Potrivit unui nou studiu publicat ieri in prestigioasa revista medicala The Lancet, poluarea mediului ucide anual mai multi oameni decat fumatul, razboaiele, dezastrele naturale sau foametea. Potrivit aceluiasi studiu, unul din cele 9 milioane de decese premature inregistrate in 2015 la nivel mondial au fost provocate de toxinele din aer si din apa.
In acelasi studiu se mai arata ca poluarea aerului a fost principala cauza a mortii pentru 6,5 milioane de oameni, in timp ce poluarea apei a cauzat 1,8 milioane de decese. In aceste conditii, rezulta ca numarul deceselor premature provocate de poluare este de 1,5 ori mai mare decat numarul deceselor provocate de fumat, si de 3 ori mai mare decat numarul deceselor provocate de SIDA, tuberculoza si malaria la un loc. Poluarea ucide anual de 15 ori mai multi oameni decat razboaiele sau alte forme de violenta.
92 % dintre decesele provocate de poluare survin in tarile in curs de dezvoltare cu venituri mici sau medii. In topul listei se situeaza in acest sens India, cu 2,5 milioane de decese premature provocate anual de poluarea mediului, urmata de China cu 1,8 milioane.
In afara de vieti omenesti, poluarea inghite anual sume colosale de bani, sume care se ridica la 3,8 trilioane de euro, care se traduc in 6,2% din economia globala. Banii se pierd prin faptul ca oamenii care mor prematur sau care se imbolnavesc nu mai contribuie la economia globala, necesitand in schimb bani pentru tratamente si intretinere.
Ceea ce e si mai rau este faptul ca tot tarile sarace aloca cei mai multi bani pentru a face fata daunelor provocate de poluare, 8,3% din PNB fata de tarile bogate care aloca anual doar 4,5 %.
Studiul de fata a mai atras atentia si asupra faptului ca SUA, pe langa faptul ca polueaza intens mediul si sunt mari producatoare de gaze de sera, intentioneaza sa anuleze Planul pentru Energie Curata al lui Barack Obama.
Planul urmarea sa reduca emisiile de dioxid de carbon rezultate din productia de energie electrica, dar si reducerea smogului si a funinginii din aer cu 25% , ceea ce ar fi redus in final si numarul deceselor premature cauzate de astm si afectiuni pulmonare.
Autorii studiului de fata indeamna guvernele statelor la actiune intrucat suntem datori sa lasam generatiilor care vin o planeta cu un aer mai bun…
Sursa: Deutsche Welle
Comentarii recente