Festivalul Brazilor de Crăciun a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 12 şi odată cu ea la cea mai bogată galerie de brazi. 27 de creaţii, purtând semnătura unor renumiţi designeri şi artişti români, vor aduce copiilor fără acces la educaţie şansa unei vieţi mai bune.
Fiecare brad poartă cu sine o poveste, un mesaj care va încerca să mişte cât mai multe suflete în cadrul licitaţiei din seara de gală de pe 6 decembrie. Aflati-le si voi povestile (mesajele) din randurile de mai jos:
Doina Levintza – Protejati planeta!
Wilhelmina Arz – Si totusi exista iubire…
ninge peste noi cu flori,
dintr -un nor de stea cuminte,
trece vreme inainte …
ninge cu stele, cu flori, si totusi e atat de cald!… de la toate acele inimi aproape, stiute si nestiute, care daruiesc, iubesc! da, sa iubesti – fiecare gest de iubire aduce, mai aproape, ACEA LUME MAI BUNA ! …
Lena Criveanu & Mihaela Glăvan – Velierul viselor
Visul calator al unui copil prinde aripi in magia fiecarei clipe. Peste tot, printre noi, pe langa noi, agatate de nori de matase plutesc inocente vise de copii. Cavaleri si Ilene Cosanzene, exploratori si aviatori, zane bune si vrajitoare, se joaca printre munti de jucarii, zeci de papusi, rochii de printesa si laboratoare de savanti. Vise blande, vise aprige, pe toate le culege diafan veliera viselor, nascuta din visul unui corsar, sa duca degraba toate dorintele copiilor, spre grabnica implinire, oriunde se afla un suflet de parinte, oriunde va fi Mos Craciun, oriunde un vis de copil se va implini. Veliera viselor varstei bucuriei si inocentei, bradul semnat de Lena Criveanu si Mihaela Glavan intruchipeaza calatorii pe taramuri de nicaieri, sclipiri si mii de stelute in zambete de copii, dans al zanelor si placerea si noutatea jocului!
Stephan Pelger – 2013
… 13 are pentru mine o semnificatie extrem de frumoasa si pozitiva … are legatura cu familia si dragostea! In plus, anul 2013 pentru mine va fi un an decisiv si cu multe schimbari pozitive pe plan profesional. De ce am ales sticla? Datorita fragilitatii, puritatii si transparentei ei , exact ca sufletul unui copil, si totusi atat de dura uneori, exact ca viata acestor copii atat de incercati, pentru care ne straduim in fiecare an sa facem ceva bun!
Alexandru & Mihnea Ghilduş – Cortina cu surprize
Ana Wagner & A. David Gallery
Lucrarile de grafica si pictura pe portelan ale atelierului Wagner Arte au intrat intr-un nou univers, al bijuteriei de lux. De aceea, pentru Festivalul Brazilor de Craciun din anul acesta, Ana Wagner propune o bijuterie. Prin bijuterii, artista doreste o apropiere mai intima a creatiilor Wagner Arte de public, printr-o formula a elegantei. Ideea este de “wearable art”. Bradutul bijuterie este realizat din argint rodinat si va purta noua diamante donate de A. David Gallery, prin generozitatea domnului Arie David, diamantar cu peste 32 de ani de experienta si membru al Bursei de Diamante din Israel. Intre cele 9 diamante va straluci si un briliant de 18 carate. Piesa de bijuterie semnata Ana Wagner are la baza influente ale curentelor Art Nouveau si Baroc (acele forme vegetale unduite, spiralate, arcuite jucaus).
Kristina Dragomir & Europa FM – Povestea bradutului de clestar
Europa FM a incurajat dintotdeauna excelenta si valorile autentice romanesti. La excelenta nu se poate ajunge fara acces la educatie. Copiii trebuie ajutati si incurajati sa imbratiseze scoala, iar eforturile noastre merg spre cei cu care viata nu a fost la fel de darnica. De aceea, cu ajutorul designerului Kristina Dragomir, am creat un un bradut de clestar, un puternic simbol al Craciunului, dar si legat de povestile copilariei, ce formeaza un triunghi magic, transparent, in care diferentele sociale sunt estompate si doar ingerii sunt cei care au asezat pe crengi cateva stele culese de pe cer in spiritul generos al acestei sarbatori. Este o poveste care nu poate avea decat un final fericit: acela de a schimba in bine viata unui copil.
Cristian Samfira – Am fost!
Am fost! Cuvantul muților am fost
Ce n-au stiut sa-mi strige disperarea,
Cu glasul rupt in vorbe fara rost
O urma-am fost, ce le calca plecarea.
Carmen Ormenişan
Bradul meu este o reinterpretare a Pomului vietii,a carui poveste spune ca atunci cand a existat pe pamant totul era diferit…un univers in care nu era durere, nici dezintegrare,un univers care nu dadea nici o dovada de abandon. Soarele era diferit, stelele diferite, galaxiile erau diferite. Era un univers frumos, curat, ideal, paradisiac…exact cum este sufletul unui copil. Eu cred ca investind in copii putem face si acest univers din prezent mult mai frumos. Am ales rosu si alb.Rosu intens – culoarea energiei, a pasiunii,a iubirii…si a Craciunului. Alb-culoarea inocentei, a puritatii, a pacii…si a Iernii. Pomul meu este decorat cu ingeri, a caror menire este sa ne pazeasca si sa ne duca pe drumul cel bun in viata,care ne ajuta sa luam deciziile cele mai bune pentru noi si pentru cei din jurul nostru. Eu sper ca acest pom sa faca lumea buna…mai buna!
Iris Şerban – Petale de trandafiri de Craciun
… povestea incepe cu : multumesc, lumina, suflet, lacrimi, fericire, liniste, emotie… Sentimente! Toate acestea sunt emotii care capata o valoare mult mai mare in preajma Craciunului. E o stare de gratie pe care o simtim cu totii … Ne regasim in scenarii fantastice, calde si pline de surprize, ne imaginam minuni, le simtim …Poate ca nu este doar un scenariu in suflet. Sa fie ea oare o stare a acelei imagini perfecte, fara sa ne dam seama ca realitatea este total diferita…!? Realitatea?…poate o lume singura si straina sau poate doar o lume incredibil de frumoasa si plina de flori. Este alegerea nostra, cat si in ce fel ne dorim pentru noi, ei, sau pentru toti …… sa invatam, sa putem, sa simtim, sa spunem: multumesc !Daruind fericire, liniste, emotii … Petale de trandafiri de Craciun, o poveste de neuitat !
Claudia Castrase & artistul vizual Bodo
De cativa ani incoace, Craciunul vine la mine in noiembrie. Adica, o data cu invitatia de a participa la Festivalul Brazilor de Craciun. Craciunul meu, cel cu o luna mai devreme, reuseste, de fiecare data, sa imi indrepte gandul catre familie, catre prieteni, catre ceea ce e important in viata. In fiecare an am ales sa fac bradul cu un prieten drag. Iarna aceasta l-am rugat pe George Bodocan-Bodo, artist vizual la Paris si prieten de-o viata, sa fie alaturi de mine in aceasta aventura. Am ales sa facem o lucrare pe panza,ca suport pentru gandul nostru de Craciun. Fiecare dintre noi si-a pus amprenta personala in acesta fuziune creativa.
Irina SOLOMON & AZAY – Comoara lui Baragladin (dupa o povestire a Reginei Maria a Romaniei)
Intalniri armonioase a doua tipare culturale si estetice diferite-estul traditionalist si occidentul rafinat-au produs compozitii surprinzatoare ce reflecta gloria trecutului medieval romanesc aflat in proximitatea Bizantului dar si neo-goticul victorian elaborat si decorativ. Lumina care razbate din Intuneric. Alama bruta, batuta si neslefuita si Cristalul pretios, fatetat si stralucitor. Frumusete pura, simpla si autentica si Ochiul antrenat pentru Frumos.Romania Salbatica si Esentiala careia Regina Maria i-a descoperit Frumusetea, ascultand-o! Intalniri naucitoare a doua lumi cu valori diferite insa deschise si pregatite sa primeasca si sa daruiasca. Artistul ce modeleaza maiastru materia esentiala si Mecena ce Intelege, Vede si Sustine.
The ONE WISH- by Parlor
Designerul Veronica Zaharia si revista The ONE au creat acest brad cu gandul la cel mai pretios dar ce poate fi oferit copiilor: accesul la educatie. Pentru ca povestile copilariei nu ar exista fara copii care sa le citeasca. Bradul este realizat 100% din materiale naturale, literele sunt taiate si prelucrate manual prin metode traditionale de tamplarie si pot fi folosite ulterior pentru a decora diverse spatii.Suportul bradului este conceput ca o mini biblioteca in care am adunat o colectie de povesti pentru copii semnate de Silvia Kerim, povesti de Craciun si povesti traditionale romanesti.
Mădălina Dorobanţu – Tableau de vie
Am pornit de la ideea unui brad negru pentru ca, in limite realiste, acesta este cadrul general al lumii in care traim. O lume macinata de dureri, de framantari, de lupte, de nesiguranta. Cu toate acestea, nimeni nu poate contesta sau nega faptul ca viata nu este doar un dat fatidic, ci si un dar. De aceea, pe fondul unei tristeti fundamentale – redata prin culoarea bradului, dar si prin pozitionarea sa, cu susul in jos – se adauga frumusetile mici si bucuriile marunte din care ne alimentam pe parcursul drumului. Bine pus intr-o rama pretioasa, totul rezulta, de fapt, in experienta completa a vietii pe care o traim, intr-un veritabil tablou al vietii.
Decoratiunile ne duc cu gandul la pasii pe care ii facem si lucrurile pe care le realizam pentru a da sens, greutate si demnitate existentei noastre, pentru a face negrul sa straluceasca, sa para mai putin opac si mult mai frumos decat l-am regasit initial. Incet-incet, de fapt, aportul personal al fiecaruia poate transforma lumea intr-o adevarata bijuterie, intr-o opera de arta, intr-un simbol, intr-o salvare.
Maria Marinescu
Am realizat acest brad gandindu-ma la un brad traditional, la brazii din cartile de povesti pentru copii. Bradul este din lemn si are globuri superbe, unele pictate cu povesti de Craciun, prinse in decupajele placilor de lemn …Este un brad cum as fi visat eu cand eram mica.
Mirela Diaconu – Poveste de Craciun
Am vrut sa realizez ceva deosebit, mai mult decat un brad conventional, si anume o intreaga poveste de Craciun, o experienta senzoriala. Mi-am amintit de carticelele cu povesti din care mama imi citea in fiecare seara de iarna, atunci cand eram mica, si care aratau oarecum ca acest “brad”. Mi-am dorit sa le pot spune o poveste frumoasa copiilor, sa reusesc sa ii transpun intr-un peisaj de iarna, recreaend o intreaga atmosfera de basm.
Hamid Nicola Katrib & United Media – Amintiri din Copilarie
Nu stim altii cum sunt, dar pentru noi, Craciunul inseamna caldura unui camin, multa zapada, rasetele galagioase ale copiilor, jucarii, povesti spuse la gura sobei, cozonaci calzi.
Bradul pe care l-am creat se numeste Amintiri din Copilarie si reprezinta intoarcerea la lucrurile simple, frumoase si inocente ale copilariei.
Bradul de Craciun nu inseamna opulenta sau lux, ci este, inainte de toate, un simbol al solidaritatii umane, al bucuriei impartasite si al sperantei pentru un an mai bun.
Vrem sa transmitem mai departe ca orice copil trebuie sa aiba sansa unei copilarii fericite si sa se bucure de momente de nepretuit.
Oxette – Culorile copilariei
In copilarie, fiecare dintre noi avea cate un joc sau activitate preferata, insa toti vedeam viata in culori. Bradutul Oxette isi doreste sa aduca in viata copiilor pe care Salvati Copiii ii ajuta an de an cate putin din culorile copilariei. Coloratul reprezinta una din principalele noastre activitati din copilarie si un exponent al educatiei noastre primare. Creioanele colorate sunt instrumentele pe care fiecare dintre noi le-a folosit odinioara, dar si acum, alaturi de copiii nostri. Folosirea creioanelor colorate ne ofera astfel libertatea de a comunica cu noi insine, dar si libertatea de a exprima celor de langa noi ceea ce simtim!
Anca Rusu – Bradutul Printesei Polonic – este bradul tuturor amintirilor dulci.
Este impodobit cu 850 de lingurite argintii pentru desert, simbolizand rasfatul copilariei de care cei mai multi dintre noi ne-am bucurat. Printesa Polonic l-a impodobit cu multa dragoste si rabdare, amintindu-si de tortul cu mere si nuci al mamei, de cozonacii bunicii Elvira sau de cornuletele cu magiun ale bunicii Adriana. Este bradul gusturilor copilariei pe care nici unul dintre noi nu le-a uitat, un brad impodobit cu suflet si cu dorinta ca si acei copii mai putin norocosi sa pastreze in amintire gusturi dulci ale celei mai frumoase perioade din viata.
Bogdan Mihai Radu
Craciunul este o sarbatoare a bucuriei, a familiei si mai ales un prilej de a-i strange pe cei dragi in jurul bradului. Unele dintre cele mai frumoase amintiri din copilarie le am din perioada sarbatorilor de iarna. Prin masuta-brad am vrut sa creez un obiect care sa poarte cu el amintirile unor momente speciale, dar care sa fie si functional in acelasi timp.Bradutul este fixat pe o masuta de dimensiuni mici, in viziunea mea, o sugestie pentru a servi cafeaua sau ceaiul impreuna cu persoanele dragi. Confectionat pe schelet din fier, bradutul este acoperit cu foite de argint legate cu sfoara si este impodobit cu globuri transparente din sticla. Culorile care predomina sunt argintiul si magenta-mov care se imbina armonios pentru a sugera emotia unei sarbatori pline de magie.Masuta-brad este creata pentru cei care vor sa se bucure de Craciun in fiecare zi a anului.
Mark Twain International School – Cuibar de îngeri
Ei au venit izvor de apă vie.
Noi nu ştiam prea bine cine sunt.
Cu zborul obosit de-atât Pământ,
Ei jinduiau dup-o … hulubărie
Cu cer din Rai şi cetină din munţi,
Să-şi odihnească paşii lor desculţi.
Noi le-am croit sălaş din patru pini.
Ei au venit. La început puţini.
Apoi din ce în ce mai mulţi.
Acum, din cuibul lor răsar lumini
De muzici parfumate şi zglobii,
Încât tu, muritor de rând, nici azi nu ştii
Dacă sunt îngeri,
Dacă sunt copii …
Bradul presei
Jurnalişti din cele mai importante trusturi media, precum şi bloggeri renumiţi, doresc ca prin acest demers să susţină dreptul la educaţie al copiilor.Timp de mai bine de o oră invitaţii au retrăit, alături de copii, clipele frumoase din copilărie când pregăteau ghirlande sau globuleţe pentru bradul de Crăciun. Sub îndrumarea designerilor Ana Wagner şi Cristian Samfira, decoraţiuni dintre cele mai originale au dat viaţă şi culoare Brăduţului Presei.
Copiii din programele educationale Salvaţi Copiii – Bradul cu poveşti
Vă vom spune povestea creionului cel trist. Era bine ascuţit, dar pe foaie el lăsa doar dâre stranii. Celelalte creioane rădeau de el, iar copiii nu-l foloseau niciodată. Curios, creionul cel trist întrebă celelalte creioane ce fac ele toată ziua. Creionul galben îi răspunse că desenează raze de soare şi lanuri de grău. Creionul roşu desena inimioare şi maci minunaţi. Verdele desena păşuni imense şi brazi înalţi, iar cel albastru colora cerul cu nori mici şi răzleţi. Numai creionul nefolosit nu-şi găsea rostul şi suferea. Într-o zi, însă, se trezi că cineva îl ridică şi îl strânge cu grijă între degete. Era atât de emoţionat… Aşa că lăsă mâna aceea de copil să facă ce dorea din el. Iar ea mai întâi desenă o liniuţă, un punct, iar apoi un bastonaş. Încet, încet, acestea s-au transformat în litere şi, în scurt timp, în cuvinte. Aşteptase mult acest moment. Era un dar adevarat, cel al scrisului!
Vezi galeria foto aici: http://stirifeldefel.ro/festivalul-brazilor-de-craciun-2012/
Comentarii recente