Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care si le pun parintii este: de ce nu ma asculta copilul meu? Ceea ce nu inteleg parintii in general este faptul ca pustii au alte prioritati. De la conflictul cu X de la scoala/gradinita, la dorinta de a se uita putin la televizor, la construirea unei noi capodopere din Lego, etc, etc. Parintii sunt pe ultimul loc pe lista lor, de aceea, fiind atat de ocupati, ei nu inteleg de ce e atat de important sa faca baie la ora Y. Asadar, cum faci ca sa obtii ceea ce iti doresti de la copilul tau?
Nu vorbi pana nu vezi ca esti ascultat!
Stabileste o conexiune cu copilul inainte de a incepe sa vorbesti. Daca strigi din celalalt capat al camerei e putin probabil sa fii ascultat. Apropie-te de copil, lasa-te la nivelul lui, observa ce face si fa un mic comentariu despre activitatea lui: wow, ce desen frumos ai facut. Studiile arata ca atunci cand ne simtim conectati la o alta persoana suntem mai deschisi la influenta ei. Asadar, in felul acesta iti va fi mai usor sa te faci ascultat. Arata-i respect pentru ceea ce face el, asteapta sa isi ridice privirea spre tine, priveste-l in ochi, si abia apoi vorbeste. Ca sa fii sigur ca i-ai captat atentia, pune o intrebare de genul: pot sa iti spun ceva? Cand se uita la tine, reincepe sa vorbesti. (Sa nu fii surprins cand copilul tau va incepe sa foloseasca aceeasi metoda cand va dori sa iti spuna ceva. Si daca vei dori sa fii ascultat, va trebui sa asculti si tu la randul tau).
Nu repeta!
Daca ai cerut ceva si nu ai fost ascultat, nu repeta la infinit acelasi lucru pana ajungi sa te enervezi. Inseamna ca pur si simplu nu i-ai captat atentia si trebuie sa te intorci la pasul 1.
Foloseste cuvinte putine
Multi dintre noi pierdem atentia copilului complicand mesajul cu prea multe cuvinte. Fii scurt si la obiect si fii zgarcit cu cuvintele. Te vei face mai rapid si mai usor inteles.
Pune-te in locul lui
Imagineaza-ti ca esti absorbit de ceva ce iti place foarte mult: o carte, o emisiune TV, un joc pe calculator. Partenerul tau vine si iti cere sa faci cu totul altceva. Cum te simti? Te conformezi imediat? Copilul tau nu impartaseste aceleasi prioritati ca si tine, el doar se adapteaza la nevoile tale. Si nici tu nu trebuie sa impartasesti aceleasi prioritati cu el, doar ca trebuie sa intelegi cat de mult inseamna pentru el ceea ce face.
Obtine-i cooperarea
Nimeni nu vrea sa asculte de cineva care da ordine. De fapt, atunci cand primim un ordin, tendinta noastra naturala este de a opune rezistenta. Gandeste-te cum te simti atunci cand cineva iti ordona. Asadar, mentine tonul vocii cald, si incearca sa oferi variante atunci cand e posibil.
“E timpul sa faci baie. Vrei sa mergem acum sau in cinci minute? Bine, mergem in 5 minute fara comentarii”. Daca trebuie sa ii faci baie chiar in acel moment, spune-i asta ca pe un ordin dar cu ton calm si cu empatie. “Am cazut de acord sa mergem acasa in 5 minute si au trecut cele cinci minute. Stiu ca ai fi vrut sa stai afara toata noaptea si sa te joci. Cand vei fi mare pun pariu ca te vei juca toata noaptea in fiecare noapte. Acum trebuie sa mergem, sa mergem!”
Pastreaza-ti calmul!
In momentul in care ne enervam, copiii nu se mai simt in siguranta si intra in modul de lupta. In incercarea de a se autoapara, ei nu mai sunt receptivi la mesajele noastre, deci nu mai asculta. Asadar, daca tot ce iti doresti este ca toata lumea sa urce in masina, atunci nu pierde vremea cu morala: de ce nu m-ai ascultat de prima data, de ce nu ai urcat cand am spus, etc, etc. Atunci toata lumea va deveni mult mai suparata, inclusiv tu si totul va decurge mult mai greu. Dupa ce s-a urcat toata lumea in masina, provoaca copilul la un brainstorming despre metode eficiente de a pleca mai repede din casa atunci cand se merge in oras.
Formeaza o rutina
Multi dintre parinti comunica cu copiii lor intr-un mod deficitar cicalindu-i tot timpul. In aceste conditii nu e de mirare ca ei nu mai asculta. Atat timp cat stabilesti o rutina in viata copilului tau nu mai e nevoie sa fii ca un sergent de batalion. Ce face copilul inainte de a pleca de acasa? Rutina: schimbat, spalat pe dinti, mers la toaleta, pus pantofii, incheiat la sireturi, etc. Din moment ce copilul cunoaste aceasta rutina, tot ce mai trebuie sa faci este sa-i amintesti ce a uitat. Ce trebuie sa faci dupa ce te-ai imbracat?
Asculta!
Daca te holbezi la ecranul telefonului in timp ce copilul iti povesteste ce a facut la scoala, tu fiind modelul de urmat in casa, sa nu ai asteptari prea mari de la copil. Inceteaza orice faci si asculta-l. Dureaza doar cateva minute. Daca vei face asta, vei avea sanse ca el sa te asculte si mai tarziu cand va fi adolescent.
Incearca sa intelegi
De cele mai multe ori, copiii nu ne asculta pentru ca nu sunt conectati la noi. Insa daca urmezi toti pasii de mai sus si copilul tot nu te asculta e posibil ca el sa aiba o problema de auz. In cazul acesta, nu ar fi rau sa mergeti la un consult ORL.
Uita de ordine, limiteaza-le doar la ceea ce nu poate fi negociat cu adevarat
Daca ai lucrat vreodata cu cineva care dadea toata ziua ordine inseamna ca stii ca nu prea iti venea sa colaborezi cu respectivul. Nu trebuie ca fiecare interactiune cu copilul sa fie un ordin. Ofera-i in schimb afectiune, momente placute impreuna si minimalizeaza ordinele.
Comentarii recente