Daca te-ai plimbat in ultima vreme prin Bucuresti, ai vazut deja probabil reclama originala la acest film. Un manechin suspendat, tinand in mana o prajina si parand ca merge pe o sarma ce uneste cele doua maluri ale Dambovitei. Imaginea e deja destul de…. datatoare de fiori, dar ce ai simti daca un individ 100% real, ar merge pe o franghie suspendata intre cele doua (foste) Turnuri Gemene americane ale cladirii World Trade Center din New York?
Daca vrei sa experimentezi aceasta senzatie, ai ocazia de azi, mergand la filmul The Walk, regizat de Robert Zemeckis, cel care ne-a mai delectat de-a lungul timpului cu filme tari precum: Forrest Gump, Cast Away, Back to the Future sau Flight.
In afara, unde premiera filmului a avut loc deja, presa a raportat faptul ca spectatorii care merg la The Walk experimenteaza senzatie de greata, stare de vertij, iar cei mai slabi de fire, umplu toaletele dupa proiectie pentru a vomita. Nu suna prea incurajator nu-i asa? In aceste conditii te intrebi probabil, care-i treaba cu The Walk?
Ei bine… filmul spune povestea adevarata a francezului Philippe Petit (actualmente 66 de ani) – jucat de Joseph Gordon-Levitt- care, in august 1974 a traversat ilegal golul dintre Turnurile Gemene pe o franghie suspendata la 411 metri altitudine, fara cablu de siguranta, realizandu-si astfel un vis ce a luat nastere in timp ce isi astepta randul la dentist.
Intr-o astfel de imprejurare, Philippe a vazut, la varsta de 17 ani, pentru prima data in viata, intr-o revista, o fotografie a Turnurilor Gemene. Atunci s-a gandit ca el ar putea face ceea ce multa lume considera imposibil.
Philippe Petit a fost un tanar nonconformist, care pana la varsta de 17 ani a fost dat afara din 5 scoli, motiv pentru care tatal sau, pilot la Air Force Franta, l-a dat afara din casa. Ulterior, tanarul si-a castigat existenta fiind jongler, mim, alpinist, scamator si un AS al mersului pe sarma. Cu toate acestea, Philippe era constient ca va avea nevoie de mai mult decat curaj si talent pentru a duce cu bine la capat planul sau, de a traversa pe sarma golul dintre Turnurile Gemene, intre care exista un decalaj de 34 de metri.
Prin urmare… a inceput antrenamentele. In 1971 a mers pe sarma intre cele doua turnuri ale catedralei Notre Dame din Paris. La scurt timp dupa aceea, a mers pe sarma intre pilonii care sustin Sydney Harbour Bridge, la 91,44 m. Cand a ajuns insa, in ianuarie 1974, in fata celor doua Turnuri Gemene, a ridicat ochii in sus… atat de sus… si s-a gandit ca era intr-adevar imposibil. Pana in august 1974, tanarul cutezator a studiat asemeni unui hot de bijuterii turnurile, transformandu-se in egala masura in arhitect, jurnalist si fotograf.
Marea provocare pentru realizarea visului sau, a fost intinderea cablului, care cantarea in jur de un sfert de tona, intre cele doua turnuri. A reusit acest lucru insa cu ajutorul echipei pe care si-a format-o intre timp. Deghizati in arhitecti si muncitori, oamenii lui au reusit sa urce in cele doua turnuri si sa intinda cablul pe care Philippe avea sa isi traiasca visul. Pe 6 august 1974, la ora 6.00 a.m, totul era pregatit pentru ca Philippe Petit sa dovedeasca lumii ca nimic nu e imposibil. Cel mai greu a fost momentul in care si-a luat piciorul de pe cladire, pentru a-si muta trupul cu totul pe franghie. Petit a gandit atunci ca: “Probabil ca va fi sfarsitul vietii mele momentul in care voi pasi pe aceasta sarma, dar ceva caruia nu-i puteam rezista ma chema”. Deci…a pasit, si a mers pana la capat, fara cablu de siguranta, in conditiile in care afara batea un vant destul de puternic, iar la baza turnurilor se adunase o multime uriasa de oameni, printre care se aflau bineinteles si cateva echipaje de politie.
Petit a fost amenintat ca va fi ridicat de pe sarma cu elicopterele politiei daca nu coboara, asa ca s-a predat in cele din urma. A fost arestat pentru delict si comportament delicvent, insa i s-a spus ca acuzatiile vor fi ridicate daca va da un show pentru copiii din New York. A fost de acord, si astfel s-a putut bucura in libertate de celebritatea pe care i-a adus-o enormul sau act de curaj…
Foto: awardscircuit.com
Comentarii recente