceput sa luati anticonceptionalele, atunci e cazul sa mergeti la medic si sa cereti sa va fie recomandata o pilula fara progesteron.
Adevar: Stresul duce la caderea parului
Intrebarea daca stresul afecteaza sau nu parul i-a preocupat mult timp pe specialisti. Concluzia a fost ca stresul extrem afecteaza parul si determina caderea lui. Asadar, va puteti astepta la caderi masive ale parului dupa situatii extrem de stresante precum: o nastere, pierderea cuiva drag, un accident, o despartire. Siatuatiile comune de stres cotidian nu ar trebui sa afecteze sanatatea parului.
Adevar: Nivelul ridicat de testosteron duce la caderea parului
Nivelul ridicat de testosteron nu duce efectiv la caderea parului. Ceea ce provoaca caderea parului de fapt este conversia acestuia in DHT (Dihidrotestosteron), pentru ca testosteronul este transformat in organismul nostru in DHT. Conversia testosteronului in DHT afecteaza folicul de par, ducand la pierderea podoabei capilare. Daca stii ca parul tau cade din acest motiv, i-ai putea cere medicului sa iti prescrie un anti-androgen care blocheaza efectul acestor hormoni.
Mit: Efectele caderii parului sunt permanente
In anumite perioade parul poate cadea mai mult decat de obicei. Asta nu inseamna insa ca parul nostru isi va pierde definitiv volumul. De exemplu, dupa o nastere, femeile pierd cantitati mari de par. Insa in timp, acesta va creste la loc. La fel, daca parul iti cade din cauza anumitor carente alimentare, ai putea lua suplimente nutritive care sa le corecteze si astfel iti vei vedea in scurt timp parul revigorat.
Mit: Samponatul duce la caderea parului
Multa lume are impresia ca parul ii cade mai tare cand face dus. Adevarul este ca parul cade mereu, insa la dus avem ocazia sa vedem cat de multe fire pierdem pentru ca acesta este retinut de scurgere. De fapt samponatul parului este cat se poate de benefic. Mizeria si uleiul care se aduna pe scalp daca nu ne spalam suficient de des pe cap pot provoca intr-adevar caderea parului, acumularea de bacterii si matreata.
Mit: Expunerea prelungita la soare provoaca caderea parului
De fapt lucrurile stau exact invers, daca nu ne expunem suficient la soare s-ar putea sa ne confruntam cu caderea parului. Soarele ne furnizeaza vitamina D care da viata parului si il ajuta sa creasca, trecandu-l de la faza de stagnare la cea de crestere.
Comentarii recente