Mai este cineva printre voi care nu a vazut Spotlight, filmul care a luat Oscar pentru cel mai bun film anul acesta si care arata cum pedofilia printre preotii catolici este un fenomen tolerat inca, pentru ca, deocamdata, nimeni nu stie (sau nu vrea) sa-i puna punct?
Ei bine, daca nu ati vazut filmul, poate profitati de canicula de afara pentru a va delecta cu un film inspirat din fapte cat se poate de reale…
Pana una alta, inspirati de film sau de alte date concrete, autoritatile din Montreal (Canada) s-au gandit sa ii puna pe copii la adapost de pornirile pedofile ale preotilor catolici, interzicandu-le acestora sa ramana singuri in prezenta micutilor. Decretul a fost dat de arhiepiscopul Christian Lepine, iar politica aceasta va fi valabila si pentru voluntarii si ceilalti angajati ai bisericii catolice.
Conform acestui decret, masura a fost necesara pentru “a asigura siguranta si integritatea persoanelor carora le aducem mesajul Evangheliei si carora le oferim grija noastra pastorala” dar si pentru “a pastra integritatea, securitatea si buna reputatie a oamenilor lui Dumnezeu”.
Arhiepiscopul din Montreal a mai spus, citat de The Guardian ca: “evenimentele recente au adus la lumina realitatea oribila a abuzurilor asupra minorilor si persoanelor vulnerabile exercitate de membrii bisericii. Aceste situatii intolerabile au zguduit si socat Biserica Universala si intreaga populatie”.
Papa Francisc si predecesorii sai au insistat in nenumarate randuri ca fiecare dioceza catolica sa ia masurile necesare pentru a preveni abuzurile asupra copiilor si adultilor vulnerabili de catre preoti.
Carlo Tarini, un supravietuitor al abuzurilor preotilor, a declarat insa, citat de The Guardian, ca aceasta masura reprezinta “prea putin, prea tarziu”.
In luna februarie a acestui an, biserica a ajuns la o intelegere de 30 de milioane de dolari cu 150 de victime ale abuzurilor clericilor din St Viateur, care au condus o scoala pentru copii surzi in Montreal intre anii 1940 – 1982.
Noua politica este considerata fara precedent in Biserica Catolica, desi Biserica Anglicana din Australia a avut directive similare in vigoare din 2004 . Un astfel de decret a fost cerut de victimele abuzurilor din mai multe tari, iar in Canada aceasta cerere a fost formulata inca din 2007.
Dat fiind numarul cazurilor de abuzuri care au avut loc de-a lungul anilor in cadrul Bisericii Catolice, este aproape socant faptul ca astfel de masuri nu au fost adoptate in toate eparhiile din intreaga lume. Se pare insa ca, acum, institutia doreste sa se protejeze cumva de viitoarele procese care vor avea acelasi cap de acuzare si care ar putea costa Biserica Catolica miliarde de dolari numai in Canada si SUA.
La nivel global, Biserica Catolica a platit zeci de miliarde de dolari in compensatii si costuri in procesele in care a fost acuzata de abuzuri sexuale asupra copiilor. O investigatie desfasurata anul trecut de National Catholic Reporter a scos la iveala faptul ca numai biserica din SUA a suportat anul trecut costuri de 4 miliarde de dolari din acest motiv.
Acum doi ani, Vaticanul a declarat ca 848 de preoti au fost caterisiti si mai mult de 2 500 au fost sanctionati in incercarea de a stopa fenomenul, insa, biserica a fost acuzata ca, in paralel, a ascuns sistematic nelegiuirile comise de preoti.
Foto: Business Insider
Comentarii recente