NU CNTOZEAĂ ÎN CE ODRNIE SNUT SCIRSE LIERTELE ÎTNR-UN CNUVÂT.
SIGUNRUL LCURU IPMOTARNT E CA PIRMA ȘI UTLIMA LIERTĂ SĂ FIE LA LCUOL LOR.
Află trucurile și scurtăturile pe care creierele noastre le folosesc pentru a înțelege cuvintele de mai sus și lumea înconjurătoare – și cât de ușor pot fi creierele noastre păcălite – în noul serial din trei părți TESTEAZĂ-ȚI MINTEA difuzat duminica, 16 octombrie, de la ora 21.00, la National Geographic.
Creierele noastre sunt construite pentru a desluși ceea ce vedem, auzim, mirosim, atingem sau gustăm și completează spațiile goale cu ceea ce așteptările noastre sugerează că ar trebui să fie în loc. Acest lucru ne ajută să înțelegem propoziții chiar și atunci când literele nu se află în poziția lor corectă. Însă, deși creierul nostru este admirabil în descifrarea lumii înconjurătoare, cât de mult ar trebui să avem încredere în el? Suficient încât să facem mai multe lucruri deodată, cum ar fi să vorbim la telefon în timp ce conducem mașina? Ți se pare ușor să observi un pinguin la dimensiuni reale dansând? Dar ce părere ai despre mersul pe bicicletă cu ochii închiși sau despre alegerea vinovatului dintr-un șir de suspecți la poliție atunci când ai fost martorul unei infracțiuni?
Documentarul Testează-ți mintea studiază creierul uman printr-o serie de experimente interactive complexe pentru a descoperi cât de ușor poate fi creierul păcălit. Cu o putere de 12 wați, creierul este responsabil pentru fiecare gând fugitiv, fiecare decizie de moment și fiecare judecată complexă. Totodată, are și el trucurile lui – și câteva metode de a face scurtături – atunci când interpretează modul în care vedem lumea. Acest documentar special din trei părți te va provoca să regândești cât de multă încredere acorzi creierului, de la memorie la capacitatea de a face mai multe acțiuni simultan.
Magicieni precum David Copperfield știu că atenția creierului este precum monezile; ai o cantitate limitată și trebuie să ai grijă cum o folosești. O distragere subtilă sau o iluzie optică rapidă îți pot fura atenția – sau portofelul – dacă se întâmplă să încapi pe mâinile abile ale unui hoţ. Copperfield și alții demonstrează cum o formă elegantă de controlare a atenției te poate lăsa vulnerabil la ceea ce se numește ”orbire la schimbare” – incapacitatea de a observa schimbări majore care se întâmplă chiar sub nasul tău. Totul în episodul Atenție!.
Dacă ai privit vreodată ceva ce părea dureros și te-ai trezit clipind, nu ești singurul. Se pare că, atunci când privim pe altcineva făcând ceva, creierele noastre cred deseori că suntem implicați în acea acțiune, ceea ce poate genera trăirea unor senzații precum durere sau greață. Episodul Crezi ce vezi? dezvăluie cum simțurile îți pot fi exploatate pentru a te face să auzi, să simți sau să vezi lucruri în mod incorect. De asemenea, prezintă un bărbat orb capabil să meargă pe bicicletă ”văzând” cu urechile prin utilizarea unei forme de ecolocație inventată de el însuși.
Ai o memorie bună? Imaginează-ți un grup de oameni care urmăresc un truc cu cărți de joc, într-un parc, într-o după-amiază târzie. Apoi, o distragere: o femeie începe să țipe către un bărbat într-o limbă străină. Apropiindu-vă, brusc tu și ceilalți 20 de martori urmăriți în direct un jaf. Beneficiind de luxul de a revedea scena, crezi că ai fi capabil să alegi adevăratul vinovat dintr-un șir de suspecți la poliție? Află de ce tu și aproape toți ceilalți martori veți fi tentați să identificați greșit același bărbat din șirul de suspecți, în episodul Memoria.
Episoade:
TESTEAZĂ-ȚI MINTEA!: ATENȚIE! (duminica, 16 octombrie, ora 21.00)
Când vine vorba despre controlarea – și manipularea – atenției, unii dintre experții eminenți ai lumii în acest domeniu nu sunt oameni de știință, sunt magicieni precum David Copperfield. Atenția funcționează oarecum ca un reflector pentru a filtra și înțelege lumea noastră agitată, însă poate fi ușor controlată și înșelată. Copperfield și o echipă de experți testează și păcălesc folosind o formă elegantă de control asupra atenției. Ei demonstrează cum un hoț poate fura eșarfa din jurul gâtului tău sau cum un un grup de oameni poate să nu observe un pinguin uriaș dansând chiar și atunci când acesta dansează ostentativ chiar sub ochii lor. Crezi că ți-ai dezvoltat atenția suficient încât ai devenit maestru în a face mai multe lucruri deodată? Testează-ți această abilitate cu un simulator de ultimă generație… și gândește-te de două ori data viitoare când vrei să vorbești la telefon în timp ce conduci.
TESTEAZĂ-ȚI MINTEA!: CREZI CE VEZI? (duminica, 16 octombrie, ora 22.00)
Pătrunde în cel mai performant computer – creierul uman – și descoperă cum regizorii de la Hollywood folosesc culorile, lumina, mișcarea, adâncimea și sunetul pentru a crea iluzii senzoriale răvășitoare. E posibil să trăiești senzația că-ți tai degetul din greșeală… doar privind asta la televizor? Mare parte din ceea ce experimentăm poate fi simplă imaginație, pentru că mintea noastră umple spațiile și completează tabloul lumii bucată cu bucată, fiind construită astfel încât să corecteze ”petele oarbe” ale ochilor noștri. Dar ce se întâmplă atunci când simțurile noastre sunt înșelate? Urmărește o iluzie uluitoare care-i face pe oameni să ”simtă” prin ochi și cunoaște un bărbat orb care poate umbla pe străzi aglomerate și chiar merge cu bicicleta ”văzând” cu urechile.
TESTEAZĂ-ȚI MINTEA!: MEMORIA (duminica, 16 octombrie, ora 23.00)
Când vine vorba de memorie, lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi: detaliile încep să dispară, amintirile se schimbă și, uneori, creierele noastre umplu spațiile goale și creează amintiri vizuale false. Experții programului nostru și-au propus să afle unde sunt localizate amintirile în creierul nostru examinând fiecare milimetru al acestuia. Investigând fiecare piesă din puzzle-ul memoriei, de la modul cum recunoaștem chipuri până la cum putem muta amintirile din sertarul de scurtă durată în cel de lungă durată, cercetătorii dezvăluie cele mai subtile aspecte ale amintirilor care ne fac să fim ceea ce suntem. Memoria este esențială atunci când am fost martorii unei infracțiuni. Dar experimentatul detectiv care a colaborat la realizarea acestui episod demonstrează că 20 de martori diferiți pot avea 20 de amintiri diferite, un fenomen care deseori duce la identificarea greșită a vinovatului dintr-un șir de suspecți la poliție.
Comentarii recente