In Italia, Parlamentul urmeaza sa se decida in legatura cu adoptarea legii concediului menstrual. Aceasta va prevedea, in cazul in care va fi adoptata, trei zile de concediu platit 100% pe luna pentru femeile care au dureri mari in timpul menstruatiei.
Proiectul de lege, unic in Europa, a fost inaintat in Parlament pe 13 martie de patru deputati ai Partidului Democrat italian. Pentru a beneficia de aceasta lege, angajatele din Italia vor trebui sa prezinte la locul de munca un certificat medical, ce va trebui innoit ulterior in fiecare an.
Concediul menstrual benefic sau sexist?
Insa, cum era de asteptat, proiectul de lege a nascut controverse. Daca in editia italiana a revistei Marie-Claire, acesta este un semn “al progresului si al evolutiei sociale”, pentru o jurnalista de la revista Donna Moderna proiectul de lege nu este nimic altceva decat o noua masura venita sa ii incurajeze pe angajatori sa recruteze preponderent barbati.
Legea este vazuta de multe voci ca fiind contra-productiva mai ales in conditiile in care Italia este tara europeana in care procentul femeilor care au un loc de munca este de numai 61, in raport cu restul Europei unde 72% dintre femei au un job. Procentul scazut al femeilor angajate din Italia se justifica prin reticenta angajatorilor de a angaja femei dar si prin faptul ca multi dintre acestia refuza sa le mai primeasca inapoi la locul de munca dupa concediul de maternitate.
Potrivit unor statistici oficiale italiene, scrie editia franceza a The Huffington Post, un sfert dintre femeile din peninsula nu mai sunt primite la locul de munca dupa concediul de maternitate, in ciuda ilegalitatii unei astfel de practici.
In publicatia italiana Vice, o alta jurnalista este preocupata de faptul ca o astfel de lege ar putea fi nefavorabila pentru imaginea femeilor. Potrivit acesteia, o astfel de lege nu ar face nimic altceva decat sa sustina si mai mult stereotipurile conform carora femeile sunt mai emotionale in timpul menstruatiei.
Concediul menstrual in lume
Daca pentru noi europenii, concediul menstrual ar fi o premiera (in cazul in care va fi aprobat in Italia), in alte colturi de lume el este deja o practica cu vechime. Cel mai frecvent il intalnim in Asia. Japonia, a fost prima tara din lume care a votat un astfel de concediu, in 1947. Insa detaliile referitoare la el nu sunt atat de riguroase: angajatorii decid de regula fiecare in parte durata acestui concediu precum si faptul daca va fi platit sau nu. In aceste conditii, prea putine femei japoneze beneficiaza de el.
In Coreea de Sud a fost aprobat un astfel de concediu in 2001. Femeile au dreptul sa isi ia o zi libera pe luna, insa, de regula, acestea nu indraznesc sa puna in discutie un subiect atat de delicat cu superiorii lor. Si in China, mai ales in provincia Anhui exista o lege referitoare la concediul menstrual.
In Africa, mai precis in Zambia, s-a aprobat o lege similara in 2015 care prevede o zi in plus de odihna, pe luna, pentru femei. Aceasta zi se acorda acolo atat in sectorul public cat si in cel privat, fara necesitatea unui certificat medical, si nu tine cont de varsta femeilor.
Comentarii recente