25 de concerte sustinute, doua turnee nationale si unul international, costume de epoca restaurate, sediu nou, 469 de coruri in Programul National Cantus Mundi, 350 de dirijori pregatiti de specialistii institutiei si o crestere cu 106% a veniturilor proprii realizate – acestea sunt rezultatele din 2016 ale celui mai important cor romanesc: Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
Concertele traditionale.
Ziua Madrigalului (27 februarie), Concertul Extraordinar de Pasti (23 aprilie) si cel de Craciun (17/18 decembrie) sunt cele mai importante 3 evenimente organizate de Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”. Concertul ”Marin Constantin 91”, dirijat de Anna Ungureanu si sustinut la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, a marcat 91 de ani de la nasterea dirijorului fondator al Corului, ziua de 27 februarie devenind, astfel, ziua oficiala a Corului. Cele doua Concerte Extraordinare de Craciun, organizate la Ateneul Roman, au urmat traditia de 53 de ani a Corului si au beneficiat de peste 1600 de spectatori si peste 300.000 de vizualizari online, live pe Facebook. Cu acelasi prilej, 800 de copii din corurile Cantus Mundi au colindat, alaturi de madrigalisti, publicul spectator.
Turnee.
“Bakfark 440” si “Turneul Extraordinar de Craciun” sunt cele doua serii de deplasari nationale sustinute de celebrul ansamblu coral. Primul dintre acestea, realizat in coproductie cu Ansamblul Codex, s-a desfasurat in luna iulie si a vizat catedrale si cetati medievale (Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, Catedrala Petru si Pavel din Brasov, Cetatea Medievala din Miercurea Ciuc si Catedrala Reformata din Sfantu Gheorghe). Colindele Madrigalului au ajuns si la spectatorii din Moinesti, Bacau, Targu Mures si Turda, in cadrul turneului care a inchis seria deplasarilor din acest an.
Ambasador al “Libertatii, Sperantei si Pacii” la ONU.
La invitatia Asociatiei Internationale pentru Apararea Libertatii Religioase, Corul National de Camera “Madrigal-Marin Constantin” a sustinut un concert extraordinar la Geneva, cu ocazia Summitului Global pentru Religie, Pace si Securitate. Corul, dirijat de Anna Ungureanu, a cantat in fata a peste 140 de ministri si ambasadori ai ONU, in marea sala a Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (World Intellectual Property Organization). Pe 23 noiembrie 2016, ansamblul a primit distinctia de Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii – premiul “Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt”. Distinctia a fost acordata la Palatul Natiunilor Unite de la Geneva.
Primul sediu din istoria de 53 de ani.
Pe 11 aprilie, in prezenta unor personalitati de seama ale Romaniei, Corul National de Camera “Madrigal – Marin Constantin” a sarbatorit inaugurarea noului sediu, odata cu implinirea a 53 de ani de la primul concert. Acesta se afla la Sala Mare a Palatului, corpul C, etajul 3. Spatiile in care Madrigalul isi desfasoara activitatea masoara 600 de mp si au dotarile necesare, atat din punct de vedere artistic, cat si pentru personalul administrativ. Printre ele se numara o sala de repetitii a corului, numita “Marin Constantin”, sala “Madrigal”, dedicata repetitiilor pe partide, sala “Cantus Mundi”, utilizata pentru programul omonim si opt birouri administrative. Alaturi de Directorul de Onoare al Corului, Maestrul Ion Marin, printre invitatii la eveniment s-au numarat Consilierul Presedintelui Romaniei – Sergiu Nistor, Ministrul Culturii – Vlad Alexandrescu, Ministrul Muncii – Ana Costea, soprana Felicia Filip – managerul Operei Comice pentru Copii, pianistul Dan Grigore, fagotistul Miltiade Nenoiu – presedintele UNIMIR, actritele Emilia Popescu si Rodica Mandache.
Festivaluri.
Pe parcursul anului, Corul a sustinut concerte in festivaluri importante de pe intreg teritoriul Romaniei: Festivalul “Vacante muzicale” de la Piatra Neamt, Festivalul Concurs Coral International pentru Tineret “Gavriil Musicescu” de la Iasi, Festivalul de Muzica Veche de la Miercurea Ciuc, Festivalurile “Classics for Pleasure” si “Sibiu Opera Festival” de la Sibiu si Festivalul ”Saptamana Internationala a Muzicii Noi”.
469 de coruri de copii si 350 de dirijori pregatiti.
In cadrul programului initiat de dirijorul roman Ion Marin, la finalul anului 2016 s-a ajuns la cartografierea si infiintarea a 469 de coruri Cantus Mundi. in cadrul workshop-urilor organizate de specialistii Corului si sustinute in Alba Iulia, Bacau, Brasov, Braila, Buzau, Craiova, Galati, Iasi, Timisoara au fost pregatiti 350 de studenti, educatori, profesori si preoti, pentru a putea desfasura activitati corale. De asemenea, sub coordonarea dirijorului Anna Ungureanu si a managerului Emil Pantelimon, a vazut lumina tiparului “Manualul Cantus Mundi – Corul: de la idee la realizare”. in cadrul Festivalului Corurilor scolare, organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin Teatrul Excelsior, la nivelul capitalei, in ultimele 3 luni ale anului, au fost initiate nu mai putin de 120 de ansambluri corale. Formatiile Cantus Mundi au evoluat atat in concertele celebrului cor, cat si in cadrul unor importante evenimente bucurestene: Earth Hour 2016, Festivalul “Opera Copiilor” si spectacolul “Poveste de Craciun”.
Costumele de epoca, restaurate.
Tot in anul 2016, cele 40 de costume de epoca, ce au o vechime de peste 20 de ani, au fost restaurate, cu sprijinul scenografului Daniela Dragulescu. Procedura a durat aproape doua luni, pastrandu-se in detaliu elementele create initial.
Venituri duble fata de 2015.
Cu o noua strategie de marketare a produselor culturale realizate de institutie si cu o ampla campanie de promovare, bugetul de venituri proprii a cunoscut o evolutie spectaculoasa. Daca in anul 2015, Corul incasa din spectacole, bilete si materiale discografice suma de 247.000 lei, 2016 a adus o crestere de 106 %, la 510.000 lei.
Ora de muzica in scoli.
Anul 2016 a debutat cu o campanie-protest pentru sustinerea ramanerii in programa scolara a orei de educatie muzicala, intitulata “DA pentru Ora de Muzica”. Acestui demers i s-au alaturat personalitati ale vietii publice romanesti, precum Ion Marin, Alexandru Tomescu, Ducu Bertzi, Emma Zeicescu, Nicu Alifantis, Felicia Filip, Daniela Nane, Mihai Constantinescu, Valentin Racoveanu, Luminita Arvunescu, Zoli Toth s.a. Rezultatul a fost pozitiv, in ciuda intentiilor de a elimina ora de muzica de la anumite cicluri de invatamant.
“A fost un an plin de activitati, cu rezultate aproape incredibile si cu satisfactii pe toate planurile. 2017 ne va gasi, din nou, pe scena Festivalului International “George Enescu”, vom dubla numarul concertelor de Craciun si vom pregati programul special dedicat Centenarului Romaniei. Ne propunem sa ajungem la 1500 de coruri nou-infiintate si sa extindem reteaua Cantus Mundi in toata Romania, sub sloganul lansat deja: “Nicio scoala fara Cor”. Le multumim tuturor partenerilor si colaboratorilor Corului si, in special, publicului, fata de care avem marea responsabilitate de a duce mai departe ideea Madrigalului si a resuscita miscarea corala romaneasca. La multi ani!”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului National de Camera “Madrigal-Marin Constantin”.
Comentarii recente