Paradoxal, numele primei statii spatiale construite de China, Tiangong-1, inseamna in traducere “Palat ceresc”. Abandonata si scapata de sub control, statia spatiala de 8,5 tone, a dat emotii negative multor pamanteni in momentul in care s-a zvonit ca parti intregi din ea urmeaza sa cada in diverse locuri de pe Terra saptamana viitoare. Noile vesti sunt si mai ironice. Parti din fosta statie spatiala chinezeasca urmeaza sa ajunga pe Pamant chiar de 1 Aprilie… fara pacaleala…
Insa potrivit expertilor in deseuri spatiale, sansele ca vreun pamantean sa fie lovit de un rest metalic provenit de la aceasta sunt zero, adica una la un trilion.
Potrivit lui Andrew Abraham, un analist al Aerospace Corporation, o organizatie nonprofit care realizeaza cercetare si analiza pentru United States Air Force: “Exista sanse foarte, foarte, foarte mici” ca vreo bucata de metal provenind din Tiangong-1 sa loveasca vreun pamantean. Acesta a mai spus in aceasta ordine de idei: “Mi-as face mai degraba griji pentru chestii precum traversatul strazii decat pentru resturile provenind din Tiangong-1”, a spus Andrew Abraham citat de The New York Times.
Andrew Abraham nu este singurul expert care spune ca riscurile pentru oameni de a fi loviti de resturi provenind din statia spatiala chinezeasca sunt foarte mici. Tim Flohrer, expert in deseuri spatiale de la Agentia Spatiala Europeana, a spus ca riscurile sunt semnificativ mai mici decat de a fi loviti de un fulger.
Pentru zonele aflate mai la nord de 42.7 latitudine nordica, aici fiind incluse Seattle, Marea Britanie sau Rusia, sansele ca resturile statiei sa loveasca pe cineva sunt exact zero. Asta pentru ca orbita Tiangong-1 nu va ajunge atat de departe la nord. Acelasi lucru este valabil si pentru regiunile aflate la sud de 42,7 latitudine, dar acele zone sunt in mare parte nepopulate.
Agentia Spatiala Europeana si-a actualizat prognoza cu privire la ajungerea pe Pamant a resturilor din Tiangong-1, acest lucru putandu-se intampla oricand incepand de vinerea aceasta pana lunea viitoare.
Predictia celor de la Aerospace este similara cu a Agentiei Spatiale Europene, aceasta preconizand ca impactul resturilor din statia spatiala chinezeasca cu Terra ar putea avea loc duminica (plus, minus cateva zile).
Predictiile au ramas constante in ultimele zile cu privire la data, insa in privinta locului unde se vor prabusi ramasitele care vor supravietui atmosferei terestre este greu de facut o anticipare pana in ultimele ore dinaintea aterizarii. In momentul de fata statia se roteste in jurul Pamantului de 16 ori pe zi.
Statia spatiala chinezeasca lansata in 2011, cu o greutate de 8,5 tone va ajunge pe Terra cel mai probabil in proportie de 10% – 40%, fara sa arda, date fiind dimensiunile impresionante. Cum China nu a dezvaluit detalii cu privire la aspectul statiei, este dificil sa se faca estimari mai precise.
China planificase initial sa foloseasca propulsoarele pentru a ghida statia sa se prabuseasca intr-un ocean. Insa o defectiune aparuta in 2016 a pus capat definitiv comunicarii cu statia.
Un satelit de cercetari pentru atmosfera superioara cantarind in jur de 5 tone a aterizat in mod similar pe Pamant in 2011. 26 cele mai mari parti din el cantarind fiecare in jur de 150 de kilograme s-a asteptat sa ajunga pe Pamant insa, din fericire acestea s-au prabusit in Oceanul Pacific.
Nave spatiale chiar mai mari decat statia spatiala chinezeasca s-au prabusit in trecut pe Pamant fara a rani oameni. Este si cazul Skylab, prima statie spatiala americana, de 10 ori mai mare decat Tiangong-1, care, cand s-a prabusit in 1979 a aterizat in vestul Australiei fara incidente.
Cand nava spatiala Columbia s-a dezintegrat in timpul aterizarii din 2003, cei sapte astronauti de la bord au fost ucisi, dar nimeni de pe Pamant nu a fost ranit in ciuda celor 82.000 de bucati din nava care au ajuns pe planeta sub forma unui “dus” care a stropit America din Texas pana in Louisiana.
Pana in prezent doar o persoana figureaza oficial ca ar fi fost lovita de resturi spatiale. In 1997, o bucata de metal de 15 cm, care se crede ca provenea de la racheta Delta 2, a atins umerii lui Lottie Williams, din Tulsa, Oklahoma. Aceasta nu a fost ranita.
Comentarii recente