Prin publicarea cartii „Omul si simbolurile sale”, cea mai recenta aparitie editoriala semnata de Carl Gustav Jung, Editura Trei aduce in Romania ultimul volum scris de celebrul analist inainte de a muri. Valoarea cartii este cu atat mai mare cu cat este singura scrisa de Jung pentru publicul larg.
In plus, Trei va finaliza de publicat in acest an opera lui Jung si este printre putinele edituri din lume care traduce integral colectia psihologului elvetian ale carui teorii au influentat nu numai domenii ca psihologia, psihiatria, filosofia, antropologia, literatura sau studiile religioase, ci si arta, teatrul, filmul si muzica.
Editura Trei este, de asemenea, singura din Romania cu o sectiune dedicata exclusiv psihologiei, psihoterapiei si psihanalizei, fiind si prima care a inceput, imediat dupa Revolutie, sa publice lucrari din aceasta zona. Demersul a fost cu adevarat important, mai ales pentru ca a readus Romania la acelasi nivel de publicare si informare despre teoriile psihanalitice cu alte tari care nu s-au confruntat cu interdictiile regimului comunist.
Totul a inceput in anii `90, de la pasiunea pentru carti si pentru domeniul psihologiei, impartasita de Vasile Dem. Zamfirescu, profesor de psihanaliza, la acea vreme, la Facultatea de Filosofie si Silviu Dragomir, proaspat absolvent al aceleiasi facultati, care se pregatea sa devina psihanalist. In 1993 ei au infiintat revista trimestriala de „Psihanaliza”, iar in 1994 ei au pus bazele editurii din dorinta de a face accesibile si in Romania carti de referinta in domeniu, o initiativa de amploare, care implica in primul rand traducerea acestora. Primul volum lansat pe piata din Romania a fost „Eseuri de Psihanaliza aplicata”, de Sigmund Freud, foarte bine primit de public. In primul an, editura a publicat 5-6 titluri pe an, iar in prezent cititorii colectiei se bucura de un numar de 70-80 de titluri pe an, in divizia de Psihologie, si peste 200 la nivelul intregii edituri.
Titlurile de carte nu se rezuma doar la psihologia academica, din colectia „Psihologie si psihoterapie”, ci au si un scop practic, de popularizare a psihologiei, ca domeniu de autocunoastere. Acest lucru se regaseste in colectia „Psihologia pentru toti”, in publicatiile de self-help si dezvoltare personala din colectia „Psihologie practica” si in subdivizia acesteia de parenting, „Psihologie practica pentru parinti”.
In tot acest timp editura a devenit o autoritate in domeniu, oferind cititorilor romani, in premiera, atat opere ale clasicilor, ca S. Freud, C. G. Jung, F. Dolto, D. Winnicott, Melanie Klein, Alfred Adler, dar si autori contemporani ca Irvin D. Yalom sau, in curand, Jordan Peterson, psihoterapeutul si profesorul de psihologie la Universitatea din Toronto, care a ajuns la peste 40 de milioane de vizualizari pe YouTube. Alte titluri, in pregatire pentru perioada imediat urmatoare sunt D. Sweetland si R. Stolberg, „Sa ii invatam pe copii sa zambeasca”, M. Johsnson, „Mari mituri despre relatiile intime”, H. S. Sullivan, „Teoria interpersonala a psihiatriei”, H. Fexeus, „Finete si indemanare”, S. Tsabary, „Fara control. De ce nu reusesti sa iti disciplinezi copilul…si ce poti sa faci in schimb”, J. Segal „Fantasmele in viata cotidiana”.
Comentarii recente