Un studiu recent, realizat de psihologul american Anne Fernald de la Universitatea Stanford, California, arata ca citirea unei povesti pe zi copiilor este la fel de importanta pentru dezvoltarea ulterioara a micutilor ca si asigurarea igienei acestora sau a hranei. Studiul de fata arata ca acei copii carora li se vorbeste mult de mici vor intelege mai usor cuvintele, vor avea rezultate mai bune la scoala, vor obtine un job bun si chiar au sanse mai mari pentru un mariaj fericit.
Potrivit psihologului Anne Fernald exista momentan suficiente dovezi stiintifice ca odata cu aducerea pe lume a unui copil parintii trebuie sa isi asume responsabilitatea de a-i hrani, de a le asigura igiena zilnica si siguranta dar si, la fel de importanta, de a le asigura un mediu din care pot absorbi informatie, caci, cu mult timp inainte de a incepe sa vorbeasca, bebelusii asimileaza informatii despre limbaj.
Intr-o serie de studii efectuate pe bebelusi, psihologul american a aratat ca exista diferente uriase intre copii in ceea ce priveste rapiditatea cu care acestia proceseaza cuvintele. Asadar, s-a demonstrat ca micutii carora li se vorbeste mult acasa inteleg mult mai usor sensul cuvintelor, ceea ce ii ajuta mai tarziu sa se exprime cu usurinta. In studiile ei, Anne Fernald a aratat ca exista copii carora li se adreseaza zilnic doar 600 de cuvinte pe zi. Pentru a contextualiza, trebuie spus ca un adult vorbeste in medie 200 de cuvinte pe minut. Acestea fiind spuse, unor copii implicati in acelasi studiu li se adresau zilnic 12 ooo de cuvinte. Daca sunteti de parere ca atata vorba pentru un pusti atat de mic este un efort prea mare, aflati ca efortul nu e inutil. Asadar, s-a aratat ca micutii care proceseaza usor cuvintele la varsta de 2 ani vor avea rezultate mai bune la scoala la varsta de 8 ani.
Alte studii au aratat ca un copil care se descurca bine in clasele primare, are toate sansele la un job bun mai tarziu, un mariaj fericit si este mai ferit de pericolul de a comite ilegalitati.
Televizorul nu este un bun “furnizor” de informatie pentru copii. Chiar daca acesta ii poate “spune” copilului suficient de multe cuvinte nu il ajuta deloc la dezvoltarea limbajului. Lipsa interactivitatii anuleaza total efectul pe care volumul mare de informatie furnizat ar trebui sa il aiba asupra copilului. In acest context, cartile cu povesti sunt cel mai bun furnizor de limbaj pentru copil. Acestea ii determina pe copii sa memoreze mult (cuvinte + imagini) pentru a putea intelege intriga povestii. In plus, conversatia este cheia pentru ca copilul tau sa asimileze cat mai multe cuvinte si sensul lor. Asadar, sfatul psihologilor este sa discutati mult cu copilul, fara a va face griji daca nivelul conversatiei este prea simplu sau prea complex.
Comentarii recente