Primul concert Bob Dylan in China urmeaza sa aiba loc in aceasta seara la Beijing. Cu aceasta ocazie, autoritatile chineze au luat toate masurile pentru ca niciun eveniment nedorit sa nu aiba loc in timpul mult asteptatului eveniment. Ministerul Chinez al Culturii a rezervat 2000 din totalul de 18 000 de locuri disponibile, pentru reprezentantii sai.
Autoritatile chineze vor monitoriza atent concertul lui Dylan pentru ca exista temeri ca nu cumva artistul sa performeze cantece neadecvate sau sa lanseze mesaje privindu-l pe controversatul artist chinez Ai Weiwei.
Bob Dylan a primit permisiunea sa concerteze in China la inceputul lunii trecute, dupa ce, in 2010 artistul si-a anulat concertele din China pentru ca nu a dorit sa i se verifice play-list-ul inainte de concert. In 2010 Bob Dylan ar fi trebuit sa cante la Beijing si Shanghai, dar conditia impusa atunci artistului de Ministerul Chinez al Culturii pentru a sustine aceste doua concerte a fost semnarea unui document prin care Dylan se angaja “sa nu raneasca sentimentele poporului chinez” in timpul reprezentatiei sale.
Guvernul chinez monitorizeaza foarte atent continutul spectacolelor de divertisment din China, incercand astfel sa previna lansarea in timpul acestora a unor mesaje politice “neadecvate”. In urma cu doi ani, cantareata islandeza Björk a starnit consternare in randul autoritatilor, dupa ce, in timpul unui concert sustinut la Shanghai aceasta a strigat lozinci pro-Tibet dupa interpretarea unei melodii numite “Declare Independence”.
In 2006 autoritatile chineze au cerut trupei The Rolling Stones, care performa atunci pentru prima data in China, la Shanghai, sa renunte la cinci melodii din play-list, pentru ca “erau inadecvate pentru publicul chinez”. Printre melodiile “inadecvate” s-a numarat si hitul “Let’s Spend the Night Together”.
Bob Dylan, care va implini 70 de ani in luna mai a.c, va sustine primul sau concert din China in seara aceasta pe stadionul Workers’ Gymnasium of Beijing, urmand ca pe 8 aprilie sa cante la Shanghai Grand Stage.
Concertul lui Dylan de la Beijing poate fi considerat un act istoric, acesta dorindu-se a fi totodata o incercare de a incuraja si alti artisti internationali de talie mare sa nu evite China continentala in turneele lor. Luna trecuta artisti precum Janet Jackson, Eric Clapton sau Taylor Swift au cantat la Hong Kong si in imprejurimi dar au evitat China continentala.
Rock-ul international ramane o piata de nisa in China, in ciuda populatiei de 1,3 miliarde de locuitori a acestei tari, mandarin-pop-ul ramanand inca lider pe piata muzicala chineza. Limba dar si vanzarile slabe de bilete, sunt principalele probleme pe care le ridica artistilor un concert aici. In 2010 un concert Kings of Leon preconizat sa aiba loc in China s-a anulat din cauza ca nu s-au vandut suficiente bilete…
Comentarii recente