Si se pare ca acesta nu are nimic de-a face cu ceea ce mananci sau bei seara, cu aerul sau mirosul din dormitor, calitatea saltelei, etc, etc… Potrivit cercetatorilor americani secretul unui somn bun este sa ai un motiv cat se poate de serios pentru a te trezi a doua zi, adica… un scop in viata.
Conform studiului mai sus amintit, publicat in revista Sleep, Science and Practice, faptul ca ai un scop precis in viata te scuteste de cosmaruri si iti ofera o calitate mai buna a somnului de noapte.
Potrivit profesorului de neurologie Jason Ong de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, Illinois, unul dintre realizatorii studiului: “a-i ajuta pe oameni sa isi defineasca scopul in viata ar putea fi o strategie eficienta pentru a imbunatati calitatea somnului indivizilor, fara ca acestia sa recurga la medicamente”.
In general, adultii au nevoie de intre 7 si 9 ore de somn noaptea, insa asta depinde si de varsta, stilul de viata si gene. Faptul ca in ziua de azi majoritatea adultilor dorm mai putin de atat se datoreaza in mare parte si poluarii luminoase provenite de la telefoanele inteligente si tablete care mimeaza lumina zilei perturband astfel eliberarea melatoninei, hormonul odihnei, si afectandu-ne calitatea somnului.
Pe langa aceasta, alti factori care ne afecteaza negativ calitatea somnului sunt: consumul excesiv de alcool si bauturi dulci, fumatul, lipsa activitatii fizice, stresul, munca in ture, grijile financiare, naveta lunga si problemele de sanatate mintala.
In studiul mai sus amintit, cercetatorii au testat 823 de indivizi cu varste cuprinse intre 60 si 100 de ani. Participantii la studiu au avut de raspuns la 10 intrebari despre scopul vietii si la 32 de intrebari despre calitatea somnului. Cei care simteau ca viata lor are un scop bine conturat, au fost cu 63% mai putin expusi problemelor de somn precum apneea si cu 52% mai putin expusi riscului de a suferi de sindromul picioarelor nelinistite.
Apneea de somn este o tulburare de somn des intalnita si ale carei simptome se accentueaza odata cu inaintarea in varsta, constand in intreruperea temporara a respiratiei timp de mai multe ori intr-o ora.
Sindromul picioarelor nelinistite consta intr-o senzatie de disconfort resimtita la nivelul picioarelor si care iti provoaca o dorinta acuta de a le misca.
Comentarii recente