Hai să-ți punem creierul la treabă! Toarnă într-o frapieră conținutul unei sticle de burbon, adaugă mai multe bancnote și aprinde un chibrit. Ce se întâmplă când căldura ajunge la burbon? A. Nimic, chibritul se stinge. B. Arde, iar bancnotele rămân intacte. C. Arde, iar bancnotele sunt distruse. D. Niciuna din variante. Răspunsul corect este dezvăluit mai jos.
În noul serial oferit de National Geographic Channel, Nu-i cum crezi!, gazda Tim Shaw invită telespectatorii la o provocare: să prezică rezultatul unor experimente spectaculoase înainte de a expune explicațiile științifice din spatele rezultatelor mereu surprinzătoare. Aceste experimente cu ”omul de pe stradă” implică fizică și inginerie și te vor entuziasma sau măcar te vor pune puțin pe gânduri. Serialul debuteaza pe National Geographic Channel pe 4 februarie, la ora 21.00.
În fiecare episod, ceea ce urmează să se întâmple e doar o chestiune de știință. Gazda Tim Shaw coboară în mijlocul cetățenilor de pe stradă și, cu o abordare îndrăzneață, deloc reverențioasă față de știință și inginerie, ne arată că lumea reală din jurul nostru este mult mai impresionantă decât orice truc de magie sau iluzie.
Un elicopter aterizează în mod remarcabil pe un strat de ouă fără să spargă măcar unul. Utilizarea surprinzătoare a unei creme din lapte și ouă protejează un ceas de loviturile de ciocan. Puterea uimitoare de sucțiune a unui singur aspirator menține o mașină în aer la nouă metri distanță de sol. Shaw își propune să uimească și să provoace persoanele întâlnite pe stradă – dar și telespectatorii de acasă – să încerce să ghicească consecințele unor experimente simple, de multe ori neconvenționale și surprinzătoare.
”Iubesc știința.” dezvăluie Shaw. ”Mă pasionează să folosesc ceea ce știu și să descompun date certe și teorii, să le fac digerabile și distractive. Ceea ce urmăresc este să arăt cât de impresionantă este lumea noastră și să fac asta distrându-mă… și poate explodând câte ceva pe parcurs.”
Într-unul din experimentele sale impresionante, Shaw demonstrează puterea de fricțiune folosind două cărți de telefon. Alege 10 din cei mai voluminoși tipi dintr-o sală de sport pentru un test surprinzător de forță. Se întreabă câtă greutate poate suporta fricțiunea creată prin intercalarea paginilor celor două cărți de telefon. Câți halterofili pot ”duce” paginile? A. Doi. B. Patru. C. Șase. D. Toți 10? Răspunsul este D. Toți 10.
Folosind o macara, Shaw ridică unul câte unul toți cei 10 halterofili până când toți, plus Shaw, sunt suspendați în aer, forța de fricțiune fiind singura care-i susține astfel. Entuziasmați de acest succes, echipa decide să depășească acest nivel și reușesc chiar să ridice o mașină cu ajutorul cărților de telefon. Dacă ar fi să studiezi la microscop fiecare pagină a fiecărei cărți, ți-ai da seama că este mult mai aspră decât te-ai aștepta – este precum o răzătoare de brânză. Așa că atunci când sunt alăturate două astfel de pagini este ca și cum ai pune două răzătoare cu dinții prinși unii într-alții. Odată ce sute de pagini sunt intercalate astfel, vei avea nevoie de mai mult decât o mașină pentru a le separa!
Pregătește-te să pornești în această fascinantă aventură științifică în care îți vor fi testate cunoștințele. Vei descoperi că, uneori, răspunsul corect NU-I CUM CREZI!
IAR RĂSPUNSUL CORECT ESTE… Burbonul conține 40% alcool; restul este apă și zahăr. Conținutul vasului va arde până când se consumă tot combustibilul, dar arderea se va produce cu o flacără insuficient de fierbinte cât pentru a evapora apa, astfel că bancnotele vor rămâne îmbibate și întregi. În concluzie, răspunsul corect este B.
Nu-i cum crezi! este inclus în seria de documentare National Geographic Channel unite sub umbrela Distrează-ți mintea! – o serie desfășurată pe tot parcursul anului, care, prin intermediul unor experimente extraordinare, jocuri mentale adresate privitorilor și teste pentru cetățenii de pe stradă, aduce în centrul atenției și examinează incredibilele moduri de operare ale științei și ale creierului uman.
Seria mai cuprinde și serialul foarte apreciat la nivel global Îți joacă mintea?, prezentat de Jason Silva (@JasonSilva). Un serial mult așteptat, găzduit de astrofizicianul de renume internațional Neil deGrasse Tyson (@neiltyson), Cosmos: Odisee în spațiu și timp, își propune să trezească interesul publicului din toată lumea față de minunile universului, dezvăluite cu forța uimitoare a perspectivei științifice. Documentarul reprezintă o continuare a binecunoscutei serii câștigătoare a premiilor Emmy și Peabody prezentate de Carl Sagan. Și, nu în ultimul rând, prezentat de Jake Porway (@jakeporway), Jocul numerelor analizează cum știința și statistica ar putea deține cheia unei vieți mai lungi, mai opulente și mai calme.
Iata mai jos episoadele care iti vor pune creierul la treaba din 4 februarie la National Geographic:
NU-I CUM CREZI!: Căldură extremă
În acest episod, gazda Tim Shaw pornește într-o călătorie științifică pentru a testa căldura extremă. Mai întâi, el se oprește la o petrecere cu grătar de pe terasa unui bloc pentru a testa căldura generată de lentilele Fresnel, un design inovator folosit la farurile de pe coastele marine pentru a concentra lumina care mai poate fi folosită și pentru a crea o rază incredibil de fierbinte asupra unui singur punct focal. De la căldură trecem la sunet, căci Shaw va efectua un experiment utilizând amidon de porumb și apă pentru a demonstra rezultatele uimitoare date de bașii puternici emiși de sistemul audio al mașinii sale. Următoarea oprire este o stație de pompieri, unde Shaw aduce împreună un aruncător de flăcări și un imens cub de gheață; urmează o vizită la o cafenea pentru a arăta forța uriașă a două foi de ziar. Pentru următorul experiment, Shaw apelează la baloanele de petrecere ale unui clovn. Descoperă rezultatele uimitoare ale introducerii unui astfel de balon în azot lichid. În final, Shaw ajunge într-un țarc de animale abandonat unde riscă integritatea îndrăgitului său Ranchero într-un experiment în care mașina sa este plasată la nouă metri sub trei blocuri de ciment, cântărind în total 54 de kilograme. Întrebarea este: când blocurile de ciment vor fi lăsate să cadă, va supraviețui Ranchero sau Tim va fi nevoit să-și ia adio de la scumpa-i mașină?
NU-I CUM CREZI!: Forța sunetului
Tim Shaw pornește într-o nouă aventură științifică cu scopul de a expune adevărul incredibil despre cum funcționează lumea. Începe prin părăsi o autostradă din deșert pentru o experiență off-road într-o cursă de mașini nebunească de-a lungul întinderilor de nisip. Cu ajutorul unor cascadori profesioniști, Shaw încearcă să găsească o modalitate de a-și face mașina să explodeze așa cum vedem în filme. Apoi, Tim cunoaște un grup de muzicieni și vrea să afle dacă se confirmă vechea teorie cum că vocea unui cântăreț de operă poate sparge un pahar de vin; după aceea, el se oprește într-un bar și-i propune barmanului o provocare: să introducă prin suflare într-o sticlă capacul metalic al sticlei, anterior îndoit și așezat pe marginea gurii sticlei, pe jumătate în interiorul acesteia. Un alt experiment îl duce pe Shaw la un magazin de biciclete unde invită angajații să ghicească ce se întâmplă când pune o roată în mișcare. Pentru ultimul experiment al episodului, Shaw sfidează logica și încearcă să mențină în aer un autovehicul de 1361 kilograme folosind doar forța de sucțiune a cinci aspiratoare.
NU-I CUM CREZI: O să iasă cu scântei
Prima oprire în acest episod este la un grătar organizat în toiul nopții, unde gazda Tim Shaw i-a pregătit unui porc întreg un tratament cu un transformator Tesla, care va genera până la un milion de volți sub formă de fulgere artificiale. Apoi, Shaw merge într-un bar unde invită clienții să încerce să introducă o măslină într-un pahar de vin… fără a atinge măslina; după care, la o tejghea pe marginea drumului, Shaw creează murătura Frankenstein făcând să treacă curent electric printr-un castravete murat. Urmează o vizită la un depozit de gheață pentru a afla cum poate obține un amestec de gheață rezistent la zbrobire; și, rămânând în zona de îngheț, Tim face un popas la un restaurant unde introduce conceptul de superrăcire folosind o sticlă cu bere. În final, din nou la un grătar, Tim încearcă să prăjească în profunzime, în doar câteva secunde, un curcan congelat, folosind un baril de ulei încălzit la peste 200 de grade.
Comentarii recente