Un studiu efectuat recent de cercetatorii din Marea Britanie arata ca persoanele care zboara frecvent cu avionul, la altitudinea standard a curselor de croaziera (10 000 m) sunt mai expuse riscului de a dezvolta pe viitor diverse forme de cancer din cauza expunerii mai mari la radiatiile rezultate in urma furtunilor solare.
Anul acesta si in urmatorii ani, Soarele se afla intr-o perioada activa, survenita in mod normal dupa o perioada de “hibernare” care ne poate da multe batai de cap noua pamantenilor, in principal din cauza “dependentei de tehnologia moderna”. O furtuna solara puternica poate distruge retelele de sateliti ale pamantului de a caror buna functionare depinde alimentarea noastra cu curent, functionarea retelelor de telefonie mobila, a internetului, a circulatiei maritime si aeriene, asadar, merita sa le luam in serios si sa aflam mai multe despre ceea ce oamenii de stiinta numesc “furtuni solare”.
Cand au fost descoperite? Furtunile solare au fost descoperite in anul 1859 de catre astronomii britanici Richard Carrington si Roger Hodgeson. Acestea sunt totodata si cele mai puternice furtuni solare de care avem cunostinta pana in prezent, atunci Soarele dublandu-si luminozitatea temporar. Evenimentul a lasat urme in gheata din Groenlanda, constand in nitrati si beriliu – 10, care permit masurarea intensitatii fenomenului si astazi.
Ce este o furtuna solara? O furtuna solara este o explozie de energie magnetica de mare intensitate in atmosfera Soarelui care determina o zona de luminozitate intensa in locul in care s-a produs. Furtunile solare nu pot fi observate cu ochiul liber de pe Terra, dar sunt vizibile cu ajutorul telescoapelor, a detectoarelor de raze X si a echipamentelor de imagine termica. Cantitatea de energie eliberata de un episod acut este echivalenta cu cea emisa de milioane de bombe cu hidrogen de 100 de megatone care explodeaza in acelasi timp si care este de zece milioane de ori mai mare decat energia eliberata de o eruptie vulcanica. Desi durata unei explozii solare este de cele mai multe ori de doar cateva minute, in urma unui asemenea fenomen se elibereaza in spectrul electromagnetic materie de milioane de grade, producand explozii de radiatii.
Unde, cand si de ce se produc exploziile solare? Un episod acut apare atunci cand energia magnetica, care s-a acumulat in atmosfera solara este brusc eliberata. Acesea se produc mai frecvent in regiunile active din jurul petelor solare. Petele solare isi maresc numarul in perioadele active ale Soarelui. Frecventa exploziilor solare variaza de la mai multe pe zi, cand soarele este deosebit de activ, la mai putin de una pe saptamana in timpul perioadelor de liniste. Perioadele de activitate solara au loc la intervale ciclice de 11 ani.
Cum pot afecta Pamantul? Razele X si radiatiile UV emise de exploziile solare pot provoca furtuni de radiatii de lunga durata in ionosfera Pamantului (partea superioara a atmosferei planetei). Acestea dau nastere la interferente electrice pe Pamant, afectand ecranele TV si calculatoarele si determinand fluctuatii de tensiune în retelele si aparatele electrice pana la blocarea lor. Astronautii si navele spatiale sunt puternic afectate din cauza cresterii riscului de radiatii. O eruptie solara produsa in 2005 a determinat cea mai mare concentratie de protoni masurata vreodata in atmosfera Pamantului si a ajuns pe Terra in numai 15 minute, atingand o viteza de o treime din viteza luminii.
Cum stim ca vom avea de-a face cu furtuni solare? Deocamdata metodele de predictie privind eventualele furtuni solare sunt destul de modeste. Astronomii se ghideaza in acest moment dupa anumite proprietati ale petelor solare si ale regiunilor active de pe Soare pentru a le prevedea. Regiunile magnetice complexe de pe suprafata Soarelui numite “pete delta” produc cele mai mari furtuni solare de obicei, de aceea prin simpla studiere a schemei de clasificare a petelor solare se pot semnaliza viitoare furtuni solare de amploare. Un episod acut poate fi prevazut cu 24 – 48 de ore inainte. US National Oceanic and Atmospheric Administration este institutia care se ocupa de acest gen de previziuni.
Comentarii recente