Un studiu efectuat de un grup de cercetatori de la Universitatea Nationala din Australia a demonstrat ca persoanele care nu sunt angajate au o sanatate mintala mai buna decat persoanele nemultumite de job-ul lor. Studiul s-a bazat pe datele adunate pe parcursul a sapte ani de la 7000 de respondenti.
Concluziile studiului, publicate in revista Time, i-au surprins pana si pe autorii cercetarii, intrucat, mult timp s-a crezut ca un individ care are un job platit este mult mai fericit decat un individ care nu este angajat. De fapt, acest lucru este adevarat doar in cazul indivizilor care au un job care le ofera satisfactii, in cazul celor care au un job de care nu sunt multumiti, situatia avand repercusiuni negative asupra sanatatii mintale. Cercetatorii de la Universitatea din Australia au analizat modul in care anumite atribute psihosociale ale unui loc de munca afecteaza starea de bine a indivizilor. Concluzia a fost ca un job nesatisfacator (cu cerinte mari, nivel scazut de decizie, nesigur si cu un raport dezechilibrat intre eforturile depuse si nivelul de recompensa) are efecte negative mai mari asupra sanatatii mintale a individului decat lipsa efectiva a unui job. Studiul a aratat asadar ca indivizii angajati au o sanatate mintala mai buna decat somerii, dar si ca, indivizii nemultumiti de job-ul lor au o sanatate mintala mai proasta decat somerii. Indivizii care au trecut de la statutul de somer la un job de care erau multumiti au inregistrat cresteri ale starii generale de bine cu 3,3 puncte, in timp ce persoanele care au trecut de la statutul de someri la cel de angajati la un loc de munca sub nivelul aspiratiilor lor, au inregistrat scaderi cu 5,6 puncte ale starii generale de bine.
Concluzia a fost ca somerii si indivizii care presteaza orice tip de munca chiar daca este sub nivelul pregatirii si aspiratiilor lor ar trebui sa isi caute un nou job care sa le ofere mai multa securitate, autonomie si un volum rezonabil de munca.
Cercetatorii au atras atentia in acelasi timp angajatorilor ca ar trebui sa fie mai atenti la starea de sanatate mintala a angajatilor lor, muncitorii fericiti fiind un beneficiu semnificativ pentru eficienta muncii. Degradarea conditiilor de munca, au mai atras atentia cercetatorii, va implica ulterior costuri asupra sanatatii angajatilor, fapt care, pe termen lung, ii transforma in indivizi contraproductivi atat din punct de vedere social cat si economic…
ohoo, Oitlia, vad ca afacerile se fac “in familie”:). Ce poate fi mai bun decat un angajat stresat la indemana:)
ce sa-i faci daca e greu sa gasesti poze relevante pentru articole uneori:) ne descurcam cu ce avem in “arhiva” :))