Stratul de ozon de deasupra regiunii arctice este mai subtire ca niciodata din cauza substantelor chimice nocive care persista in atmosfera si a iernii deosebit de friguroase din acest an, au avertizat expertii ONU.
Stratul de gaze care protejeaza Pamantul de efectele daunatoare ale razelor ultraviolete s-a deteriorat continuu in ultimii ani din cauza substantelor chimice folosite in fabricarea frigiderelor, aparatelor de aer conditionat, stingatoarelor de incendii si chiar a banalului fixativ.
In anul 1987 a fost semnat un tratat care prevedea reducerea utilizarii clorofluorocarburilor, halonilor si a altor substante chimice la fel de nocive, dupa ce s-a observat aparitia unei gauri in stratul de ozon de deasupra Antarcticii. In ciuda acestei initiative, substantele chimice vinovate de subtierea stratului de ozon persista in atmosfera zeci de ani, motiv pentru care stratul protector se deterioreaza in continuare.
Organizatia Meteorologica Mondiala a declarat, potrivit The Telegraph, ca stratul de ozon de deasupra regiunii arctice s-a diminuat cu aproape 40 % de la inceputul iernii pana la sfarsitul lunii martie, depasind precedenta pierdere sezoniera cu aproximativ 30%. Diminuarea accelerata a stratului de ozon de anul acesta a fost pusa pe seama substantelor nocive existente in atmosfera si a iernii deosebit de friguroase. Desi la sol s-au inregistrat temperaturi mai calduroase, in stratosfera s-au inregistrat temperaturi foarte scazute. Acest fapt provoaca o reactie chimica ce epuizeaza stratul de ozon. Oamenii de stiinta spun ca racirea stratosferei este cauzata de aceeasi factori care sunt vinovati si de incalzirea globala. Subtierea stratului din zona arctica face ca razele ultraviolete sa fie mai periculoase acum in Scandinavia, Siberia si Groenlanda.
Ozonul este un filtru natural care ne apara de razele ultraviolete care cauzeaza in lipsa acestei protectii arsuri, cataracta, cancer de piele sau distrugeri ale vegetatiei.
In ciuda situatiei alarmante oamenii de stiinta spun ca stratul de ozon din zona arctica nu este inca atat de subtire ca cel din Antarctica, unde a aparut o gaura in stratul de ozon, ale carei efecte asupra sanatatii oamenilor sunt resimtite in Australia si Noua Zeelanda.
Se preconizeaza ca stratul de ozon va reveni la nivelurile de dinainte de anii ’80 in perioada 2030-2040 datorita semnarii protocolului din 1987 de la Montreal, la care au aderat atunci 196 de natiuni si care prevedea reducerea utilizarii substantelor chimice care dauneaza stratului de ozon.
Comentarii recente