Analiza de risc la securitatea fizica este un document de referinta necesar administratorului societatii comerciale sau managerului de securitate al acesteia (acolo unde exista in organigrama aceasta functie) ce se realizeaza in baza prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, precum si a H.G. nr. 301/2012 privind normele de aplicare a legii mentionate (Art. 2, alin. 1).
Analiza de risc la securitatea fizica este activitatea desfasurata de un expert autorizat de Autoritatea Nationala de Calificari si Inspectoratul General al Politiei Romane pentru a identifica amenintarile si vulnerabilitatile care pot pune in pericol viata, integritatea corporala sau libertatea persoanei ori care pot aduce prejudicii valorilor detinute de societatile comerciale, organizatiile neguvernamentale, fundatiile si celelalte unitati cu scop patrimonial sau nepatrimonial in vederea determinarii impactului si evaluarii riscurilor de securitate si in baza careia se stabilesc masurile necesare pentru limitarea sau eliminarea acestora.
Analiza de risc la securitatea fizica este obligatorie!
Obligativitatea realizarii analizei de risc a fost introdusa ca urmare a numarului mare de incidente/accidente/infractiuni ce au loc in sediile societatilor comerciale constand in tulburarea ordinii publice, furturi de bani, bunuri, materiale sau informatii confidentiale, loviri si alte violente, talharii, comise de personalul propriu sau de terti (clienti, furnizori, simpli necunoscuti aflati accidental in zona) sau de evenimente precum incendii, explozii, inundatii.
Un alt argument al obligativitatii realizarii analizei de risc a fost faptul ca, pe masura liberalizarii pietei sistemelor de securitate, patronii si administratorii societatilor comerciale au cumparat si instalat diverse sisteme de alarmare la efractie, de supraveghere video, de acces, de alarmare la incendiu sau de detectie a scurgerilor de substante toxice avand o slaba calitate tehnica sau subdimensionate fata de suprafata si specificul unitatii. Exemplificativ este in acest sens este un sistem de supraveghere video care nu permite specialistilor criminalisti identificarea trasaturilor fizice ale infractorului din cauza rezolutiei scazute a filmarii, situatie des intalnita in cazul subsistemelor fabricate in tarile orientale si vandute in tara noastra mai ales in mediul virtual.
Astfel, in prezent, exista mii de societati comerciale care detin cel putin un subsistem de securitate (fie camere de supraveghere video, fie senzori de alarma la efractie, fie buton de panica, etc) care a fost instalat pe cont propriu fara niciun fel de analiza sau consultanta de specialitate.
Amenzi intre 5.000 si 10.000 lei pentru lipsa analizei de risc!
Lipsa analizei de risc la securitatea fizica reprezinta contraventie, fiind prevazuta la Art. 3, pct.2 din H.G. nr. 301/2012 si se santioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.
Instalarea de subsisteme de securitate necorelate cu analiza de risc constituie contraventie prevazuta la Art. 2, alin.5 din Anexa la H.G. nr. 301/2012 si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 lei. Dreptul de constatare a contraventiilor il au reprezentantii politiei, jandarmeriei si primariilor.
S.C. ACTIVE SECURITY MANAGEMENT S.R.L. realizeaza analize de risc la securitatea fizica a societatilor comerciale, fundatiilor, organizatiilor neguvernamentale si altor entitati publice precum gradinite, scoli, licee, policlinici, cabinete la preturi competitive (ce pornesc de la 250 lei/analiza) si in termen scurt (minim 48 ore/maxim 30 zile, in functie de complexitatea activitatilor desfasurate la sediul unitatii, tipurile de riscuri identificate sau suprafata obiectivului), atat in Bucuresti, cat si in tara.
Mentionam ca, in cazul societatilor comerciale ce detin mai multe locatii (precum cabinetele psihologice, stomatologice, de medicina familiei sau muncii, de mediator, notariatele, farmaciile, service-urile auto, magazinele alimentare si nealimentare, casele de amanet sau schimb valutar, etc) analiza de risc este obligatorie si se intocmeste separat pentru fiecare locatie in parte.
Analiza de risc este valabila 3 ani de la data intocmirii si se reactualizeaza in trei situatii: la expirarea termenului de 3 ani, in maximum 60 zile de la petrecerea unui incident la sediul unitatii sau in maximum 30 zile de la data aparitiei unei modificari structurale a unitatii (obiect de activitate, configuratie locatie, etc).
Aceasta se realizeaza in baza unui contract de prestari servicii semnat de evaluator si administratorul societatii interesate, presupune vizita la locatie, completarea chestionarului de securitate, identificarea si evaluarea riscurilor, identificarea masurilor necesare pentru limitarea sau eliminarea riscurilor, verificarea incadrarii gradului de risc in normele emise de IGPR si elaborarea raportului de evaluare care se livreaza in format letric (scris, pe hartie) semnat si stampilat si este supusa regimului de confidentialitate reglementat de legislatia in vigoare.
Pentru consultanta sau servicii de analiza de risc contacteaza:
S.C. ACTIVE SECURITY MANAGEMENT S.R.L.
Bucuresti, sos. Oltenitei nr.396A, sector 4
Telefon: 0741.420.637.
Comentarii recente