Lumea va avea din 17 noiembrie a.c un grandios Muzeu al Bibliei ce va putea fi vizitat la Washington (SUA) si care a costat nici mai mult, nici mai putin, de 500 de milioane de dolari. Pretul “extravagant” al muzeului de opt etaje dedicat cartii sfinte a crestinatatii, dar si alte cateva nereguli au facut ca presa americana sa nu fie prea draguta cu institutia ce urmeaza a fi inaugurata luna viitoare.
Asadar, unele ziare scriu ca Muzeul Bibliei le va oferi vizitatorilor o multime de tehnologe si prea putine informatii despre rastignirea si invierea lui Hristos. Muzeul, care este amplasat intr-una dintre zonele centrale ale Washingtonului si ale carui interioare au fost realizate in cea mai mare parte din piatra adusa de la Ierusalim, va gazdui si una dintre cele mai mari colectii de Tora (Pentateuh) din lume. Pentateuhul contine primele 5 carti ale Bibliei, cunoscute sub numele de Cartile lui Moise si se crede ca textul Torei a fost scris de Moise in cele 40 de zile cat s-a aflat pe Muntele Sinai, fiindu-i dictat de Dumnezeu.
Pe langa grandioasa colectie de Tore, aici va mai putea fi admirata o reproducere plina de viata a lumii vechi, mai exact o reproducere a tinutului Galileea din secolul I, unde o serie de actori vor spune vizitatorilor ce cred despre Iisus. O gradina cu plante biblice, un film despre Ioan Botezatorul, un simulator de miscare, sau o camera senzoriala cu imagini de animale si sunete de barca sunt alte atractii ale Muzeului Bibliei. Muzeul mai prezinta si impactul Bibliei asupra aproape tuturor aspectelor vietii, incepand de la calendar, pana la moda si limba. Insa detaliile despre rastignirea si invierea lui Hristos aproape lipsesc din muzeu.
Vizitatorii vor fi impresionati inca de la intrare de cele doua usi din bronz, de 2,5 tone ale muzeului, pe care este inscriptionat in latina textul Genezei. Desi tematica muzeului este inspirata din evenimente ce au avut loc in urma cu peste 2000 de ani, modalitatile de parcurgere ale acestei epoci indepartate sunt foarte moderne. Vizitatorii vor avea la dispozitie pe durata intregii vizite un ghid digital care le va oferi informatii noi pe masura ce se vor apropia de o noua galerie sau de un nou obiect, in timp ce imagini biblice vor fi proiectate pe un tavan digital. Una dintre expozitiile muzeului foloseste holograme pentru a spune istoria medicinei si a spitalelor.
Ideea infiintarii acestui Muzeu al Bibliei ii apartine miliardarului Steve Green, detinatorul companiei de decoratiuni interioare Hobby Lobby. In luna iulie a.c, Hobby Lobby a fost amendata cu 3 milioane de dolari pentru contrabanda cu niste artefacte irakiene care ar fi trebuit sa ajunga in muzeul Bibliei.
Ideea initiala de la care a plecat echipa creativa a muzeului a fost ca acesta sa furnizeze dovezi istorice care sa sustina veridicitatea povestilor din Biblie. In cele din urma insa, s-a decis sa se concentreze pe modul in care cea mai vanduta carte din lume s-a raspandit pe tot globul.
Steve Green, directorul executiv al Hobby Lobby si presedintele muzeului a declarat pentru presa americana ca scopul Muzeului Bibliei nu este acela de a spune ca Biblia este buna sau adevarata. Potrivit lui Green, scopul muzeului Bibliei este acela de a prezenta fapte si de a-i lasa pe oameni sa traga propriile concluzii.
Comentarii recente