„V-am dat teatru, vi-l păziţi ca pe un lăcaş de muze”, asta spunea poetul Iancu Văcărescu acum două sute de ani, la inaugurarea primului spectacol din România.
De atunci şi până acum, lumea s-a hrănit cu mirajul teatrului. Şi, mai ales, în vremuri de criza, românii merg la teatru în număr impresionant, dintr-o nevoie copleşitoare de a uita, fie şi preţ de câteva ore, de realitatea zilelor noastre. Duminică, pe 27 martie, într-o nouă ediţie a emisiunii România, te iubesc! corespondentul special Toni Dohotariu invită telespectatorii în culisele teatrului românesc.
În ciuda faptului că există un public care vine la teatru într-un număr copleşitor şi tot mai mulţi tineri aleg să devină actori, spectacolele de altădată lipsesc, aşa cum afirmă marii maeştri ai teatrului românesc. „Teatrul pe care îl făceam noi nu se mai joacă”, mărturiseşte Mişu Fotino, „Dacă ceva radical nu se produce, teatrul în România, teatrul în lume merge în jos, cum societatea toată merge în jos, mergem mecanic spre consumerism”, declară şi Andrei Şerban.
Telespectatorii vor putea sa afle cum reuşeşte să reziste primul teatru independent din România şi vor păşi în cel mai nou şi elegant teatru din Bucureşti, bugetar, dar profitabil. „De stat, particular, clasic sau neconvenţional, teatrul nu moare, teatrul se transformă. Şi nu are vârstă cât timp reuşeşte să emoţioneze ceva în sufletele noastre”, a mărturisit Toni.
După aproape o viaţă pe scenă, Mişu Fotino, Victor Rebengiuc, Marcel Iureş, Ducu Darie şi Andrei Şerban oferă un regal de poveşti din spatele scenei. Culise, secrete, repetiţii inedite la piese care se joacă numai cu casa închisă, actori uriaşi în ipostaze necunoscute, un spectacol de mare clasă din spatele cortinei duminică, pe 27 martie, la România, te iubesc!.
Comentarii recente