Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii din New York au descoperit un nou organ in corpul omenesc pe care l-au numit interstitiu si care ar putea fi cel mai mare organ uman. Interstitiul, sunt de parere cercetatorii, ar putea explica modul in care celulele canceroase se raspandesc in corpul omenesc.
Interstitiul, descopeit din intamplare
Interstitiul reprezinta niste spatii umplute cu lichid aflate in tesutul uman. El inconjoara arterele, muschii si tracturile digestiv si urinar intr-un strat care in trecut se credea ca este un tesut conjunctiv dens. Interstitiul a fost descoperit intamplator, au explicat oamenii de stiinta in revista Scientific Reports.
In 2015, endoscopistii Petros Benias si David Carr-Locke care lucrau atunci la Mount Sinai Beth Israel Medical Centre din New York investigau conducta biliara a unui pacient pentru a detecta urme de cancer folosind o noua tehnica numita endomicroscopie confocala laser care permite studierea in detaliu a tesutului viu.
Pentru asta ei au folosit un endoscop dotat cu o camera mica care functiona ca un microscop care putea vedea in interiorul corpului omenesc. In locul binecunoscutului tesut conjunctiv dens, ei au vazut atunci niste cavitati necunoscute pana atunci in anatomia umana. Atunci au cerut ajutorul patologului Neil Theise, un coleg de la centrul medical Mount Sinai. Doctorul Theise care lucreaza acum la New York University School of Medicine a observat atunci in stratul ductului biliar un spatiu deschis umplut cu lichid, sustinut de o retea de colagen.
Buzunarele de lichid sunt inconjurate de o retea de colagen interconectata de o proteina flexibila numita elastina.
Echipa de specialisti a realizat atunci ca descoperirea interstitiului s-a datorat analizarii tesutului viu, si nu a celui mort, care se utilizeaza in mod normal in cercetarea medicala.
Vechi mistere medicale descoperite cu ajutorul noului organ…
Descoperirea noului organ ar putea ajuta acum la rezolvarea unor vechi mistere medicale. De exemplu, oamenii de stiinta stiau ca 20% dintre fluidele corpului omenesc lipsesc din total, crezandu-se ca acestea se afla undeva in sange, limfa, ser sau alte fluide corporale. Se pare ca aceste fluide se aflau de fapt in interstitiu care totalizeaza 10 litri de fluide la nivelul corpului omenesc.
Principalul scop al interstitiului, sustin oamenii de stiinta, ar fi acela de a absorbi socul, protejand astfel partile aflate in miscare ale corpului. Doctorul Theise a explicat in acest sens: “arata exact ca amortizoarele, sunt niste structuri flexibile care contin fluid, care se pot comprima si apoi reveni la starea initiala”.
Acest fluid este bogat in proteine care se scurg in sistemul limfatic, reteaua vaselor care transporta limfa, lichidul care contine celulele albe care lupta impotriva bolilor.
Doctorul Theise sustine ca o mai buna intelegere in viitor a rolului si modului de functionare a interstitiului ar putea ajuta la prevenirea sau incetinirea metastazelor, iar posibilitatile care se deschid sunt infinite pentru o multitudine de domenii.
Comentarii recente