Dalai Lama spunea in cartea sa intitulata Arta fericirii ca: “Trebuie sa invatam cum sa vrem ceea ce vrem si nu cum sa avem ceea ce ne dorim pentru a obtine o fericire constanta si stabila”. Si se pare ca oamenii de stiinta sunt de acord cu spusele lui.
Conform neurologului Jaak Panskepp, drumul spre fericire ne face mai degraba cu adevarat fericiti decat ajungerea la destinatie. Neurologul care a facut numeroase studii pe animale a afirmat ca indeplinirea dorintelor noastre s-ar putea sa nu ne faca fericiti pe termen lung.
Vorbind la una dintre conferintele TEDx, la care savanti din toata lumea isi impartasesc opiniile care merita sa fie raspandite, Jaak Panskepp a evidentiat sapte Emotii Fundamentale: joaca, panica, grija, senzualitatea, frica, mania si instinctul de cautare. Potrivit renumitului neurolog, aceasta din urma, dorinta de a cauta, este cea care ne guverneaza de fapt fericirea. Panskepp si-a completat ideea spunand ca, dopamina (o chimicala din creier responsabila pentru starea ta de bine) este conectata la instinctul de cautare si cu cat exploram si cautam mai multe informatii, cu atat creierul nostru elibereaza mai multa dopamina, generand astfel un efect de recompensa.
Pe aceeasi lungime de unda cu ideile exprimate de profesorul emerit de origine estoniana Jaak Panskepp se afla si un filmulet recent al filosofului Jason Silva, creator al seriilor YouTube, Shots of Awe, in care a citat o carte despre viata a istoricului si filosofului James P. Carse:
“Jocurile finite sunt jucate pentru a pierde sau pentru a castiga. Jocurile infinite sunt jucate pentru a mentine jocul.
Nu mai este vorba despre alb si negru… este vorba despre a mentine jocul… nu este despre a cuceri, este despre a continua sa existati, sa contemplati…”
Studii anterioare pe tema fericirii au aratat ca nu bogatia sau averea ne face fericiti, ci cautarea si mentinerea constanta a relatiilor de calitate.
Pe voi ce va face fericiti?
Foto: psychologies.co.uk
Comentarii recente