Cercetatorii sustin ca parintii elicopter (n.r. – parintii hiperprotectivi) risca sa ii priveze pe copii de a face si a invata din greseli. Acesti parinti nu le ofera copiilor sansa de a face lucrurile de unii singuri, chiar daca asta inseamna sa le faca gresit, intervenind mereu inainte ca progeniturile sa “comita” o greseala. Aceasta atitudine protectoare poate sa ii apere pe copii de a se lovi sau de a lua note mici, insa, se pare ca, este extrem de daunatoare pentru psihicul copiilor.
Studiul, publicat in revista Journal of Personality arata ca, copiii parintilor elicopeter risca sa se transforme mai tarziu in niste adulti anxiosi si depresivi, care vor fi terifiati chiar si numai de ideea de a face o greseala. Cercetarea a fost efectuata la National University of Singapore si s-a bazat pe studierea catorva sute de copii cu varste cuprinse intre 7 si 10 ani, pe o perioada de 5 ani.
Dat fiind faptul ca mediul academic din Singapore este extrem de competitiv, cercetatorii au constatat ca, cu cat asteptarile pe care parintii le aveau de la copiii lor erau mai mari, cu atat era mai mare riscul ca acestia sa intervina in viata copiilor si sa reactioneze exagerat la cea mai mica greseala a micutilor.
Pentru a masura gradul in care parintii elicopter intervin in viata copiilor, cercetatorii au cerut mai multor perechi parinte-copil sa rezolve niste puzzle-uri intr-o perioada de timp specificata in prealabil. Cercetatorii le-au spus parintilor ca ii pot ajuta pe copii daca acest lucru este strict necesar. Parintii elicopter au fost cei care au preluat ei sarcina de a rezolva puzzle-ul, fara sa tina cont de faptul daca copilul a cerut ajutorul sau nu. Gradul de invaziune a parintilor in viata copiilor a fost evaluat periodic pe tot parcursul studiului.
Conducatorul studiului, Ryan Hong, a declarat ca 60% dintre copiii parintilor elicopter erau foarte critici cu ei insisi si foarte putin toleranti cu pana si cele mai mici greseli, in timp ce 78% dintre acesti copii credeau ca lumea se asteapta ca ei sa fie perfecti. Desi studiul nu a avut o durata suficient de lunga pentru a se stabili cu precizie daca acesti copii risca sa fie depresivi sau anxiosi mai tarziu in viata, conducatorul studiului a declarat ca, aceasta dorinta de perfectiune si teama de a face greseli ii predispune pe acesti copii la astfel de probleme la varsta adulta.
Doctorandul Ryan Hong care s-a ocupat de aceasta cercetare i-a sfatuit pe parinti sa se concentreze mai mult pe sprijinirea copiilor, mai degraba decat sa le invadeze viata, chiar daca asta inseamna genunchi zgariati, inimi frante si, ocazional, note mici. Asta pentru ca, pana la urma, copiii care se simt liberi sa faca greseli si stiu sa se recupereze dupa ce au gresit, vor avea mai multe sanse sa isi deschida aripile si sa zboare, decat copiii ai caror parinti “planeaza” mereu asupra lor.
Comentarii recente