Un studiu efectuat de cercetatorii americani, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences arata ca pana in anul 2050 mai mult de un miliard de locuitori din mediul urban se vor confrunta cu lipsa apei curente ca urmare a schimbarilor climatice care agraveaza efectele urbanizarii. Orasele Indiei vor fi, potrivit acestui studiu, cel mai grav afectate de aceasta problema.
Studiul a aratat ca, pana la jumatatea secolului, in jur de 993 de milioane de locuitori din mediul urban vor trebui sa traiasca cu mai putin de 100 de litri de apa pe zi (echivalentul unei cazi de baie) considerata de specialisti a fi cantitatea minimum necesara vietii de zi cu zi. Adaugand impactul schimbarilor climatice actuale, reiese ca peste 100 de milioane de oameni vor avea probleme in a-si asigura pana si cantitatea de apa necesara pentru consum, gatit, spalat, curatenia domestica sau pentru folosirea toaletei.
Principalul autor al studiului, Rob McDonald, citat de The Independent, a spus: “Nu luati aceste numere ca fiind destin. Ele sunt semnul unei provocari. Exista solutii pentru a le furniza apa acestor oameni. Este doar un semn ca vor fi necesare mai multe investitii in infrastructura si in utilizarea eficienta a apei”.
In prezent peste 150 de milioane de locuitori ai planetei traiesc cu mai putin de 100 de litri de apa pe zi, in timp ce, media americana de consum zilnic de apa se situeaza la 376 de litri.
Actualele probleme sunt cauzate si de migratia masiva a oamenilor din zonele rurale spre orase, fenomen foarte accentuat in India si China. Actualmente, cele mai mari orase din India: Mumbai, Delhi, Kolkata, Bangalore, Chennai si Hyderabad sunt printre cele mai afectate de lipsa apei. Studiul a mai aratat ca in 2050 peste 119 milioane de oameni vor fi afectati de lipsa apei numai in delta si campia Raului Gange. Cu musonul ei anual, India nu ar trebui sa se confrunte cu aceasta problema, insa India are probleme in a-si conserva apa din sezonul ploios pana in sezonul secetos, a declarat Rob McDonald.
Problemele generate de lipsa apei in comunitatile umane ameninta ecosistemul, intrucat oamenii tind sa isi procure apa din zone din afara oraselor, netinand cont de impactul pe care il are aceasta actiune asupra mediului inconjurator. Astfel, regiunea Ghats din vestul Indiei, o potentiala sursa de apa pentru orasele insetate din aceasta tara, adaposteste peste 300 de specii de pesti dintre care 29% sunt unicat in lume. Daca orasele vor secatui aceste rauri, fauna acestora va disparea pentru totdeauna, a mai spus Rob McDonald.
Rob McDonald a vorbit de asemenea despre sistemele de irigatie din tarile sarace care, pierd jumatate din apa destinata irigatiilor din cauza scurgerilor, fiind astfel total ineficiente.
Studiul a concluzionat ca este necesara o finantare internationala pentru ajutarea tarilor sarace, astfel ca locuitorii acestora sa se poata bucura de dreptul lor fundamental la apa potabila.
Discutiile conduse de ONU anul trecut pe tema modificarilor climatice au dus in final la concluzia necesitatii infiintarii unui fond global pentru ajutarea tarilor sarace cel mai grav afectate de schimbarile climatice. Suma alocata acestui scop va fi de 100 de miliarde de dolari pe an incepand din 2020.
Comentarii recente