A ales să fie o personalitate demnă, discretă, care îşi cinsteşte poporul prin sunet, dedicându-se unui instrument complex cu sonorităţi divine precum naiul. Fire altruistă, aplecat întotdeauna spre nevoile şi durerile semenilor săi, Nicolae Voiculeţ luptă prin muzica sa pentru diminuarea diferenţelor sociale şi culturale, pentru întrajutorare şi dragostea de semeni.
Pe cine admiraţi, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?
Îmi este greu să vorbesc despre cineva anume. Avem multe personalităţi remarcante care au promovat cultura acestei ţări peste hotare şi care au rămas nemuritori prin plusul adus acestei naţiuni, prin tradiţie, generând istorie. Marii artişti nu pot fi decât mari oameni. Măreţia este dată de capacitatea de A DĂRUI. Nu pot să nu vorbesc despre Maria Tănase, care anul acesta împlineşte 100 de ani de la naştere, diamantul folclorului românesc. O personalitate artistică unică în lume şi un om cu spirit umanitarist. Dăruia pe scenă, dăruia şi în afara scenei. Ascensiunea sa artistică a venit ca urmare a măreţiei spirituale. A fost un om generos, milos, plin de pasiune. Pasiunea pentru iubire. Iubirea de folcor şi iubirea de oameni. Şi-a dăruit banii copiilor săraci pentru burse de studiu. Asta este definiţia unui artist, şi dacă vorbim despre modele, avem aici un model complex.
Din punctul dvs. de vedere, sunt românii patrioţi?
Eu cred că românii nu îşi cunosc istoria, nu îşi apreciază ţara. Ne lipseşte mândria naţională. Când acest proces de recuperare a identităţii se va încheia, cu siguranţă vom fi şi patrioţi. Românii sunt un popor de oameni demni, şi luptători!
Cum credeţi că va evolua cultura în România, în următorii ani, ţinând cont de contextul social, economic, politic şi educaţional de astăzi?
Sunt optimist. Oamenii au nevoie de adevăr, de rădăcini, de esenţă. Ce se petrece acum este o întoarcere către noi înşine, ca popor. S-a ajuns la un nivel de saturaţie care nu poate genera decât ceva bun. Sălile de concert sunt din ce în ce mai pline şi asta mă bucură şi îmi dăruieşte speranţă. Economic, piaţa îi va semăna pe cei mai buni. Nu poate fi decât o competiţie justă. În politică sunt multe voci tinere, revoltate, pline de forţă şi de hotărâre. Cu siguranţă acest lucru va schimba în bine şi sistemul educaţional. Părinţii devin mai atenţi şi mai preocupaţi de acumulările culturale ale copiilor şi de educaţie.
Profesional vorbind, care a fost prima dvs. iubire?
Prima mea iubire a fost, este şi va rămâne, iubirea pentru tata. Am fost preluat educaţional de tatăl meu începând cu vârsta de 3 ani. Preot fiind, şi-a sacrificat viaţa pentru iniţierea mea în muzică şi în arte. După doi ani, cu zeci de ore de muzică şi studiu, la vârsta de 5 ani dirijam orchestre simfonice şi cântam din voce. Folclorul a fost hrana sufletului meu, iar acum reprezintă esenţa menirii mele, de a promova România, prin adevărata sa tradiţie şi obiceiuri, peste tot în lume. Este dorinţa tatălui meu şi vocea sufletului meu, de a dărui speranţă şi iubire oamenilor.
Cum aţi descoperit pasiunea pentru muzică?
Tatăl meu a trezit în mine pasiunea pentru muzică. Nu îmi amindesc de mine decât cântând cu pasiune ore întregi. Cântecele personalităţilor artistice din acea vreme şi cântecele scrise de tatăl meu. „Cântecul chitarei moarte” este un cântec iniţiatic, compus de tatăl meu, caruia abia la maturitate i-am înţeles sensul.
Când aţi simţit că sunteţi cel mai mândru de dvs, de-a lungul profesiei?
Când am înfiinţat prima şcoală de nai în Chicago. Atâţia copii pentru care eu eram un idol, un model, un vis. O emoţie mai pură şi mai înaltă, nu există. Mă simt mândru de mine de fiecare dată când, prin concertele mele, aduc un plus de speranţă celor care sunt în nevoie şi îl fac pe tata mândru de mine. „Donez acest copil umanităţii”, aşa spunea tatăl meu tuturor. Acesta este mesajul pe care tata l-a lăsat în urmă, după ce s-a stins din viaţă şi aceasta este menirea mea.
Care sunt cele mai valoroase, mai de preţ, lucruri pentru dvs., ca individ?
Credinţa în Dumnezeu, scena şi familia. Trinitatea care îmi oferă echilbru şi care mă inspiră să creez, să DĂRUIESC, să urmez dorinţa tatălui meu şi să îmi îndeplinesc menirea artistică, dar şi cea umană, de soţ, tată şi fiu. Eu personal cred că mi-am sacrificat viaţa personală, iubind foarte mult. Nichita Stănescu spunea că „soldatul şi artistul n-au viaţă personală“. E un foc care te arde, o patimă. Dar niciodată n-am fost egoist, ci dimpotrivă.
——————————————————————-
Pentru astfel de români precum Nicolae Voiculeţ a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.
E rândul tău să pui România pe hartă!
Biografie:
Nicolae Voiculeţ este unul din demnii apărători şi continuatori ai valorilor autentice, care îşi are originea în simţirea neamului românesc.
A văzut lumina zilei la Sinaia, într-o zi de iarnă, în casa unor oameni iniţiaţi spiritual, venind la viaţă spre a fi condus în lume de sunetul matern, prin care exista şi respira. Tatăl său, preot cu har, i-a sădit în suflet dorinţa permanentă de a se descoperi în artă, de a se regăsi spiritual în muzică şi prin tradiţii, trasându-i încă din copilărie calea şlefuirii talentului nativ, a blamării autosuficienţei şi a căutării performanţei.
A urcat pe scenă încă de la vârsta de cinci ani şi a cântat alături de orchestre mari ale vremii. A continuat prin a participa la cele mai prestigioase festivaluri de creaţie, obţinând de fiecare dată locul întâi, atât pentru maniera interpretării vocale, cât şi pentru cea dirijorale.
A ales să fie o personalitate demnă, discretă, care îşi cinsteşte poporul prin sunet, dedicându-se unui instrument complex cu sonorităţi divine precum naiul. Fire altruistă, aplecat întotdeauna spre nevoile şi durerile semenilor săi, Nicolae Voiculeţ luptă prin muzica sa pentru diminuarea diferenţelor sociale şi culturale, pentru întrajutorare şi dragostea de semeni. Nu a rămas indiferent nici la cataclismele şi dezastrele naturale ce au lovit lumea întreagă şi a sperat să îmblânzească, să înduioşeze natura cu sunetele naiului său, aşa cum legendele româneşti evocă legătura specifică, complementară dintre natură şi cântec. Astfel a susţinut mai multe concerte caritabile pentru victimele uraganului Katrina, pentru supravieţuitorii cutremurului din Japonia, dar şi pentru cei mai oropsiţi dintre compatrioţii săi. Este un justiţiar, asta şi pentru că are rădăcini de haiduc, moştenind spiritul înalt al străbunilor săi, care au luptat pentru susţinerea libertăţii şi identităţii naţionale.
Nicolae Voiculeţ reprezintă şi promovează România, evidenţiind puterea incredibilă a folclorului şi a autenticităţii româneşti, pe marile scene ale lumii în faţa a numeroase personalităţi, de la preşedinţi de stat şi capete încoronate până la înalte feţe ecleziastice.
Urmează Liceul de Muzică „George Enescu” şi este introdus de către profesori în studiul pianului, însă de la doisprezece ani tatăl său l-a îndrumat în desluşirea tainelor şi esenţei marii muzici şi a naiului. De atunci există prin nai, fiind de-o fiinţă cu el. Încă de la primul contact cu naiul, artistul s-a contopit în sunetul duios al instrumentului şi a conştientizat că menirea sa din acel moment este aceea de a-i ocroti sunetul ca pe propria fiinţă.
Alături de naiul său a umblat cu tălpile goale prin lume, împărtăşind complexitatea naturii de a fi român, omagiind trecutul şi strămoşii, repurtând izbândele lor prin graţia şi vibraţia stigătului pământului său.
Folclorul românesc curge prin venele artistului şi nu a existat nicio clipă în care să se fi dezis de originea sa. Aşadar, pentru a propovădui cultura naţională şi spre a împărtăşi din misticismul naiului, Nicolae Voiculeţ înfiinţează, în urmă cu 22 de ani, la Chicago, prima şcoală de nai din America. Aici şi-a pregătit elevii să comunice în limbajul universal al naiului, muzica fiind unul din mijloacele de coeziune ale grupurilor, comunităţilor şi societăţilor, precum şi singura modalitatea de a anula diferenţele dintre ele.
Tactul şi dragostea pentru pedagogia muzicală a moştenit-o de la profesorul său, maestrul Gheorghe Zamfir, în cei patru ani cât a urmat Academia Naţională de Muzică. Relaţia maestru-discipol s-a transformat în timp într-una de prietenie şi de recunoştinţă, pentru ca Gheorghe Zamfir să-l recunoască şi să-l delege pe Nicolae Voiculeţ ca descendent şi continuator într-ale sublimului nai. Influenţa lui Gheorghe Zamfir a fost imensă asupra sa, însă Nicolae Voiculeţ a ales să existe individual ca şi artist, creându-şi viziunea sa artistică, definitivându-şi maniera proprie de evoluţie muzicală. Astfel, Nicolae Voiculeţ este unul din preceptorii esteticii frumosului muzical, care cucereşte întreaga lume prin simţire, puritate şi sensibilitate.
Artistul, care a concertat în faţa a peste 65 de lideri de state, figuri regale şi nobiliare, cărora a avut privilegiul să le expună întreg procesul creativ al compoziţiilor sale, a fost decorat de Preşedintele Traian Băsescu cu distincţia „Meritul Cultural al României în Grad de Cavaler”, în sentiment de gratitudine pentru contribuţia adusă artelor, dar mai ales imaginii României, pe care o promovează pretutindeni în lume cu talent, cu dragoste nemărginită de neam şi respectul pentru istoria şi tradiţiile poporului său. Pe parcursul celor 30 de ani de carieră artistică, a primit nenumărate premii, distincţii şi onoruri, atât în ţară cât şi în străinătate.
În 2005 a iniţiat un amplu proiect, „Pledoarie pentru nai, Pledoarie pentru România”, aceasta fiind încă o iniţiativă menită să susţină conceptul unei Românii, de ţară civilizată şi culturală, ce poate fi recunoscută la nivel mondial prin muzică, talent şi toleranţă. Prin acest proiect, Nicolae Voiculeţ a dezvoltat folclorul românesc, stilizându-l într-o manieră unică de intrerpretare, prin sonoritatea unui instrument alegoric, cum este naiul.
A făcut cunoscută tradiţia poporului său prin sunet în peste o sută de concerte, în diverse colţuri ale lumii. A colaborat cu Orchestra Filarmonica din Viena, Stockholm, Praga, a avut evoluţii artistice în lumea arabă, dar şi în Japonia, America de Nord şi America de Sud. Performează pe scene de mare prestigiu artistic din Cehia, Franţa, Austria, Ungaria, Turcia, SUA, Canada, Germania, Japonia, India, Spania şi Italia alături de mari muzicieni ai lumii.
Spectacolele sale sunt unificatoare prin diversitate, Nicolae Voiculeţ concertând la sanctificarea Maicii Theresa din Calcutta (Maica Teresa), celebrând-o la Basilica di Santa Maria Sopra Minerva (Roma), dar a dat reprezentaţii uluitoare şi pe cea mai importantă scena kuweitiană Hasemi II Grand Ballrom, la invitaţia Kuwait Chamber Filarmonica.
Muzician de excepţie, Nicolae îşi perfecţionează permanent tehnica, caută să se dezvolte muzical, abordând diferite genuri muzicale, de la folclor, muzică clasică, muzică sacră, jazz, muzică contemporană şi muzica pop.
Nicolae Voiculeţ, indiferent de genul muzical pe care îl performează şi de publicul căruia i se adresează, rămâne acelaşi om de valoare şi muzician complex (dirjor, compozitor şi interpret), complet nobil, a cărui unică dorinţă şi motivaţie este vindecarea oamenilor prin sunet.
Datorită calităţii umane înalte pe care o are, s-a implicat intens în campanii umanitare, în concerte caritabile, fiind aliat al celor în suferinţă, dăruindu-le speranţă şi credinţă prin puterea sunetului său.
Nicolae Voiculeţ, un om conştient de menirea sa în lume, un artist evoluat în spirit, în artă şi-n dragoste de semeni, continuă să-şi elogieze pământul natal prin cântec, în întreaga lume, ARTA îi este rugăciunea, iar România, SUNETUL.
—————————————————-
„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.
Campania se desfăşoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteţi găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundaţiei Sergiu Celibidache.
Parteneri principali: Primăria Sectorului 1 Bucureşti
Parteneri: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional George Enescu, Universal Music Romania.
Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectură Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Văleanu şi Partenerii; IBIS Hotels; DB Schenker; Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Ţuca Zbârcea & Asociaţii; DSV SOLUTIONS, Mobilorama.
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Money TV, Spectacular TV, Getica OOH, Defi România, Flash, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Şapte Seri, Academia Caţavencu, România Liberă, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, Oglinda literară, egophobia.ro, avocatnet.ro, lsrs.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Revista NOMEN ARTIS, Calendar Evenimente.
Comentarii recente