Cea de-a treia editie a Salonului Nautic International Bucuresti si-a deschis portile pentru vizitatori. Trupa Veche a facut “echipa” cu organizatorii si expozantii pret de o reprezentatie live, deschizand evenimentul gazduit de Romaero Baneasa pe acorduri, si mai vesele, si mai triste, ca si realitatea cu care ne-am obisnuit cu totii deja. Dar, ca sa nu deviem de la subiect, ne vom rezuma in randurile de mai jos doar la portia de realitate cu care ne-am intalnit la SNIB 2011, o realitate promitatoare atat timp cat lucrurile se misca totusi in acest domeniu si chiar flatanta, din moment ce am constatat ca in Romania se produc ambarcatiuni frumoase care poarta cu ele povestile romanilor…
Firma NauticLife, unic importator al unora dintre cele mai importante nume din industria de profil: Beneteau (numarul unu mondial in productia de iahturi cu vele), Raymarine (liderul mondial in accesorii de navigatie), Buster (lider european in productia de ambarcatiuni din aluminiu) sau Marinepool (producator de imbracaminte de navigatie) si-a rezervat anul acesta cel mai mare stand la SNIB 2011, ocupand o suprafata de 429 mp. Tot ei au adus si cea mai mare ambarcatiune care poate fi admirata la editia din acest an a targului, un Swift Trawler 34 (produs de Beneteau), cu o lungime de 11,14 m si o greutate de 7 470 kg. Valoarea ambarcatiunii este de 253 875 euro.
Firma Unicomp, distribuitor oficial in Romania al marcilor Princess, Doral, Malibu, Cruiser si Sunstream, care ne-a obisnuit in anii precedenti ai evenimentului cu cele mai impunatoare standuri, a avut o prezenta mai modesta la editia din acest an a targului. Ambarcatiunea din imagine este un Malibu Sunscape 21 LSV cu o lungime de 6,55 m, care, in ciuda dimensiunilor mici, poate suporta la bord un numar de 14 persoane. Costul ambarcatiunii este de 80 505 dolari, fara TVA.
Firma Blue Marine Yachts comercializeaza la noi in tara ambarcatiuni cu vele si motor, reprezentand in Romania prestigioasele santiere Nautor’s Swan si Jeanneau. Anul acesta, firma s-a prezentat la targ doar cu machetele unora dintre ambarcatiunile spectaculoase pe care le aduce in Romania.
La editia din acest an a SNIB, American Nautics (unic importator de motoare inbord/outbord Mercury in Romania, precum si al mai multor branduri de ambarcatiuni, printre care se numara: Sealine, Bayliner, Boston Whaler, Trophy, Quicksilver, Nitro, Linder, Valiant sau ABS Terhi) s-a prezentat cu o gama variata de ambarcatiuni. Barca cu motor din imagine este un Quicksilver 540 Cruiser echipat cu motor Mercury 135 L Optimax. Pretul ambarcatiunii este de 19 950 euro + TVA.
Kara Sails, detinatoarea brand-ului Barci in bagaje a venit la targ cu o serie de produse care ne schimba putin conceptia asupra ceea ce inseamna sporturile nautice. Daca de obicei transportarea unei ambarcatiuni ne ridica probleme atunci cand vrem sa o luam cu noi in vacanta, in cazul “barcilor in bagaje” lucrurile se simplifica considerabil: tot ce avem de facut in cazul lor, este sa le impachetam frumos si sa le gasim un loc in portbagaj. Caiacele din imagine sunt demontabile, cantaresc intre 8,5 si 26 kg si au preturi cuprinse intre 565 si 1 890 de euro.
Ambarcatiunea din imagine, adusa in Romania de Barci in bagaje, este un Quattro XT + 545, poate primi fara probleme la bord trei adulti, cantareste doar 38 kg si este demontabila. Timpul de asamblare este de numai 15 minute. Asadar, poate deveni cu succes cel de-al patrulea membru al familiei in vacante…
Tot Barci in bagaje s-a gandit si la pasionatii autohtoni de scufundari, aducand pe piata aceste scutere submersibile Sea Doo, care va ajuta sa economisiti energie si, mai ales, oxigen, in timpul scufundarii. Pretul acestora este cuprins intre 399 si 1 129 de euro.
Pentru cei mai mici pasionati de sporturile nautice, Barci in bagaje a adus la targ acest Ski jet gonflabil, motorizat, marca Sea Doo, care poate atinge o viteza maxima de 3,2 km/h. “Jucaria” recomandata copiilor de peste 8 ani costa 290 de euro.
O premiera la editia din acest an a targului este si aparitia firmelor specializate in service complet pentru ambarcatiuni. Boat & Yacht Service ofera reparatii si intretinere pentru orice tip de motoare inbord/outbord si a tuturor echipamentelor de la bord, antifouling, precum si servicii de curatenie si intretinere.
O alta prezenta in premiera la SNIB 2011 sunt rulotele, care, ca si barcile, pot deveni resedinta noastra de vacanta. Rulota din imagine este marca Hobby si este adusa in Romania de RomCaravan , importatorul unic pentru Romania al companiei HOBBY, Germania, incepand din martie 2009. O astfel de rulota poate costa intre 11 830 si 19 980 de euro, in functie de dotari si dimensiuni. Dotarile standard ale acestui model includ: rezervor cu apa curata, boiler, aragaz 3 ochiuri, WC ecologic, masa, banchete, dulapuri, frigider, plasa tantari, sistem de incalzire.
Interior rulota Hobby De Luxe.
Daca ideea aventurilor de vacanta pe uscat nu va incanta, atunci nu trebuie sa ratati o vizita la standul firmei Hibiscus Sport, prezenta si ea la SNIB 2011. Hibiscus Sport este importator de echipamente pentru sporturile nautice: caiace (sit on top, sea kayak, pneumatice, whitewather), canoe, windsurf, SUP, kitesurf, surf, Open BIC, barci de pescuit si agrement, costume impermeabile si de neopren, veste de salvare, padele, accesorii windsurfing, kiteboarding si kayaking.
Daca tot va echipati cu echipamente si ambarcatiuni pentru sporturile nautice, atunci va trebui sa faceti un popas si la standul Lexonn, importator exclusiv al marcii Pen Duick. Creata in onoarea navigatorului francez Eric Tabarly, marca propune o gama de accesorii si textile casual de inspiratie marina. Purtand hainele create in cinstea lui Eric Tabarly, omul care a castigat in 1967 cursa pentru traversarea Atlanticului si care a devenit mai tarziu o “legenda” franceza a marii, trebuie sa aveti in minte una dintre vorbele celebrului navigator: “Pentru a exista omul are nevoie de pasiune”…
Mihail Mihai, director general al firmei SC Spat SA este unul dintre oamenii intalniti la SNIB 2011, datorita caruia am avut senzatia ca a meritat din plin vizita la eveniment. Firma pe care o conduce dumnealui produce ambarcatiuni romanesti, cum este si cea din imaginea de mai sus. Macheta pe care o puteti admira si voi este o reproducere in miniatura a Panzarului Moldovenesc, o ambarcatiune emblema a firmei SPAT SA, care s-a incumetat sa reconstruiasca o corabie stefaniana. Corabia, 100% romaneasca, a fost lansata la apa in ziua de 4 iulie 2004, cand se implineau 500 de ani de la trecerea in nefiinta a domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare.
Pasagerul fluvial Vega River, cu o lungime de 27,70 m este o nava restaurant proiectata pentru croaziere cu o durata maxima de 12 ore (one-day trip) si produsa de SPAT SA.
Daca sunteti curiosi sa aflati mai multe despre barcile romanesti produse la Galati, sau daca doar vi s-a deschis apetitul pentru domeniul nautic, aveti ocazia sa va intalniti cu ambarcatiunile si povestile lor la Salonul Nautic International Bucuresti care ramane deschis pana duminica, 27 februarie (inclusiv), ora 20.00. Pretul unui bilet de intrare este de 15 lei. Copiii sub 10 ani beneficiaza de intrare gratuita.
Comentarii recente