Suntem oameni, mereu inconjurati de oameni… Privind in jurul nostru si comparandu-ne cu alti oameni, adeseori ne simtim… niste ciudati. Insa asta e normalitatea, arata un nou studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Yale, care confirma ceea ce stiam de mult: oamenii nu sunt altceva decat o gramada de ciudati. Si asa ar si trebui sa fie…
Care sunt sansele sa fi cautat pe Google macar una dintre urmatoarele lucruri: Cand e normal sa te casatoresti? Cand e normal sa mergi la culcare? E normal sa dormi cu un ursulet de plus? E normal sa vorbesti cu cainele tau? etc Probabil ca foarte mari. Iar toate aceste cautari ale noastre sunt cel mai probabil inutile. Pentru ca, conform studiului Yale condus de Avram J. Holmes si Lauren M. Patrick, nu exista normalitate, nici pentru oameni si nici pentru creierele noastre. Optimalitatea in neurostiinta clinica este un mit, spun cercetatorii, in timp ce schimbarea si varietatea sunt mult mai normale pentru viata si pentru progresul unei specii.
Insa studiul de fata nu este numai o consolare pentru toti cei care se simt ciudati, avand implicatii si in psihiatrie si furnizand indicatii despre cum ar trebui percepute si tratate bolile psihice.
Concluzia cercetatorilor vizavi de ciudati vs. normali in societatea noastra a fost ca: “Nu exista un profil universal optimal al functionarii creierului”.
Cand ciudatenia este nociva si cand ciudatenia e perfect normala?
Si atunci… inseamna ca nu e nimic anormal sa infuleci 10 hot-dogs la prima ora dimineata? Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este cat se poate de simplu. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a fi om, iar termenul normal este unul relativ care depinde de momentul, locul si circumstantele in care te afli. Asadar, in cazul in care infuleci 10 hot dogs la micul dejun, nu putem spune daca acesta este un comportament normal sau nu, dar putem spune ca este un comportament nesanatos, atat fizic cat si mental. In cazul in care acest lucru se intampla la un concurs de infulecat hot-dogs, comportamentul devine mai logic, dar tot ramane nesanatos din punct de vedere fizic. Prin urmare, cand cineva da iama in hot-dogs la prima ora dimineata si mananca cat o echipa de fotbal, nu ar trebui judecat automat ca avand o boala mintala, ci ar trebui luati in considerare si alti factori individuali…
Acestea fiind spuse, dat fiind faptul ca nu exista un model universal valabil al functionarii creierului, granita care separa sanatatea mintala de boala nu poate fi trasata foarte clar, judecand dupa un singur comportament sau dupa un singur aspect al functiei cerebrale. In izolare de exemplu, orice trasatura comportamentala, psihologica sau neurobiologica data nu este de obicei nici buna, nici rea. In acest caz trebuie luate in considerare mai degraba varsta persoanei, reteaua sociala si mediul inconjurator care pot avea o influenta uriasa asupra costurilor si beneficiilor pe care le presupune o anumita trasatura.
Asadar, concluzioneaza Avram J. Holmes, unul dintre autorii studiului, daca ciudatenia ta iti da de furca si iti face existenta un chin continuu, ar fi bine sa cauti ajutor psihiatric, insa, in schimb, daca esti perfect fericit, sanatos si productiv cu ciudatenia care te caracterizeaza cu tot, atunci… cine spune ca “anormalitatea” ta e un lucru rau?
Comentarii recente