Documentarul “Rețeaua” în regia lui Claudiu Mitcu va avea premiera internațională, la sfârșitul acestei luni, în Spania, în cadrul Valladolid International Film Festival.
Prestigiosul eveniment, ajuns la cea de-a 60-a ediție, se va desfășura în perioada 24-31 Octombrie.
“Rețeaua” va fi inclus, alături de alte 10 producții, în programul “Time of History”, secțiune competițională dedicată documentarelor.
În România documentarul poate fi văzut săptămâna aceasta în competiția Festivalului Internațional de Film Astra. Producția semnată de Claudiu Mitcu va fi proiectată miercuri 7 Octombrie, ora 19.30 și vineri 9 Octombrie, ora 16.30, în Aula Magna a Universității Lucian Blaga din Sibiu.
În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca “Rețeaua Citostaticelor”.
Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul “Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.
Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.
Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor “Nisipuri” (2007), “Australia” (2009), “Ciupelniţa”, “Circul vesel” (2010) și “Noi doi” (2011). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franţei în România “Premiul Drepturilor Omului” pentru abordarea deschisă a diversităţii din filmele sale documentare.
Comentarii recente