In ce an suntem? Intrebarea e mai grea decat pare… Pentru ca anul in care suntem difera in functie de diversele calendare create de oameni de-a lungul timpului. In functie de inceputul pe care il au diversele culturi pentru aceasta numaratoare si de modul in care se numara, iata in ce ani mai sunt natiile lumii:
Noi, ca majoritatea tarilor lumii, vom trece in 2018 anul viitor pentru ca ne ghidam dupa calendarul gregorian, introdus de papa Grigore al 13-lea in locul celui iulian. Diferenta dintre aceste doua calendare astazi este de 13 zile, si creste cu 3 zile la fiecare 400 de ani. De aceea, moldovenii de exemplu, sarbatoresc Anul Nou pe vechi, este vorba de fapt de Anul Nou dupa calendarul iulian. Calendarul gregorian a fost introdus in 1582 in tarile catolice si s-a raspandit treptat in aproape toate tarile lumii.
Thailanda trece in anul 2561
Oficial, Thailanda traieste dupa calendarul lunar budist a carui numaratoare incepe in momentul in care Budha a atins Nirvana. Thailandezii folosesc si calendarul gregorian in paralel, datele de pe bunusi si documente fiind trecute dupa acest calendar. Dupa calendarul budist se mai ghideaza si Sri Lanka, Cambodgia, Laos si Myanmar.
Etiopia trece in anul 2011
Calendarul etiopian este cu 8 ani in urma celui obisnuit. Mai mult, calendarul etiopian are 13 luni: 12 luni de 30 de zile si o luna de 5 sau 6 zile, in functie de ce fel de an este: bisect sau nebisect. De asemenea, ziua lor nu incepe la miezul noptii ci la rasarit. Calendarul din Etiopia de bazeaza pe vechiul calendar din Alexandria.
Israelul trece in anul 5778
Calendarul evreiesc este oficial folosit in Israel in paralel cu cel gregorian. Insa toate sarbatorile evreiesti, zilele de comemorare, si zilele de nastere ale rudelor se sarbatoresc dupa vechiul calendar evreiesc. Lunile incep o data cu luna noua, iar prima zi a anului (Rosh Hashanah) poate fi doar o zi de luni, marti sau sambata. Calendarul evreiesc incepe cronologia de la prima luna noua care a avut loc pe 7 octombrie, anul 3761 i.Hr. la ora 5 si 204 parti. O ora in calendarul evreiesc este formata din 1 080 de parti, fiecare parte fiind formata din 76 de momente.
Pakistanul trece in anul 1439
Calendarul islamic este folosit pentru determinarea datelor anumitor sarbatori dar este considerat si calendar oficial in anumite tari musulmane. Cronologia incepe de la Hijra, data la care profetul Mahomed si primii musulmani au emigrat la Medina (622 d.Hr). Ziua incepe aici la apus si nu la miezul noptii. Luna incepe in prima zi in care luna este crescatoare dupa luna noua. Lungimea unui an in calendarul islamic este cu 10 – 11 zile mai mica decat in calendarul solar.
Iranul trece in anul 1396
Calendarul persan sau calendarul solar Hijri este calendarul oficial in Iran si Afghanistan. Acest calendar solar astronomic a fost creat de un grup de astronomi care l-a inclus si pe renumitul poet Omar Khayyam. Cronologia incepe cu Hijra ca si calendarul islamic, dar este bazat si pe anul solar. Saptamanile incep sambata si se termina vinerea, aceasta fiind mereu zi libera.
Oamenii trec in 1939 in India
Calendarul unificat al Indiei a fost creat nu cu mult timp in urma si a fost introdus in anul 1957. El se bazeaza pe calcularea vechii Ere Saka, vechiul sistem cronologic larg raspandit in India si Cambodgia. In India exista si alte tipuri de calendare folosite de diferite natii si triburi. Unele incep cronologia de la moartea lui Krishna (3102 i.Hr), altele de la venirea lui Vikram la putere in anul 57, iar altele de la moartea lui Gautam Buddha (543 d.Hr).
Japonia trece in anul 30
In Japonia exista doua cronologii: una care incepe cu nasterea lui Hristos si una traditionala. Cea traditionala este bazata pe anii de domnie ai imparatilor japonezi. Fiecare imparat da domniei sale un nume: motto-ul domniei sale. Incepand din 1989, japonezii traiesc “era pacii si linistii”, iar tronul ii apartine imparatului Akihito. In cele mai multe documente oficiale sunt folosite doua ere: una dupa calendarul gregorian si una dupa era actuala din Japonia.
China trece in anul 4716
Calendarul chinezesc este folosit in Cambodgia, Mongolia, Vietam si alte tari asiatice. Cronologia incepe cu data la care Imparatul Huangdi si-a inceput domnia, adica anul 2637 i.Hr. Calendarul este ciclic si se bazeaza pe ciclurile astronomice ale lui Jupiter. Un ciclu al lui Jupiter in jurul soarelui dureaza 12 ani, iar acesti ani primesc nume de animale. Anul 2018 va fi anul cainelui.
Sursa: BrightSide
Comentarii recente