In perioada 29 – 31 iulie a.c, va avea loc la Blaj, pe Campia Libertatii, locul Adunarii Nationale de la 1848, a saptea editie a Festivalului Transilvania Fest, un eveniment ce isi propune sa contribuie la dezvoltarea comunitara, comerciala si turistica in regiunea Transilvaniei. Pentru ca festivalul a dat roade pana acum, pentru ca ne aduce aminte de vechiul spirit romanesc si pentru ca Transilvania Fest inseamna nu numai reinvierea istoriei si traditiei romanesti dar isi propune si sa lase in urma, comunitatilor in care este organizat, ceva durabil, am dorit sa aflam mai multe despre acest eveniment chiar de la organizatorii lui. Cititi si rezervati-va ultimul weekend al lunii iulie unui eveniment care va va convinge ca romanii nu au uitat sa fie buni gospodari:
StiriFelDeFel: Festivalul Transilvania Fest este singurul de acest gen din Romania. Datorita cui si in ce context s-a nascut acest proiect?
Transilvania Fest: Turda Fest, devenit intre timp Transilvania Fest, a fost lansat în 2005 în … Turda pentru a restabili tradiţia festivalurilor pline de culoare, atât de importante pentru viaţa din Transilvania înainte de anii 1940. Acest festival încurajează dezvoltarea durabilă a meştesugurilor şi producţiei locale la scala mică, celebrând în acelaşi timp multiculturalitatea din Transilvania. Festivalul a fost propus de către familia Rațiu din Turda, domnul Indrei Rațiu și doamna Pamela Rațiu, ca un proiect sustenabil de dezvoltare comunitara. Organizat anual, Festivalul a oferit reprezentanţilor comunităţii oportunitatea de a-şi conserva propriile tradiţii şi totodată de a le împărtăşi unei audienţe naţionale şi internaţionale. După patru ani de promovare locală şi regională de succes, Turda Fest a fost invitat să îşi extindă activităţile în comunităţi din toată Transilvania. A cincea ediție a avut loc la Cluj. Pentru anii următori, pentru a reflecta această extindere, Turda Fest a devenit Transilvania Fest.
StiriFelDeFel: S-a constatat o crestere a fluxului de turisti in regiunile pe care festivalul le-a promovat in editiile anterioare, dupa incheierea Transilvania Fest?
Transilvania Fest: Cât timp festivalul s-a organizat în Turda, a putut fi monitorizat și s-a înregistrat fluxul de vizitatori la festival: la ediția a patra, au fost 15.000 de vizitatori în trei zile. La Cluj numărul acestora a crescut natural la 30.000. Anul trecut festivalul a avut loc în comuna Biertan (județul Sibiu), în Piața Mare, iar fluxul maxim a fost de 8.000 de turisti în trei zile.
Pe de altă parte, noi privim Transilvania Fest ca pe un proiect mai complex, nu doar ca pe un eveniment de trei zile, în fiecare dintre locații lansând micro-proiecte de educație și dezvoltare comunitară, după consultări cu diverși stakeholderi (primărie, comunitatea de business, micii producători, profesori, preoți etc.). Deci, festivalul, ca eveniment derulat pe trei zile, se dorește a fi doar „vârful aisbergului”: promovarea unor manifestări specifice și aducerea de turiști și cumpărători. Pe lângă acestea, Transilvania Fest lucrează de-a lungul anului cu reprezentanți ai comunității, din sectoarele public, privat și non-profit. De asemenea organizează întâlniri cu lideri din comunitate, lucrează cu copiii și profesorii, identifică potențialii meșteșugari și producători din zonă și demarează procedurile de certificare a acestora. Parteneriatele cu comunitățile de afaceri din zonă sunt căutate și încurajate, pentru a potența responsabilizarea acestora față de oamenii și locurile unde își desfăsoară activitățile economice.
O componentă definitorie a festivalului o constituie implicarea unor parteneri şi colaboratori care să contribuie cu experți naționali și internaționali pe diverse domenii cum ar fi turism cultural, gastronomie, marketing, ospitalitate sau educație.
StiriFelDeFel: Cu ce alte realizari se poate mandri festivalul ajuns anul acesta la editia a 7-a?
Transilvania Fest: Ne bucurăm să remarcăm o creștere a notorietății festivalului de la an la an, lucru care se poate observa în partenerii de conținut pe care îi atragem (de la Oxford University Brookes și British Council România până la patronaje regale naționale și internaționale). De asemenea, presa națională și internațională (ex. The Independent, BBC4), specializată sau generalistă, ne acordă o foarte mare atenție care ne ajută în demersul nostru comunitar.
Având în vedere că festivalul este organizat de o asociație non-profit și că evenimentul dorește să contribuie la o creștere (certificare mici-producători, participare gratuită la stand, intrare liberă, seminarii etc.) și nu doar să bifeze o manifestare de petrecere a timpului liber, fiecare ediție de festival este o realizare, de la fiecare micro-proiect până la găsirea de resurse financiare.
StiriFelDeFel: A existat interes din partea reprezentantilor altor regiuni din tara de a realiza o replica a festivalului la ei in zona?
Transilvania Fest: Da, am avut cereri serioase din zona Moldovei, directorul nostru de festival a ținut și o serie de seminarii în Botoșani. Noi suntem oricând dispuși să consiliem și să ajutăm proiecte similare de dezvoltare. Am mai fost solicitati in acest sens si de o fundatie care dorea să facă un festival asemănător în zona de sud.
StiriFelDeFel: Transilvania Fest isi propune sa promoveze tradiţiile şi obiceiurile din regiunea Transilvania. Vorbiti-ne va rog despre cateva astfel de traditii si obiceiuri promovate in cadrul editiilor anterioare!
Transilvania Fest: Pentru editia de anul trecut de la Biertan (Sibiu) am lucrat cu copiii din comunitate pentru a crea un spectacol de device drama pornind de la obiceiurile de la 1850 ale satului. Aceștia au vorbit cu bunicii, cu părinții, au citit și au contribuit la scrierea propriu-zisă a piesei, coordonați de un specialist.
Biserica fortificată de la Biertan avea, cu peste 150 de ani în urmă, o cămăruță dedicată cuplurilor căsătorite aflate în prag de divorț in care se gaseau: o singură farfurie, un singur tacâm si, desigur, un singur pat… Se spunea că după două săptămâni petrecute acolo, cuplurile se razgândeau în ceea ce privea despărțirea și că datorită acestei metode nu a mai fost înregistrat niciun divorț acolo pe o lungă perioadă de timp.
În satul Bădeni de lângă Turda a fost inițiat un proiect prin care doamnele din sat erau invitate să participe la întâlniri unde erau întrebate despre obiceiurile învățate de la bunici și străbunici, de la făcutul dulcețurilor până la povești și legende. Pornind de la aceste informații, au fost create niște seminarii prin care doritoarele puteau învăța cum să își pregătească curtea și casa pentru primire de oaspeți, cum să povestească la rândul lor poveștile bunicilor și cum să îi inițieze pe turiștii doritori în misterele coacerii pâinii ca la 1700 sau a procedeului de realizare a brânzei.
StiriFelDeFel: Cu ce traditii transilvanene se vor familiariza turistii romani si straini care vor veni anul acesta la Blaj?
Transilvania Fest: Blajul este un oraș extrem de ofertant din punct de vedere istoric, oriunde te întorci dai peste un loc vestit… de la prima atestare documentară în 1252 până la locurile unde au lucrat reprezentanții Școlii Ardelene și pașoptiștii.
Blajul este supranumit Orașul Școlilor, cu primele școli sistematice superioare din Romania deschise în 1754, și găzduiește nu mai puțin de 11 instituții de cult de toate confesiunile. De asemenea rămâne locul mai multor premiere: prima grădină botanică cu școală din lume, primele spectacole de teatru românesc (1761), prima acţiune politică a burgheziei române transilvănene (Pronunciamentul de la Blaj, 1868).
Pe lângă vizite la locațiile de mai sus, la festival vor fi demonstrații “live” de țesut la război, sculptură în lemn sau procedeul tradițional de obținere a brânzei de capră.
Totuși, colegii noștri – reprezentanții Primăriei – vor să scoată în evidență în comunicarea despre Blaj și latura nouă și sustenabilă a orașului: un centru nou economic și industrial, datorită dezvoltării dinamice din ultimii ani, a infrastructurii existente pentru două zone industriale, conectate la utilități și rețele și delimitate de restul orașului și a domeniilor economice de tradiție în oraș: industria lemnului, apicultură și vinificație.
StiriFelDeFel: Care sunt mijloacele prin care va propuneti sa faceti cunoscute aceste traditii si obiceiuri in randul turistilor?
Transilvania Fest: Noi am început să comunicăm pentru cei interesați încă din ianuarie 2011, când a fost decis locul in care se va desfasura festivalul in acest an. Avem site, blog, rețele sociale. Am incheiat parteneriate cu proiecte interesante (Societal.ro, EcoFest), am lansat micro-proiecte pentru Blaj (concurs de arhitectură) și vom lansa curând și informații despre conținutul anumitor secțiuni de festival (British Council, Allberry Artisan). La festival vor fi afișate și distribuite afișe, flyere si cataloage de informare asupra programului, a micro-proiectelor și a obiectivelor turistice din zonă. Pentru reprezentanții mass-media și oaspeți avem pregătite kituri informative în română și engleză care dau informații suplimentare despre Asociație, festival, istoric, concept, secțiuni de festival dar și detalii despre Blaj. Primăria orașului este de asemenea pregătită cu materiale informative.
StiriFelDeFel: Transilvania Fest se desfășoară sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a Romaniei şi sub înaltul patronaj internaţional al Alteței Sale Regale Prinţul Charles de Wales. Vor avea sansa turistii care vor veni anul acesta la Blaj sa se intalneasca cu Altetele lor Regale?
Transilvania Fest: Suntem onorați de aceste patronaje, reprezintă dovezi de încredere și încurajare extraordinare și, pentru că deja se reînnoiesc anual încă din 2007, reprezintă foarte mult pentru noi. Din pacate niciuna dintre Altețele lor Regale nu va fi în țară in momentul festivalului, dar vom avea scrisori de susținere din partea acestora, care vor fi inserate în materialele noastre și vor fi citite pe scenă.
StiriFelDeFel: Anul acesta Transilvania Fest împreună cu Primăria Blaj și Consiliul Județean Alba, a lansat un concurs de idei deschis arhitecţilor români pentru reabilitarea Palatului Cultural din Blaj. De ce v-ati gandit sa apelati la o astfel de modalitate si nu la clasica “licitatie publica”?
Transilvania Fest: Acestă iniţiativă a fost gândită ca o modalitate originală de a lăsa comunităţii în urma celor trei zile de festival un proiect durabil cu impact la nivelul revitalizării vieţii culturale din Blaj. Primăria Blaj a considerat că, folosind metoda convenţională a licitaţiei publice, ar fi fost privată de cea mai competentă propunere de intervenţie având în vedere constragerile legislative care pun oferta economică înaintea calităţii soluţiei. Existenţa unui juriu de prestigiu oferă certitudinea că reabilitarea Palatului Cultural se va efectua cu luarea în calcul a tuturor aspectelor de ordin architectural, istoric, edilitar şi funcţional.
StiriFelDeFel: De ce a ajuns un obiectiv cu valoare istorica precum Palatul Cultural din Blaj sa zaca in paragina, din anii ’90 cand a fost distrus in mare parte de un incendiu?
Transilvania Fest: Primăria Municipiului Blaj a semnat recent un antecontract de vânzare -cumpărare a acestui imobil. Palatul Cultural nu s-a aflat până acum în proprietatea administraţiei publice locale astfel că nu a existat o bază legală pentru efectuarea unei reparaţii capitale.
StiriFelDeFel: Au mai existat incercari in anii precedenti de restaurare a acestui obiectiv inaugurat în 1936 de către Carol al II-lea?
Transilvania Fest: Nu, nu au mai existat.
StiriFelDeFel: Cati arhitecti s-au inscris pana acum in cursa pentru restaurarea şi reutilizarea palatului?
Transilvania Fest: Termenul limita de înscriere este 18 iulie a.c. Până acum au existat deja două vizite ghidate profesional în locație, la cererea diverșilor arhitecți. De asemenea există corespondență cu câteva zeci de persoane. Estimăm că la finalul perioadei de înscrieri vom avea undeva în jur de 35 de aplicații. Din feedback-ul de până acum, credem că vom avea niște aplicații foarte bune.
StiriFelDeFel: Revenind la festival, ce le promiteti turistilor care vor veni anul acesta la Blaj?
Transilvania Fest: Câteva secțiuni ale Transilvania Fest sunt: standurile de meşteşuguri şi de produse agro-regionale, aleile florilor, brânzei, vinului și mierii, evenimente dedicate copiilor (degustări de brânză, concursuri de gătit, ateliere „Educația simţurilor”, adventure park), program la scenă (tradițional), cinema în aer liber, tururi gastronomice sau de turism cultural și demonstrații de gătit. Programul integral se va regăsi în zilele următoare pe site: http://www.transilvaniafest.com și pe blog http://transilvaniafest.blogspot.com/.
StiriFelDeFel: Ce le transmiteti celor care au citit acest Q&A?
Transilvania Fest: Vă așteptăm la Blaj, între 29 și 31 iulie, să vedeți cum ne-am organizat ;).
Foto: Victor Mech
Comentarii recente